Domowy fast food: tajski makaron z krewetkami

Tajska kuchnia to nie tylko uwielbiane przez turystów trawa cytrynowa i mleczko kokosowe. Kuchnia tajska to wszechświat, ale wszechświat endemiczny, czyli niewystępujący nigdzie indziej, niepodrabialny. Oto danie najbardziej banalne z banalnych, ale z gwarantowanym sukcesem. 

tajski makaron z krewetkami fot. Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

Lista przebojów:

Makaron ryżowy dostarcza złożonych węglowodanów, które dłużej dostarczają energii organizmowi. Ma też niski indeks glikemiczny, który pilnuje poziomu cukru we krwi.

Krewetki to kopalnia białka, selenu chroniącego przed nowotworami oraz witamin D i B12. Te ostatnie utrzymują niski poziom homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza naczynia krwionośne.

Kolendra zwiększa wchłanianie glukozy do krwi, poprawiając pracę mózgu i koncentrację.

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g ugotowanych krewetek
  • płatki chili lub świeżo posiekana papryczka
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • sok z limonki
  • garść posiekanej kolendry 

1. Zagotuj wodę w czajniku. Do garnka wrzuć kostkę bulionową, płatki chili, starty korzeń imbiru, chluśnij sosem sojowym i sokiem z limonki, postaw na bardzo małym gazie na 3-4 minuty.

2. Dorzuć do garnka makaron ryżowy i zalej wrzącą wodą. Przykryj i zostaw na 2 minuty, potem zamieszaj i znowu przykryj na dwie minuty. Odsącz nadwyżkę wody.

3. Dodaj ugotowane krewetki, zamieszaj i przykryj na jeszcze jedną minutę. Posyp posiekaną kolendrą, wymieszaj i podawaj. 

Kcal: 429

Białko: 19 g

Tłuszcz: 3 g

Czas: 5 minut

 

Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:

Naszej odchudzonej włoskiej pizzy

Naszego amerykańskiego burgera z indyka

- Naszą meksykańską tortillę z kurczakiem

Naszej japońskiej zupy miso

MH 04/2012 

Zobacz również:
REKLAMA