Potrzebujesz:
- 1 litr bulionu z owoców morza
- 1 paczka makaronu do ramenu (100 g)
- 10 sztuk oczyszczonych krewetek
- ¼ szklanki kukurydzy z puszki
- 1 garść szpinaku
- ¼ szklanki groszku śnieżnego (z obciętymi końcówkami)
- 1 jajko na twardo, przekrojone na pół
- 1 łyżka azjatyckiego sosu z czosnku i chili
- 1 cebula dymka, drobno pokrojona
- ziarna sezamu i sos sojowy
- garść świeżych grzybów shimeji lub shitake
1. Podgrzej na wysokiej patelni lub w garnku bulion z owoców morza (możesz zamienić go na warzywny lub drobiowy). Wrzuć kostkę specjalnego makaronu do ramenu i gotuj, aż zmięknie (ok. 1 minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu). Dorzuć garść oczyszczonych grzybów. Dodaj krewetki i duś, aż się zaróżowią (ok. 1-2 minut).
2. Zdejmij naczynie z ognia. Dodawaj pozostałe składniki, nie mieszając ich ze sobą. Posyp danie grubo posiekaną dymką, sezamem (możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni - będzie bardziej aromatyczny) i dodaj do smaku sos sojowy oraz sos z czosnku i chili.
W jednej porcji:
- 500 kcal
- 28 g białka
- 76 g węglowodanów
- 9 g błonnika
- 10 g tłuszczu
Dlaczego warto? Ramen to najlepsza zupa budująca mięśnie.
Komentarze