Lista przebojów:
Miso. Naukowcy potwierdzili, że jej zjadanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. Ta sfermentowana aktywnie biologicznie soja zwiększa odporność i likwiduje szkodliwe bakterie.
Grzyby mun zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie, a w Azji choroby wieńcowe nie są powszechne.
Tofu pomaga w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych: nadciśnieniu tętniczemu, arteriosklerozie, chorobom wieńcowym i wysokiemu poziomowi cholesterolu.
Składniki:
- pasta miso
- glony wakame
- grzyby mun (zastępczo nasze boczniaki)
- bulion warzywny
- serek tofu
- kawałek korzenia imbiru
1. Nie bój się składników: wszystkie je dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością lub w Kuchniach Świata. Jeżeli masz czas, ugotuj bulion z warzyw (wrzuć marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, cebulę), jeżeli nie, zagotuj wodę – 1,5 l – w czajniku, przelej do garnka i wrzuć kostki bulionu warzywnego. Grzybki mun zalej wrzątkiem w misce i odstaw, aż zmiękną.
2. Dorzuć do garnka glony wakame i pogotuj chwilę, aż zmiękną. Grzybki pokrój w cienkie paski i dorzuć do bulionu. Pod koniec gotowania wrzuć do garnka pokrojony w kostkę serek tofu i zetrzyj nieco korzenia imbiru.
3. Wyłącz gaz i dopiero wtedy dodawaj pastę miso. Uwaga, pasta jest słona – 3, 4 łyżki powinny wystarczyć. Mieszaj, aż pasta połączy się z bulionem.
Kcal: 200
Białko: 3 g
Tłuszcz: 3 g
Czas: 9 minut
MH 04/2012