1. Ballantine's Lemonade
Czterdziestkę whisky wlej do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Uzupełnij drinka Sprite'em lub 7Up. Zamieszaj przed podaniem i dołóż na wierzch łódeczkę cytryny.
2. Ballantine's Old Twist
Do szklanki z lodem wlej 40 ml whisky Ballantine's Finest i 5 ml syropu cukrowego. Zamieszaj. Dodaj 20 ml soku jabłkowego, ponownie zamieszaj i udekoruj dwiema cienko skrojonymi skórkami pomarańczy. Wyciśnij je wcześniej do drinka.
3. Jameson JJ Fashioned
Do szklanicy barmańskiej wlej łyżeczkę syropu cukrowego, 10 ml Jamesona, kilka kropel Angostury Bitter (uwaga, gorzka), dodaj kostkę lodu i wyciśniętą skórkę pomarańczy. Zamieszaj. Dolej znowu 20 ml Jamesona, dorzuć więcej kostek lodu i mieszaj.
4. Jameson Almond John
Tutaj kluczem do sukcesu jest Jameson - whiskey o delikatnym i łagodnym smaku oraz syrop Orgeat, zrobiony z migdałów i wody różanej (warto kupić, bo świetny). Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, wlej łyżkę świeżego soku z cytryny, 10 ml syropu Orgeat i 20 ml whiskey Jameson. Wstrząśnij kilka razy i przecedź do małego kieliszka.
5. Wyborowa Lime & Mint Cool
Dla wielbicieli kubańskiego Mojito. Do szklanki z lodem wlej 40 ml Wyborowej Lime & Mint, dorzuć kilka posiekanych listków świeżej mięty oraz ćwiartkę limonki. Dopełnij szklankę napojem typu Sprite lub 7UP.
6. Wyborowa Citrus Squeeze
40 ml wódki Wyborowej o smaku owoców cytrusowych przelej do szklanki z kostkami lodu, dodaj napój typu Sprite lub 7UP i zamieszaj. Udekoruj drinka plasterkiem pomarańczy lub cytryny.
7. Absolut Ruby Red
Wódkę Absolut o smaku czerwonych grejpfrutów wlej do szklanki z lodem i zalej grejpfrutowym sokiem. Sok z pomarańczy też się nadaje, jeżeli chcesz złagodzić grejpfrutową goryczkę. Udekoruj całość cząstką limonki.
8. Absolut Pears
40 ml gruszkowego Absoluta wlej do wysokiej szklanki wypełnionej pokruszonym lodem. Dopełnij szklankę napojem typu Sprite lub 7Up. Zamieszaj i wrzuć do środka cząstkę limonki.
MH 02/2012