1. Czwórka wspaniałych
Oto, czego chcemy. Nie żaden tam marketowy rezultat pracy szalonych chemików, pakowany po 12 sztuk. Nie nafaszerowany konserwantami wyrób wędlinopodobny. I nie przyprawiający o oponę na brzuchu i choroby serca magazyn tłuszczu. Chcemy prawdziwej, poczciwej kiełbasy – o prostym składzie i świetnym smaku. I wiecie co? Taką sobie zrobimy. Zerknij na nasze propozycje i już teraz zaplanuj cheat meal bogów.
PRZECZYTAJ TEŻ: Czy sklepowa kiełbasa morduje jelita?
Polska surowa
Robi się ją z drobno pokrojonej i ewentualnie przemielonej wieprzowiny, dodając majeranek, tymianek i czosnek. Ten ostatni, oprócz smaku, dodaje kiełbaskom status wzmacniaczy odporności.
Chorizo
Najpopularniejsza hiszpańskia kiełbasa to uzależniająca mieszanka wieprzowiny, oregano, czosnku, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ten pikantny frykas nie tylko pali, ale i spala – kalorie, bo pobudza metabolizm.
Bratwurst
Ta nieco przaśna niemiecka kiełbaska najlepsza jest w wersji z kminkiem. Magnez – minerał znajdujący się w jego nasionach – poprawia zarówno długość, jak i jakość snu. W efekcie po takiej niemieckiej kolacji budzisz się nie tylko syty, ale i wypoczęty.
Biała
Do zrobienia tej tradycyjnej, wielkanocnej kiełbasy musisz mieć wieprzowinę (łopatkę, podgardle, boczek) oraz przyprawy: sól, czosnek, pieprz i majeranek. Dość słona i tłusta - świetnie działa jako remedium na kaca.
2. Własny wyrób
Najsmaczniejszą i najzdrowszą kiełbasę zrobisz z wieprzowiny kupionej bezpośrednio u rzeźnika. Masa powinna składać się z 80% mięsa i 20% tłuszczu. Zazwyczaj robi się ją z łopatki wieprzowej, jeśli jednak jest bardzo chuda, możesz dokupić trochę boczku. Dalej to już prościzna. Uzbrój się tylko w maszynkę do mielenia mięsa z dodatkową końcówką do nadziewania.
ZOBACZ: Czy GMO to przyszłość świata?
Najpierw zmiel mięso. Przełóż je do miski, wymieszaj z wodą, przyprawami i wyrabiaj masę rękami, aż będzie trzymać się dłoni tak mocno, że nie odpadnie od odwróconej wnętrzem do dołu. Teraz nadziewanie. Kup naturalne jelita wieprzowe i namocz je w ciepłej wodzie na godzinę przed użyciem. Nałóż całe jelito na końcówkę do nadziewania, włóż farsz do maszynki i powoli wtłaczaj go w powłoczkę. Gdy kiełbaska będzie miała odpowiednią długość, skręć jelito, by oddzielić ją od kolejnej. I nadziewaj dalej, za każdym razem skręcając końcówkę w inną stronę (nie będzie się rozwijać).
3. Zanim na stół
Nadziane kiełbasy powinny poleżeć w lodówce przez 24 h. Przez ten czas smaki mięsa, ziół i przypraw powinny w pełni się przegryźć. Teraz pozostaje wypróbować dzieło własnych rąk. Obok podpowiadamy, z czym je podać, żeby wycisnąć z nich pełnię smaku i podkręcić wartości odżywcze. Jedz i kwicz ze szczęścia.
Tagliatelle na serce, 4 porcje
- kiełbasy surowe, 4
- tagliatelle,
- 360 g śmietana 18%,
- 120 ml żółtka,
- 4 parmezan, 80 g,
- starty skórka otarta z jednej cytryny
- natka, garść, posiekana
Przygotowanie
Zagotuj garnek osolonej wody, wrzuć do niej makaron. Rozdrobnij w palcach kiełbasę i wrzuć na patelnię – smaż do zrumienienia. W misce roztrzep żółtka ze śmietaną, skórką cytrynową i parmezanem (zapewniającym dawkę witaminy B). Odcedź makaron i natychmiast polej go sosem – wymieszaj. Dodaj podsmażoną kiełbasę i znów wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj pietruszką i wciągaj.
Kanapka z chorizo na odporność, 4 porcje
- chorizo, 4
- pełnoziarnista bagietka rukola,
- 140 g Na chimichurri ocet winny,
- 4 łyżki sól,
- 1 łyżeczka
- ząbki czosnku, 3,
- przeciśnięte szalotka, posiekana
- jalapeño, posiekane
- kolendra i natka pietruszki, po garści, posiekane
- oliwa, 6 łyżek
Przygotowanie
Ta klasyczna argentyńska kanapka wymaga zrobienia wspomagającego odporność sosu chimichurri: wymieszaj dokładnie ocet, sól, czosnek, szalotkę i jalapeño, następnie dodaj zioła i przy pomocy widelca wmieszaj do sosu oliwę. Zgrilluj kiełbaski (ma być widać ciemne paseczki od rusztu). Przekrój bagietkę i napchaj do niej rukoli i kiełbaski. Polej sosem chimichurri. Dalej chyba już sam wiesz, co z nią zrobić.
Bratwursty na lepszy sen, 4 porcje
- bratwursty, 4
- ziemniaki, 6, obrane
- piwo kraftowe, 2 butelki
- duże cebule, 4, pokrojone
- ząbki czosnku, 4,
- przeciśnięte płatki chili, 1 łyżeczka
- cukier, 2 łyżeczki
- sól i pieprz, 1 łyżeczka
- śmietana 18%, 150 ml
- masło, 75 g
Przygotowanie
Węglowodany wspomagają wydzielanie hormonu snu – melatoniny. Pokrój ziemniaki i ugotuj do miękkości. Na patelnię włóż kiełbasę i zalej piwem. Dorzuć cebulę, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 12 min. Przełóż bratwursty na suchą patelnię i podsmaż, zaś piwną miksturę redukuj na małym ogniu, aż alkohol niemal całkowicie odparuje, a cebula zmięknie. Utłucz ziemniaki z masłem oraz śmietaną. Wyłóż purée na talerz, dołóż kiełbaski i polej sosem.
Brunch na ostrość umysłu, 4 porcje
- kiełbasy białe, 8
- szparagi, 2 pęczki
- jaja, 4
- ocet jabłkowy, chlust
Przygotowanie
Upiecz kiełbaski na blaszce w piekarniku – wystarczy im 20 min w 200 °C. Zanim ugotujesz szparagi, odłam im zdrewniałe końcówki. W innym rondlu zagotuj wodę z octem jabłkowym. Zrób łyżką wir w środku i delikatnie wlej w niego jajko wbite wcześniej do miseczki. Białko zetnie się po 2-3 minutach i gotowe. Wyłóż wszystko na talerz, posyp świeżo zmielonym pieprzem i postaraj się nie jeść jak prosię.