Domowy fast food: włoska Pizza Romana

Zanim jeszcze Amerykanie skradli i rozsławili na świecie włoską pizzę, w samych Włoszech była już powszechnie znana i ceniona. Głównie za prostotę wykonania, różnorodność możliwych kombinacji i oczywiście smak. Dokonaliśmy niemożliwego: uprościliśmy prostotę. 

pizza, włoska pizza fot. Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

Lista przebojów:

Mozzarella jest doskonałym źródłem tryptofanu (podobnie zresztą jak parmezan) – aminokwasu wchodzącego w skład białek, który musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Rzeczony odpowiada za produkcję serotoniny i melatoniny, które poprawiają samopoczucie i regulują cykle snu.

Pomidory. Oprócz znacznej ilości witaminy C znajdziemy tu także, znaną nam skądinąd, melatoninę – hormon poprawiający nastrój i jakość snu.

Oliwa z oliwek przyspiesza przyswajanie cukru i gwarantuje, że gdy położysz się w końcu do łóżka, nie będziesz obracał się z boku na bok jak nakręcony królik.

Składniki:

  • gotowe placki tortilli
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 25 g filecików anchovies
  • czarne, drylowane oliwki
  • garść startej mozzarelli
  • kilka gałązek oregano
  • oliwa z oliwek   

1. Połóż placek tortilli na żaroodpornej tacce i wstaw na grill do piekarnika na średnim ogniu.

2. Wyjmij tortillę na talerz, posmaruj wierzch pastą pomidorową i rozłóż na niej równomiernie przekrojone na pół anchovies, plasterki oliwek i posyp całość tartą mozzarellą. Dodaj na wierzch listki oregano i skrop oliwą.

3. Wstaw z powrotem do piekarnika na 2 minuty – raczej nie na dłużej, bo się przypali. Wyciągnij i pokrój na trójkąty. 

Kcal: 462

Białko: 22 g

Tłuszcz: 25 g

Czas: 3 minuty

Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:

Naszego amerykańskiego burgera z indyka

Naszego domowego "chińczyka" z krewetkami

Naszej japońskiej zupy miso

MH 04/2012 

Zobacz również:
REKLAMA