Widać wyraźnie, że kultura picia alkoholi wysokogatunkowych w Polsce okrzepła, a gusta rodaków otwierają się na nowe doznania. I bardzo dobrze! Choć nie ma absolutnie nic złego w piciu whisky i bourbonów z lodem lub dodatkiem coli, dlaczego mielibyśmy ograniczać się tylko do tych opcji? Bogaty świat whisky pełen jest cudownych przepisów, harmonijnych kompozycji smakowych i odważnych połączeń. Zatem poznawaj, smakuj i ucz się. Warto.
101 Old Fashioned
Koktajl tak popularny, że jego nazwa przylgnęła do rodzaju szklanki, w której jest serwowany. Pierwsze wzmianki o tej legendarnej recepturze pochodzą z 1806 roku, a szczyt jej popularności przypadł na okres amerykańskiej prohibicji. Tak smakuje męska historia.
Składniki:
- 40 ml Wild Turkey 101
- 10 ml syropu cukrowego
- 2 dash Angostura bitters
- skórka pomarańczowa
Sposób:
Syrop cukrowy, Angosturę i bourbona wymieszaj w szklance typu old-fashioned. Dodaj lód i wymieszaj jeszcze raz, tak by część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Całość udekoruj skórką pomarańczy.

Irish Legend
Ten koktajl to nasza wersja klasycznego whisky sour, łącząca charakter Tullamore D.E.W. i kreatywną naturę Daniela E. Williamsa. Dzięki takim składnikom, jak rozmaryn, jabłko, cytryna, limonka i jeżyny, koktajl ten charakteryzuje się niesamowitą głębią i złożonością smaków.
Składniki:
- 40 ml Tullamore D.E.W. Original
- 15 ml Amaretto
- 40 ml soku jabłkowego
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml soku z limonki
- 5 ml syropu cukrowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 białko jajka
- 10 ml crème de mure (likier jeżynowy)
Sposób:
Dodaj wszystkie składniki do shakera, z wyjątkiem crème de mure. Lekko wstrząśnij, dodaj lód, a następnie mocno wstrząśnij i rozlej do szklanek wypełnionych lodem. Dodaj crème de mure, uzupełnij kruszonym lodem i udekoruj dwiema malinami i gałązką rozmarynu.

MH 06/18