Domowa kiełbasa - chorizo, biała, surowa, bratwurst

Odejdź od lodówki z wędlinami w plastiku (i z plastiku). Sam chwyć za maszynkę do mięsa i zrób prawdziwą kiełbasę bez grama sztuczności.

kiełbasa shutterstock.com

1. Czwórka wspaniałych

Oto, czego chcemy. Nie żaden tam marketowy rezultat pracy szalonych chemików, pakowany po 12 sztuk. Nie nafaszerowany konserwantami wyrób wędlinopodobny. I nie przyprawiający o oponę na brzuchu i choroby serca magazyn tłuszczu. Chcemy prawdziwej, poczciwej kiełbasy – o prostym składzie i świetnym smaku. I wiecie co? Taką sobie zrobimy. Zerknij na nasze propozycje i już teraz zaplanuj cheat meal bogów.

PRZECZYTAJ TEŻ: Czy sklepowa kiełbasa morduje jelita?

Polska surowa

Robi się ją z drobno pokrojonej i ewentualnie przemielonej wieprzowiny, dodając majeranek, tymianek i czosnek. Ten ostatni, oprócz smaku, dodaje kiełbaskom status wzmacniaczy odporności.

Chorizo

Najpopularniejsza hiszpańskia kiełbasa to uzależniająca mieszanka wieprzowiny, oregano, czosnku, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ten pikantny frykas nie tylko pali, ale i spala – kalorie, bo pobudza metabolizm.

Bratwurst

Ta nieco przaśna niemiecka kiełbaska najlepsza jest w wersji z kminkiem. Magnez – minerał znajdujący się w jego nasionach – poprawia zarówno długość, jak i jakość snu. W efekcie po takiej niemieckiej kolacji budzisz się nie tylko syty, ale i wypoczęty.

Biała

Do zrobienia tej tradycyjnej, wielkanocnej kiełbasy musisz mieć wieprzowinę (łopatkę, podgardle, boczek) oraz przyprawy: sól, czosnek, pieprz i majeranek. Dość słona i tłusta - świetnie działa jako remedium na kaca.

2. Własny wyrób

Najsmaczniejszą i najzdrowszą kiełbasę zrobisz z wieprzowiny kupionej bezpośrednio u rzeźnika. Masa powinna składać się z 80% mięsa i 20% tłuszczu. Zazwyczaj robi się ją z łopatki wieprzowej, jeśli jednak jest bardzo chuda, możesz dokupić trochę boczku. Dalej to już prościzna. Uzbrój się tylko w maszynkę do mielenia mięsa z dodatkową końcówką do nadziewania.

ZOBACZ: Czy GMO to przyszłość świata?

Najpierw zmiel mięso. Przełóż je do miski, wymieszaj z wodą, przyprawami i wyrabiaj masę rękami, aż będzie trzymać się dłoni tak mocno, że nie odpadnie od odwróconej wnętrzem do dołu. Teraz nadziewanie. Kup naturalne jelita wieprzowe i namocz je w ciepłej wodzie na godzinę przed użyciem. Nałóż całe jelito na końcówkę do nadziewania, włóż farsz do maszynki i powoli wtłaczaj go w powłoczkę. Gdy kiełbaska będzie miała odpowiednią długość, skręć jelito, by oddzielić ją od kolejnej. I nadziewaj dalej, za każdym razem skręcając końcówkę w inną stronę (nie będzie się rozwijać).

3. Zanim na stół

Nadziane kiełbasy powinny poleżeć w lodówce przez 24 h. Przez ten czas smaki mięsa, ziół i przypraw powinny w pełni się przegryźć. Teraz pozostaje wypróbować dzieło własnych rąk. Obok podpowiadamy, z czym je podać, żeby wycisnąć z nich pełnię smaku i podkręcić wartości odżywcze. Jedz i kwicz ze szczęścia.

Tagliatelle na serce, 4 porcje

  • kiełbasy surowe, 4
  • tagliatelle,
  • 360 g śmietana 18%,
  • 120 ml żółtka,
  • 4 parmezan, 80 g,
  • starty skórka otarta z jednej cytryny
  • natka, garść, posiekana

Przygotowanie

Zagotuj garnek osolonej wody, wrzuć do niej makaron. Rozdrobnij w palcach kiełbasę i wrzuć na patelnię – smaż do zrumienienia. W misce roztrzep żółtka ze śmietaną, skórką cytrynową i parmezanem (zapewniającym dawkę witaminy B). Odcedź makaron i natychmiast polej go sosem – wymieszaj. Dodaj podsmażoną kiełbasę i znów wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj pietruszką i wciągaj.

Kanapka z chorizo na odporność, 4 porcje

  • chorizo, 4
  • pełnoziarnista bagietka rukola,
  • 140 g Na chimichurri ocet winny,
  • 4 łyżki sól,
  • 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku, 3,
  • przeciśnięte szalotka, posiekana
  • jalapeño, posiekane
  • kolendra i natka pietruszki, po garści, posiekane
  • oliwa, 6 łyżek

Przygotowanie

Ta klasyczna argentyńska kanapka wymaga zrobienia wspomagającego odporność sosu chimichurri: wymieszaj dokładnie ocet, sól, czosnek, szalotkę i jalapeño, następnie dodaj zioła i przy pomocy widelca wmieszaj do sosu oliwę. Zgrilluj kiełbaski (ma być widać ciemne paseczki od rusztu). Przekrój bagietkę i napchaj do niej rukoli i kiełbaski. Polej sosem chimichurri. Dalej chyba już sam wiesz, co z nią zrobić.

Bratwursty na lepszy sen, 4 porcje

  • bratwursty, 4
  • ziemniaki, 6, obrane
  • piwo kraftowe, 2 butelki
  • duże cebule, 4, pokrojone
  • ząbki czosnku, 4,
  • przeciśnięte płatki chili, 1 łyżeczka
  • cukier, 2 łyżeczki
  • sól i pieprz, 1 łyżeczka
  • śmietana 18%, 150 ml
  • masło, 75 g

Przygotowanie

Węglowodany wspomagają wydzielanie hormonu snu – melatoniny. Pokrój ziemniaki i ugotuj do miękkości. Na patelnię włóż kiełbasę i zalej piwem. Dorzuć cebulę, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 12 min. Przełóż bratwursty na suchą patelnię i podsmaż, zaś piwną miksturę redukuj na małym ogniu, aż alkohol niemal całkowicie odparuje, a cebula zmięknie. Utłucz ziemniaki z masłem oraz śmietaną. Wyłóż purée na talerz, dołóż kiełbaski i polej sosem.

Brunch na ostrość umysłu, 4 porcje

  • kiełbasy białe, 8
  • szparagi, 2 pęczki
  • jaja, 4
  • ocet jabłkowy, chlust

Przygotowanie

Upiecz kiełbaski na blaszce w piekarniku – wystarczy im 20 min w 200 °C. Zanim ugotujesz szparagi, odłam im zdrewniałe końcówki. W innym rondlu zagotuj wodę z octem jabłkowym. Zrób łyżką wir w środku i delikatnie wlej w niego jajko wbite wcześniej do miseczki. Białko zetnie się po 2-3 minutach i gotowe. Wyłóż wszystko na talerz, posyp świeżo zmielonym pieprzem i postaraj się nie jeść jak prosię.

Zobacz również:
REKLAMA