REKLAMA

Drinki na bazie whisky - przepisy MH

Świat whisky olśniewa różnorodnością. Zimą możesz pić cięższe single malty, a latem rozkoszować się lekkimi koktajlami.

drinki, whisky Zawodowi degustatorzy są zgodni, że pierwszy łyk powinien być mały i trzymany w ustach 12-20 sekund. Warto zapamiętać.
Widać wyraźnie, że kultura picia alkoholi wysokogatunkowych w Polsce okrzepła, a gusta rodaków otwierają się na nowe doznania. I bardzo dobrze! Choć nie ma absolutnie nic złego w piciu whisky i bourbonów z lodem lub dodatkiem coli, dlaczego mielibyśmy ograniczać się tylko do tych opcji? Bogaty świat whisky pełen jest cudownych przepisów, harmonijnych kompozycji smakowych i odważnych połączeń. Zatem poznawaj, smakuj i ucz się. Warto.

101 Old Fashioned

Koktajl tak popularny, że jego nazwa przylgnęła do rodzaju szklanki, w której jest serwowany. Pierwsze wzmianki o tej legendarnej recepturze pochodzą z 1806 roku, a szczyt jej popularności przypadł na okres amerykańskiej prohibicji. Tak smakuje męska historia.

REKLAMA

Składniki:

  • 40 ml Wild Turkey 101
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 dash Angostura bitters
  • skórka pomarańczowa

Sposób:

Syrop cukrowy, Angosturę i bourbona wymieszaj w szklance typu old-fashioned. Dodaj lód i wymieszaj jeszcze raz, tak by część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Całość udekoruj skórką pomarańczy.

 

Irish Legend

Ten koktajl to nasza wersja klasycznego whisky sour, łącząca charakter Tullamore D.E.W. i kreatywną naturę Daniela E. Williamsa. Dzięki takim składnikom, jak rozmaryn, jabłko, cytryna, limonka i jeżyny, koktajl ten charakteryzuje się niesamowitą głębią i złożonością smaków.

Składniki:

  • 40 ml Tullamore D.E.W. Original
  • 15 ml Amaretto
  • 40 ml soku jabłkowego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 10 ml soku z limonki
  • 5 ml syropu cukrowego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 białko jajka
  • 10 ml crème de mure (likier jeżynowy)

Sposób:

Dodaj wszystkie składniki do shakera, z wyjątkiem crème de mure. Lekko wstrząśnij, dodaj lód, a następnie mocno wstrząśnij i rozlej do szklanek wypełnionych lodem. Dodaj crème de mure, uzupełnij kruszonym lodem i udekoruj dwiema malinami i gałązką rozmarynu.

 

MH 06/18

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA