REKLAMA

Drinki na bazie whisky - przepisy MH

Świat whisky olśniewa różnorodnością. Zimą możesz pić cięższe single malty, a latem rozkoszować się lekkimi koktajlami.

drinki, whisky
Zawodowi degustatorzy są zgodni, że pierwszy łyk powinien być mały i trzymany w ustach 12-20 sekund. Warto zapamiętać.
Widać wyraźnie, że kultura picia alkoholi wysokogatunkowych w Polsce okrzepła, a gusta rodaków otwierają się na nowe doznania. I bardzo dobrze! Choć nie ma absolutnie nic złego w piciu whisky i bourbonów z lodem lub dodatkiem coli, dlaczego mielibyśmy ograniczać się tylko do tych opcji? Bogaty świat whisky pełen jest cudownych przepisów, harmonijnych kompozycji smakowych i odważnych połączeń. Zatem poznawaj, smakuj i ucz się. Warto.

101 Old Fashioned

Koktajl tak popularny, że jego nazwa przylgnęła do rodzaju szklanki, w której jest serwowany. Pierwsze wzmianki o tej legendarnej recepturze pochodzą z 1806 roku, a szczyt jej popularności przypadł na okres amerykańskiej prohibicji. Tak smakuje męska historia.

REKLAMA

Składniki:

  • 40 ml Wild Turkey 101
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 dash Angostura bitters
  • skórka pomarańczowa

Sposób:

Syrop cukrowy, Angosturę i bourbona wymieszaj w szklance typu old-fashioned. Dodaj lód i wymieszaj jeszcze raz, tak by część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Całość udekoruj skórką pomarańczy.

 

whisky, drinki

Irish Legend

Ten koktajl to nasza wersja klasycznego whisky sour, łącząca charakter Tullamore D.E.W. i kreatywną naturę Daniela E. Williamsa. Dzięki takim składnikom, jak rozmaryn, jabłko, cytryna, limonka i jeżyny, koktajl ten charakteryzuje się niesamowitą głębią i złożonością smaków.

Składniki:

  • 40 ml Tullamore D.E.W. Original
  • 15 ml Amaretto
  • 40 ml soku jabłkowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml soku z limonki
  • 5 ml syropu cukrowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 białko jajka
  • 10 ml crème de mure (likier jeżynowy)

Sposób:

Dodaj wszystkie składniki do shakera, z wyjątkiem crème de mure. Lekko wstrząśnij, dodaj lód, a następnie mocno wstrząśnij i rozlej do szklanek wypełnionych lodem. Dodaj crème de mure, uzupełnij kruszonym lodem i udekoruj dwiema malinami i gałązką rozmarynu.

 

whisky, drinki

MH 06/18

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA