[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.1

Domowy fast food: włoska Pizza Romana

Zanim jeszcze Amerykanie skradli i rozsławili na świecie włoską pizzę, w samych Włoszech była już powszechnie znana i ceniona. Głównie za prostotę wykonania, różnorodność możliwych kombinacji i oczywiście smak. Dokonaliśmy niemożliwego: uprościliśmy prostotę. 

pizza, włoska pizza fot. Wiesław Jurewicz
Lista przebojów:

Mozzarella jest doskonałym źródłem tryptofanu (podobnie zresztą jak parmezan) – aminokwasu wchodzącego w skład białek, który musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Rzeczony odpowiada za produkcję serotoniny i melatoniny, które poprawiają samopoczucie i regulują cykle snu.

Pomidory. Oprócz znacznej ilości witaminy C znajdziemy tu także, znaną nam skądinąd, melatoninę – hormon poprawiający nastrój i jakość snu.

Oliwa z oliwek przyspiesza przyswajanie cukru i gwarantuje, że gdy położysz się w końcu do łóżka, nie będziesz obracał się z boku na bok jak nakręcony królik.

Składniki:

  • gotowe placki tortilli
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 25 g filecików anchovies
  • czarne, drylowane oliwki
  • garść startej mozzarelli
  • kilka gałązek oregano
  • oliwa z oliwek   

1. Połóż placek tortilli na żaroodpornej tacce i wstaw na grill do piekarnika na średnim ogniu.

2. Wyjmij tortillę na talerz, posmaruj wierzch pastą pomidorową i rozłóż na niej równomiernie przekrojone na pół anchovies, plasterki oliwek i posyp całość tartą mozzarellą. Dodaj na wierzch listki oregano i skrop oliwą.

3. Wstaw z powrotem do piekarnika na 2 minuty – raczej nie na dłużej, bo się przypali. Wyciągnij i pokrój na trójkąty. 

Kcal: 462

Białko: 22 g

Tłuszcz: 25 g

Czas: 3 minuty

Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:

Naszego amerykańskiego burgera z indyka

Naszego domowego "chińczyka" z krewetkami

Naszej japońskiej zupy miso

MH 04/2012 

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij