Składniki:
- Mielone mięso z indyka – 400 g
- Przyprawy (np. prowansalska, sól, pieprz)
- Bułka pełnoziarnista
- Sałata
- Burak ugotowany
- Ogórek kiszony
Czas: 18 minut
Wartości odżywcze:
- 183 kcal
- 30 g białko
- 7 g węglowodany
- 1 g tłuszcze
1. W misce zmieszaj (najlepiej ręką) mięso i szczyptę przypraw do smaku. Uformuj kotlety i włóż je na chwilę do lodówki.
2. Na patelni rozgrzej olej i smaż po 5 minut z każdej strony.
3. Przełóż bułkę mielonym kotletem, sałatą, pokrojonym burakiem i ogórkami dla zaostrzenia smaku.
Inne opcje:
1. Beef burger
Chude mielone mięso wołowe, cebula, białko z jajka, pomidor, bułka pełnoziarnista
Zmieszaj mięso z posiekaną cebulą i białkiem. Uformuj kotlety, zgrilluj.
2. Burger z grzybami
Duże pieczarki, sałata rzymska, ser żółty (cheddar), bułka pełnoziarnista
Zgrilluj na patelni pieczarki (5 min) i serwuj w bułce wraz z sałatą porwaną na kawałki i z serem.
3. Burger z kurczakiem
Filet z kurczaka, majonez low-fat, sałata rzymska, bułka pełnoziarnista
Zgrilluj pierś z kurczaka na patelni i serwuj w bułce wraz z majonezem i sałatą.
MH Dieta 2014