Skład:
- 600 g solonego, suszonego dorsza
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule, 3 ząbki czosnku
- 40 g masła, 40 g mąki
- 0,5 l mleka 1,5%, 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 100 ml oliwy, olej
- odrobina soku z cytryny
Makroskładniki:
kcal 760, białko 22 g, tłuszcze 46 g, węgle 29 g, błonnik 2,6 g – 6 porcji
REKLAMA
Przygotowanie:
- Zagotuj dorsza w 0,5 l wody przez kilka minut. Wyjmij, rozdrobnij rybę na kawałki i zachowaj wodę.
- Obrane ziemniaki pokrój w kostki i podsmaż na złoto na oleju. Odsącz na papierowym ręczniku i posól.
- Pokrój cebulę w cienkie piórka, posiekaj czosnek. Zeszklij je na oliwie. Dodaj kawałki dorsza i podsmażaj chwilę; dorzuć ziemniaki.
- Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Mieszając, stopniowo wlewaj 100 ml wody pozostałej z dorsza. Następnie wlej mleko i śmietankę. Mieszaj, aż sos zacznie wrzeć. Odstaw i dopraw solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.
- Wymieszaj 2/3 sosu z zawartością patelni i przełóż do żaroodpornego naczynia. Resztę wylej na wierzch i posyp bułką tartą. Piecz w 180 st. C przez 20-30 minut.
ZOBACZ TEŻ: Grzyby! Które są najzdrowsze?