[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Domowy fast food: tajski makaron z krewetkami

Tajska kuchnia to nie tylko uwielbiane przez turystów trawa cytrynowa i mleczko kokosowe. Kuchnia tajska to wszechświat, ale wszechświat endemiczny, czyli niewystępujący nigdzie indziej, niepodrabialny. Oto danie najbardziej banalne z banalnych, ale z gwarantowanym sukcesem. 

tajski makaron z krewetkami fot. Wiesław Jurewicz
Lista przebojów:

Makaron ryżowy dostarcza złożonych węglowodanów, które dłużej dostarczają energii organizmowi. Ma też niski indeks glikemiczny, który pilnuje poziomu cukru we krwi.

Krewetki to kopalnia białka, selenu chroniącego przed nowotworami oraz witamin D i B12. Te ostatnie utrzymują niski poziom homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza naczynia krwionośne.

Kolendra zwiększa wchłanianie glukozy do krwi, poprawiając pracę mózgu i koncentrację.

Składniki:

REKLAMA
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ugotowanych krewetek
  • płatki chili lub świeżo posiekana papryczka
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • sok z limonki
  • garść posiekanej kolendry 

1. Zagotuj wodę w czajniku. Do garnka wrzuć kostkę bulionową, płatki chili, starty korzeń imbiru, chluśnij sosem sojowym i sokiem z limonki, postaw na bardzo małym gazie na 3-4 minuty.

2. Dorzuć do garnka makaron ryżowy i zalej wrzącą wodą. Przykryj i zostaw na 2 minuty, potem zamieszaj i znowu przykryj na dwie minuty. Odsącz nadwyżkę wody.

3. Dodaj ugotowane krewetki, zamieszaj i przykryj na jeszcze jedną minutę. Posyp posiekaną kolendrą, wymieszaj i podawaj. 

Kcal: 429

Białko: 19 g

Tłuszcz: 3 g

Czas: 5 minut

 

Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:

Naszej odchudzonej włoskiej pizzy

Naszego amerykańskiego burgera z indyka

- Naszą meksykańską tortillę z kurczakiem

Naszej japońskiej zupy miso

MH 04/2012 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij