Domowe sosy [Przepisy i produkty]

Sklepy pełne są gotowych sosów do wykorzystania przy grillu i choć różnią się smakiem, to najczęściej łączy je kolosalna ilość cukru w składnikach. Mówimy mu nie i robimy swoje sosy.

sosy, przepisy Men's Health

I. Domowe sosy - 4 bazowe produkty

Producenci się nie szczypią i sypią tony cukru do sosów, bo w fabryce nie ma czasu na wolne gotowanie. Tymczasem to właśnie ta powolna obróbka pozwala wydobyć naturalną słodycz na przykład z pomidorów lub jabłek. Poza tym w domu możesz zastąpić cukier także miodem, co w masowej produkcji byłoby nieopłacalne. Z tych czterech bazowych produktów poniżej stworzysz cztery sosy, po których degustacji biesiadnikom buty spadną.

REKLAMA

Melasa

Ten ciemnobrązowy, gęsty syrop jest produktem ubocznym przy produkcji cukru. Jego główną zaletą w kuchni jest aromat, które wyraźnie wyczujesz w glazurze żeberek lub skrzydeł.

Jaja

Nie daj się zwieść: majonez jest może biały, ale składa się głównie z żółtek jajek. I bardzo dobrze, bo całe mnóstwo cennych składników odżywczych znajdziemy właśnie w żółtkach.

Pomidory

Mówisz „pomidor”, myślisz „likopen”, bo to najlepsze  – oprócz smaku – co może nam zaoferować. To wyjątkowo silny przeciwutleniacz, którego, co rzadkie, stężenie rośnie podczas gotowania.

Czerwone chili

Dają kopa sosom i potrawom, ale nie tylko. Badacze  z Purdue University udowodnili, że amatorzy ostrych papryczek spalają więcej  z przyjętych kalorii i łatwiej im kontrolować wielkość przyjmowanych posiłków.

II. Sezonowe gotowanie

Pewnie, że w zimie też możesz zrobić swoje sosy, ale jednak grill na świeżym powietrzu robi swoją robotę. Oprócz niezbędnych składników do pichcenia będziesz potrzebował kilku narzędzi ułatwiających pracę. Po pierwsze – solidnego, ciężkiego garnka z grubym dnem, który wytrzyma bez przywierania długie i wolne gotowanie. Przyda się też drewniana łyżka do mieszania – metalową mógłbyś zarysować wnętrze garnka, a poza tym z drewnianej łatwiej próbować sos bez ryzyka oparzenia warg i języka.

Blender lub mikser będą konieczne, bo jednak sosy muszą mieć gładką, aksamitną konsystencję, a przecieranie ich przez drobne sito jest uciążliwe. Trzepaczka sprawdzi się przy robieniu majonezu, a szklane, zamykane słoiki przy przechowywaniu sosów. Jeżeli wcześniej wyparzysz je wrzątkiem, to możesz swój sos przechowywać w lodówce nawet  do miesiąca. Oczywiście,  nie majonez – ten zjedz  najlepiej tego samego dnia.

III. Przepisy na sosy

Fast food, jak wiadomo, nie polega na tym, że my szybko jemy, ale  że ktoś szybko przygotowuje i podaje nam jedzenie. Trzy z przepisów na sosy obok są tego przeciwieństwem – gotuje się je wolno i równie wolno się z nimi biesiaduje. Warto jednak poświęcić trochę czasu, bo te sosy to nowa jakość grilla. Czwarty przepis na majonez czosnkowy jest szybki, jednak trzeba bezwzględnie zadbać o świeżość składników, bo to surowizna bez obróbki cieplnej.

1. Sos barbecue

  • 75 g melasy
  • 300 g jabłek              
  • 400 g cebuli
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • 230 ml octu z cydru
  • 600 g miodu
  • 250 g purée pomidorowego
  • 150 g musztardy Dijon
  • 5 g chili, posiekane
  • 20 g soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób

Obierz jabłka i wytnij gniazda nasienne. Posiekaj je razem z cebulą i pomidorami i wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Zrób z gazy mały woreczek, wsyp do niego ziele i goździki, zawiąż i wrzuć do garnka razem z resztą składników. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 2 godziny, często mieszając. Wyjmij torebkę z przyprawami, przestudź i zblenduj. Świetny będzie jako dip lub jako marynata (najlepiej całonocna) do żeberek  albo skrzydełek z kurczaka.

2. Majonez czosnkowy

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu z cydru
  • sok z ½ cytryny
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml oleju z awokado (jest w dyskontach)
  • sól i czarny pieprz
  • 20 g czosnku, drobno posiekanego (użyj czosnku niedźwiedziego, jeżeli masz pod ręką)

Sposób

Wbij żółtka do miski ze stali nierdzewnej, dodaj musztardę, ocet  i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i powoli wlewaj olej rzepakowy, cały czas mieszając.  Wlej olej z awokado, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a na koniec wmieszaj drobno posiekany czosnek. Wstaw na trochę do lodówki, żeby składniki się przeżarły. Doskonały będzie do grillowanych ryb, sałatki ziemniaczanej lub piersi kurczaka.

3. Domowy ketchup

  • 1,75 kg pomidorów
  • 500 g ugotowanych jabłek (są w słoikach)
  • 450 g cebuli
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • 400 g miodu
  • 500 ml octu słodowego  (jest na Allegro)
  • 2 łyżeczki soli

Sposób

Podobnie jak w sosie barbecue, zacznij od obrania i posiekania jabłek, cebuli, pomidorów i wrzucenia ich do dużego garnka. Zrób z gazy woreczek, wsyp ziele, goździki i pieprz do środka, zawiąż i wrzuć do garnka. Dodaj resztę składników i gotuj 2 godziny, często mieszając. Wyjmij torebkę z przyprawami, ostudź, zblenduj na gładko i przelej do wyparzonej butelki – będzie Ci łatwiej chlustać na zgrillowane burgery.

4. Dżem z chili

  • 2 papryczki chili
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  •  ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 500 g miodu
  • 325 ml czerwonego octu winnego
  • 2 cm korzenia imbiru, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1½ cytryny

Sposób

Bez cukru nie ma dżemu, ale my go zastąpimy miodem. Posiekaj dość grubo chili (sam zdecyduj o pestkach) i pomidory, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Przełóż do garnka. Do woreczka z gazy włóż ziarna kuminu, kopru włoskiego, czarnego pieprzu, liść laurowy, zawiąż i włóż do garnka razem z innymi składnikami. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj godzinę, regularnie  mieszając (zwiększ ogień na ostatnie 10 minut gotowania). Wystudź  i wstaw do lodówki.

Zobacz również:
Mało jest ćwiczeń, które jednocześnie zadbają o siłę i mobilność Twojego ciała. A na tej krótkiej liście pompka hinduska jest na samym szczycie.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA