Drinki na sylwestra: 15 przepisów

Domówka na sylwestra? Jeśli padło na Ciebie i masz być odpowiedzialny za przygotowanie drinków, to oczywiście nie zostawimy Cię samego tym zadaniem. Oto nasze przepisy na drinki, którymi zabłyśniesz tej nocy.

Drinki na sylwestra fot. shutterstock.com

Spis treści:

Aperitif

Na dzień dobry zaproponuj gościom aperitif z bąbelkami. Alkohole te są lekkie, pobudzą apetyt i są bardzo proste w przygotowaniu.

REKLAMA

STRAWBERRY BUBBLES

Składniki:
30 ml likieru Bols Strawberry
40 ml soku ananasowego
50 ml GANCIA Prosecco Dry

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. Do wysokiego kieliszka wlej kolejno: likier, soku ananasowy, prosseco.
2. Udekoruj cząstkami owoców i delektuj się smakiem lata.

HUGO

Składniki:
30 ml likieru Bols Elderfl ower
10 ml soku z limonki
80 ml GANCIA Prosecco Dry
świeża mięta

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. Do wysokiego kieliszka wlej kolejno: lkier, sok z limonki, prosecco.
2. Dodaj gałązkę świeżej mięty i gotowe.

PASSOÃ BUBBLES

Składniki:
30 ml likieru Passoã
40 ml Sprite/7UP
50 ml GANCIA Prosecco Leggero
Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. Do wysokiego kieliszka wlej kolejno: likier, Sprite/7UP, prosseco.
2.Udekoruj owocami i serwuj mocno schłodzone.

Coś mocnego

Po zjedzeniu sylwestrowej kolacji można śmiało przejść do nieco mocniejszych i wyszukanych drinków.

GRANT’S PLUM SOUR

Składniki:
40 ml whisky Grant’s
20 ml soku z limonki
10 ml syropu cukrowego (lub cukru rozpuszczonego w wodzie)
1 łyżka powideł śliwkowych
Suszona śliwka do dekoracji

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. Średniej wielkości słoik/shaker do połowy wypełnij kostkami lodu.
2.Wlej 40 ml whisky i 20 ml soku z limonki lub cytryny.
3. Dodaj łyżkę powideł śliwkowych oraz syrop sukrowy.
4. Zamknij słoik/ shaker i mocno wymieszaj.
5. Całość przelej do szklanki z lodem i udekoruj suszoną śliwką.

FIGINN’THYME

Składniki:
1 łyżeczka konfitury z figi
80 ml whisky
2 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu
plasterki świeżej figi
lód

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. Do szejkera dodaj konfiturę z figi, whisky i 1 gałązkę tymianku. Delikatnie wstrząśnij.
2. Dodaj sok z cytryny, miód i lód. Energicznie wstrząśnij.
3. Przelej do szklanki z kostkami lodu i udekoruj plasterkami świeżej figi oraz gałązką tymianku.

GRANATOWY FIZZ

Składniki:
4 gałązki rozmarynu, plus trochę do przybrania
400 ml soku z granatów
sok z ½ cytryny
750 ml musującego, białego, wytrawnego wina, np. prosecco, zimnego
garść pestek granatu, do przybrania

Sposób przygotowania (dla 8 osób):  
1. Wrzuć do garnka gałązki rozmarynu, wlej sok z granatów i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na małym płomieniu 10 minut.
2. Wlej sok z cytryny.
3. Odstaw do ostygnięcia, przecedź i wstaw do lodówki.
4. Wlej do wysokich kieliszków po 30 ml soku i uzupełnij musującym, białym winem.
5. Na koniec dorzuć do kieliszków pestki granatu i włóż po gałązce rozmarynu jako mieszadełko.

BIAŁY GRZANIEC  

Składniki:
3 goździki
skórka z 1 cytryny
5 cm korzenia imbiru
½ laski wanilii, przeciętej wzdłuż na pół
750 ml białego, wytrawnego wina
250 ml białej wódki
125 ml syropu (5 łyżek miodu, 1 szkl. posiekanej gruszki, 2 łyżki posiekanego imbiru, 1,5 szkl. wody, laska cynamonu, szczypta soli; wpakuj wszystko do garnka, doprowadź do wrzenia, zdejmij i odstaw na 30 min)
garść pestek granatu, do przybrania

Sposób przygotowania (dla 6 osób):
1. Wbij goździki w 2-3 paski skórki z cytryny i wrzuć do garnka. Dodaj imbir, wanilię, skórki z cytryny (zostaw kilka pasków do dekoracji) i postaw wszystko na średni ogień.
2. Gotuj ok. 5 minut, mieszając czasem. Potem wlej wino, częściowo przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum godzinę, żeby wino naciągnęło. Pilnuj, żeby nie zawrzało.
3. Zdejmij, odcedź, wlej wódkę i syrop, zamieszaj. Podawaj udekorowane pestkami granatu i skórką z cytryny.

Na bazie słodkich warzyw

Imprezowy drink może zaskoczyć. Zamiast słodkich syropów użyć naturalnie słodkich warzyw

PANNA CORNELIA

Składniki:
 ½ szklanki rumu
½ szklanki słodkiej kukurydzy z puszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
6 kropli bittera (opcjonalnie)
gałka muszkatołowa lub cynamon

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. W shakerze rozdrobnij kukurydzę na mleczną papkę.
2. Dodaj rum, sok z cytryny, miód, wodę, bitter (jeśli używasz) i lód. Dobrze wstrząśnij.
3. Przecedź drink do szklanek, udekoruj gałką muszkatołową lub cynamonem.

CZERWONA KRÓLOWA

Składniki:
 ⅓ szklanki dżinu
1 mały burak, ugotowany
2 truskawki
3 łyżki soku z limonki
⅓ szklanki piwa imbirowego
3 łyżki syropu
2 plasterki limonki

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. Zblenduj dżin, buraka i truskawki na gładkie purèe.
2. Dodaj sok z limonki, piwo imbirowe i syrop waniliowy.
3. Podawaj na lodzie, udekoruj plastrem limonki.

LATINO SAMURAJ

Składniki:
½ szklanki tequili lub mezcalu
¾ szklanki rzodkwi japońskiej grubo startej
5 liści bazylii posiekanych
2 łyżki soku z limonki
¾ szklanki piwa imbirowego

Sposób przygotowania (dla 1 osoby):
1. W shakerze rozgnieć rzodkiew z bazylią. Dodaj tequilę (lub mezcal), sok z limonki i lód. Wstrząśnij. 2. Przecedź do szklanek z lodem, zalej piwem imbirowym. Udekoruj plasterkiem rzodkwi.

Bez alkoholu

Goście nie pijący alkoholi. Wcale nie muszą spędzać nocy sylwestrowej ze szklanką wody w ręce. Oto nasze propozycje koktajli bez procentów.

OSTRA MARY

Składniki:
225 g tomatillos (zielone pomidorki, kupisz w sieci)
obrane 4 małe ogórki
obrane i posiekane 4 łodygi selera naciowego
posiekane 1 szkl. świeżej kolendry
1 jalapeño bez pestek ½ szkl. soku z limonki
2 łyżki chrzanu
2 łyżki zalewy z marynowanych pepperoncini
1 łyżeczka sosu tabasco lub sriracha sól, pieprz pepperoncini
seler naciowy do przybrania

Sposób przygotowania (dla dwóch osób):
1. Zblenduj na gładko tomatillos, ogórki, seler, kolendrę, jalapeño i sok z limonki.
2. Przeciśnij miksturę przez sito, mocno dociskając, by odzyskać jak najwięcej soku.
3. Dodaj chrzan, zalewę z pepperoncini, ostry sos, ¼ łyżeczki soli i ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj.
3. Podawaj na lodzie w wysokich szklankach udekorowanych pepperoncini i łodygą selera naciowego.

EPOKA LODOWCOWA

Składniki:
3 łodygi trawy cytrynowej
6 saszetek zielonej herbaty
2 łyżki miodu
6 gałązek mięty i trochę do przybrania

Sposób przygotowania (dla 6 osób):
1.Rozetnij trawę cytrynową wzdłuż na pół i zmiażdż ją trzonkiem noża. Wrzuć ją do garnka, wlej 6 szklanek wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
2. Zdejmij z ognia, wrzuć saszetki herbaty z gałązkami mięty, przykryj i odstaw na 5 minut.
3. Rozpuść miód, mieszając, i przelej do dzbanka, dolewając 2 szklanki zimnej wody.
4. Rozlej do szklanek wypełnionych lodem i wrzuć do nich poszarpane listki mięty.

GRUSZKOWY SZPRYCER

Składniki:
⅓ szkl. cukru
1 strąk wanilii
5 ziaren kardamonu
2 dojrzałe gruszki
6 łyżek octu cydrowego woda mineralna, gazowana

Sposób przygotowania (2 porcje):
1. W garnku doprowadź do wrzenia ½ szklanki wody wraz z wanilią, kardamonem i rozpuszczonym cukrem.
2. Odetnij kilka plasterków gruszki (posłużą do dekoracji), a resztę grubo posiekaj i dorzuć do garnka. 3. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, a następnie wmieszaj ocet cydrowy i wstaw do lodówki.
4. Do 2 szklanek wrzuć plasterki gruszek i wlej syrop do połowy wysokości. Uzupełnij wodą gazowaną.

CHERRY CHERRY LADY

Składniki:
¼ szkl. cukru
4 goździki
1 gwiazdka anyżu
2,5 cm korzenia imbiru (plasterki)
4 szkl. soku wiśniowego

Sposób przygotowania (dla 6 osób):
1. Doprowadź do wrzenia ½ szklanki wody, cukier, goździki, anyż i imbir.
2. Zmniejsz ogień i gotuj, aż cukier się rozpuści (3-4 min). Wystudź.
3.Przelej syrop przez sito do dzbanka i dolej sok wiśniowy. Rozlej do szklanek z pokruszonym lodem.

MANGO MARGARITA

Składniki:
⅓ szkl. soku z mango
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z limonki łódeczka limonki do przybrania

Sposób przygotowania (1 porcja):
1.  Wypełnij lodem shaker i wlej soki.
2. Przejedź plasterkiem limonki po brzegach szklanki i obtocz je w soli.
3. Wstrząśnij kilka razy i przelej soki do szklanki z kostkami lodu.
4. Udekoruj limonką.

REKLAMA