[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Domowa kiełbasa - chorizo, biała, surowa, bratwurst

Odejdź od lodówki z wędlinami w plastiku (i z plastiku). Sam chwyć za maszynkę do mięsa i zrób prawdziwą kiełbasę bez grama sztuczności.

kiełbasa

1. Czwórka wspaniałych

Oto, czego chcemy. Nie żaden tam marketowy rezultat pracy szalonych chemików, pakowany po 12 sztuk. Nie nafaszerowany konserwantami wyrób wędlinopodobny. I nie przyprawiający o oponę na brzuchu i choroby serca magazyn tłuszczu. Chcemy prawdziwej, poczciwej kiełbasy – o prostym składzie i świetnym smaku. I wiecie co? Taką sobie zrobimy. Zerknij na nasze propozycje i już teraz zaplanuj cheat meal bogów.

PRZECZYTAJ TEŻ: Czy sklepowa kiełbasa morduje jelita?

REKLAMA

Polska surowa

Robi się ją z drobno pokrojonej i ewentualnie przemielonej wieprzowiny, dodając majeranek, tymianek i czosnek. Ten ostatni, oprócz smaku, dodaje kiełbaskom status wzmacniaczy odporności.

Chorizo

Najpopularniejsza hiszpańskia kiełbasa to uzależniająca mieszanka wieprzowiny, oregano, czosnku, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ten pikantny frykas nie tylko pali, ale i spala – kalorie, bo pobudza metabolizm.

Bratwurst

Ta nieco przaśna niemiecka kiełbaska najlepsza jest w wersji z kminkiem. Magnez – minerał znajdujący się w jego nasionach – poprawia zarówno długość, jak i jakość snu. W efekcie po takiej niemieckiej kolacji budzisz się nie tylko syty, ale i wypoczęty.

Biała

Do zrobienia tej tradycyjnej, wielkanocnej kiełbasy musisz mieć wieprzowinę (łopatkę, podgardle, boczek) oraz przyprawy: sól, czosnek, pieprz i majeranek. Dość słona i tłusta - świetnie działa jako remedium na kaca.

2. Własny wyrób

Najsmaczniejszą i najzdrowszą kiełbasę zrobisz z wieprzowiny kupionej bezpośrednio u rzeźnika. Masa powinna składać się z 80% mięsa i 20% tłuszczu. Zazwyczaj robi się ją z łopatki wieprzowej, jeśli jednak jest bardzo chuda, możesz dokupić trochę boczku. Dalej to już prościzna. Uzbrój się tylko w maszynkę do mielenia mięsa z dodatkową końcówką do nadziewania.

ZOBACZ: Czy GMO to przyszłość świata?

Najpierw zmiel mięso. Przełóż je do miski, wymieszaj z wodą, przyprawami i wyrabiaj masę rękami, aż będzie trzymać się dłoni tak mocno, że nie odpadnie od odwróconej wnętrzem do dołu. Teraz nadziewanie. Kup naturalne jelita wieprzowe i namocz je w ciepłej wodzie na godzinę przed użyciem. Nałóż całe jelito na końcówkę do nadziewania, włóż farsz do maszynki i powoli wtłaczaj go w powłoczkę. Gdy kiełbaska będzie miała odpowiednią długość, skręć jelito, by oddzielić ją od kolejnej. I nadziewaj dalej, za każdym razem skręcając końcówkę w inną stronę (nie będzie się rozwijać).

3. Zanim na stół

Nadziane kiełbasy powinny poleżeć w lodówce przez 24 h. Przez ten czas smaki mięsa, ziół i przypraw powinny w pełni się przegryźć. Teraz pozostaje wypróbować dzieło własnych rąk. Obok podpowiadamy, z czym je podać, żeby wycisnąć z nich pełnię smaku i podkręcić wartości odżywcze. Jedz i kwicz ze szczęścia.

Tagliatelle na serce, 4 porcje

  • kiełbasy surowe, 4
  • tagliatelle,
  • 360 g śmietana 18%,
  • 120 ml żółtka,
  • 4 parmezan, 80 g,
  • starty skórka otarta z jednej cytryny
  • natka, garść, posiekana

Przygotowanie

Zagotuj garnek osolonej wody, wrzuć do niej makaron. Rozdrobnij w palcach kiełbasę i wrzuć na patelnię – smaż do zrumienienia. W misce roztrzep żółtka ze śmietaną, skórką cytrynową i parmezanem (zapewniającym dawkę witaminy B). Odcedź makaron i natychmiast polej go sosem – wymieszaj. Dodaj podsmażoną kiełbasę i znów wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj pietruszką i wciągaj.

Kanapka z chorizo na odporność, 4 porcje

  • chorizo, 4
  • pełnoziarnista bagietka rukola,
  • 140 g Na chimichurri ocet winny,
  • 4 łyżki sól,
  • 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku, 3,
  • przeciśnięte szalotka, posiekana
  • jalapeño, posiekane
  • kolendra i natka pietruszki, po garści, posiekane
  • oliwa, 6 łyżek

Przygotowanie

Ta klasyczna argentyńska kanapka wymaga zrobienia wspomagającego odporność sosu chimichurri: wymieszaj dokładnie ocet, sól, czosnek, szalotkę i jalapeño, następnie dodaj zioła i przy pomocy widelca wmieszaj do sosu oliwę. Zgrilluj kiełbaski (ma być widać ciemne paseczki od rusztu). Przekrój bagietkę i napchaj do niej rukoli i kiełbaski. Polej sosem chimichurri. Dalej chyba już sam wiesz, co z nią zrobić.

Bratwursty na lepszy sen, 4 porcje

  • bratwursty, 4
  • ziemniaki, 6, obrane
  • piwo kraftowe, 2 butelki
  • duże cebule, 4, pokrojone
  • ząbki czosnku, 4,
  • przeciśnięte płatki chili, 1 łyżeczka
  • cukier, 2 łyżeczki
  • sól i pieprz, 1 łyżeczka
  • śmietana 18%, 150 ml
  • masło, 75 g

Przygotowanie

Węglowodany wspomagają wydzielanie hormonu snu – melatoniny. Pokrój ziemniaki i ugotuj do miękkości. Na patelnię włóż kiełbasę i zalej piwem. Dorzuć cebulę, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 12 min. Przełóż bratwursty na suchą patelnię i podsmaż, zaś piwną miksturę redukuj na małym ogniu, aż alkohol niemal całkowicie odparuje, a cebula zmięknie. Utłucz ziemniaki z masłem oraz śmietaną. Wyłóż purée na talerz, dołóż kiełbaski i polej sosem.

Brunch na ostrość umysłu, 4 porcje

  • kiełbasy białe, 8
  • szparagi, 2 pęczki
  • jaja, 4
  • ocet jabłkowy, chlust

Przygotowanie

Upiecz kiełbaski na blaszce w piekarniku – wystarczy im 20 min w 200 °C. Zanim ugotujesz szparagi, odłam im zdrewniałe końcówki. W innym rondlu zagotuj wodę z octem jabłkowym. Zrób łyżką wir w środku i delikatnie wlej w niego jajko wbite wcześniej do miseczki. Białko zetnie się po 2-3 minutach i gotowe. Wyłóż wszystko na talerz, posyp świeżo zmielonym pieprzem i postaraj się nie jeść jak prosię.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij