Dorsz zapiekany w beszamelu [Perły kuchni europejskiej]

Bacalhau com natas to światowa gwiazda  portugalskiej kuchni. Zrób i jedz jak Ronaldo.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 600 g solonego, suszonego dorsza
  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule, 3 ząbki czosnku
  • 40 g masła, 40 g mąki
  • 0,5 l mleka 1,5%, 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 100 ml oliwy, olej
  • odrobina soku z cytryny

Makroskładniki:

kcal 760, białko 22 g, tłuszcze 46 g, węgle 29 g, błonnik 2,6 g – 6 porcji

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Zagotuj dorsza w 0,5 l wody przez kilka minut. Wyjmij, rozdrobnij rybę na kawałki i zachowaj wodę.
  2. Obrane ziemniaki pokrój w kostki i podsmaż na złoto na oleju. Odsącz na papierowym ręczniku i posól.
  3. Pokrój cebulę w cienkie piórka, posiekaj czosnek. Zeszklij je na oliwie. Dodaj kawałki dorsza i podsmażaj chwilę; dorzuć ziemniaki.
  4. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Mieszając, stopniowo wlewaj 100 ml wody pozostałej z dorsza. Następnie wlej mleko i śmietankę. Mieszaj, aż sos zacznie wrzeć. Odstaw i dopraw solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny.
  5. Wymieszaj 2/3 sosu z zawartością patelni i przełóż do żaroodpornego naczynia. Resztę wylej na wierzch i posyp bułką tartą. Piecz w 180 st. C przez 20-30 minut.

ZOBACZ TEŻ: Grzyby! Które są najzdrowsze?

Zobacz również:
Trochę podciągania, trochę  unoszenia kolan i sporo pracy mięśni korpusu, czyli przepis  na wyrzeźbienie brzucha  godnego dłuta Michała Anioła.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA