[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Domowy fast food: japońska zupa miso

Duża miso zupy. To codzienna zupa zjadana przez Japończyków, którzy, jak wiadomo z badań, są w światowej czołówce długowiecznych nacji. I nie zawdzięczają tego na pewno swojemu bezpiecznemu położeniu geograficznemu ani bezstresowemu podejściu do życia.

zupa miso, japońska zupa miso fot. Wiesław Jurewicz
Lista przebojów:

Miso. Naukowcy potwierdzili, że jej zjadanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. Ta sfermentowana aktywnie biologicznie soja zwiększa odporność i likwiduje szkodliwe bakterie.

Grzyby mun zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie, a w Azji choroby wieńcowe nie są powszechne.

Tofu pomaga w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych: nadciśnieniu tętniczemu, arteriosklerozie, chorobom wieńcowym i wysokiemu poziomowi cholesterolu.

Składniki:

  • pasta miso
  • glony wakame
  • grzyby mun (zastępczo nasze boczniaki)
  • bulion warzywny
  • serek tofu
  • kawałek korzenia imbiru 

1. Nie bój się składników: wszystkie je dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością lub w Kuchniach Świata. Jeżeli masz czas, ugotuj bulion z warzyw (wrzuć marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, cebulę), jeżeli nie, zagotuj wodę – 1,5 l – w czajniku, przelej do garnka i wrzuć kostki bulionu warzywnego. Grzybki mun zalej wrzątkiem w misce i odstaw, aż zmiękną.

2. Dorzuć do garnka glony wakame i pogotuj chwilę, aż zmiękną. Grzybki pokrój w cienkie paski i dorzuć do bulionu. Pod koniec gotowania wrzuć do garnka pokrojony w kostkę serek tofu i zetrzyj nieco korzenia imbiru.

3. Wyłącz gaz i dopiero wtedy dodawaj pastę miso. Uwaga, pasta jest słona – 3, 4 łyżki powinny wystarczyć. Mieszaj, aż pasta połączy się z bulionem.

Kcal: 200

Białko: 3 g

Tłuszcz: 3 g

Czas: 9 minut

MH 04/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij