[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Domowy fast food: turecki falafel z ciecierzycy

W Egipcie zamiast ciecierzycy używa się bobu, ale bez względu na wariacje falafel jest najpopularniejszym fast foodem wszystkich krajów arabskich. Nie należy lekceważyć mądrości starożytnych cywilizacji, które przetrwały tysiące lat. 

turecki falafel z ciecierzycy fot. Wiesław Jurewicz
Lista przebojów:

Ciecierzyca ma tak dużo białka, że stosowana jest jako zamiennik mięsa, ale oprócz niego obfituje w żelazo, fosfor, potas, witaminy grupy B oraz błonnik. Obniża poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie, podnosi odporność organizmu. Może kogoś zainteresuje fakt, że zdecydowana większość pożeraczy ciecierzycy – np. w postaci hummusu – traktuje go jak afrodyzjak.

Natka pietruszki to niezwykle bogate źródło beta-karotenu (aż 6720 mg/100 g), witamin C i E, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i miedzi. Chroni tętnice przed miażdżycą, działa rozkurczowo i też stoi na straży naszego organizmu.

Jogurt naturalny. Najprawdopodobniej najzdrowszy produkt na świecie, więc miejsca by nie starczyło na wymienianie jego zalet. Napiszmy tylko, że doskonale stymuluje system obronny organizmu.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 biała cebula, 1 czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki, kolendra
  • gotowe chlebki pita
  • jogurt naturalny
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • kumin, sól
  • olej  

1. Ciecierzycę odsącz z zalewy, dodaj białą cebulę, 3 ząbki czosnku i przepuść wszystko przez maszynkę.

2. Posiekaj kolendrę i natkę, połowę dodaj do zmielonej masy. Dosyp sodę, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzuć je na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Smaż kilka minut, często obracając.

3. Zmiażdż ząbek czosnku i dodaj do kubka jogurtu, wrzuć natkę i kolendrę, dopraw do smaku. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, pomidora w kostkę i włóż je do chlebka. Dodaj usmażone kulki i polej sosem jogurtowym. 

Kcal: 383

Białko: 14 g

Tłuszcz: 18 g

Czas: 7 minut

MH 04/2012 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij