Domowa czekolada [Przepisy, patenty, składniki]

Podzielone na kostki poczucie winy? Nie. Tym razem jemy czekoladę dla zdrowia.  I mamy na to dowody.

czekolada, przepisy Men's Health

Domowa czekolada – składniki

W swojej surowej postaci kakao to samo zdrowie. Jasne, że w wersji przetworzonej nieco traci na wartości, ale wciąż nie na tyle, by każdą kostkę czekolady doprawiać poczuciem winy. Wystarczy nieco kreatywności, a nawet w bezustannie krytykowanych czekoladowych wypełniaczach znajdą się jakieś pozytywy. I my je znaleźliśmy.

REKLAMA

Ziarna kakaowca

Kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów – flawonoli i procjanidyn. Badania opublikowane  w „Journal of Cardiovascular Pharmacology” wskazują, że oba te związki poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego i redukują ryzyko chorób serca.

Masło kakaowe

Wysoka zawartość kwasu laurynowego czyni z masła kakaowego solidnego sprzymierzeńca Twojego układu immunologicznego. Według czasopisma „Nutrients” ten nasycony kwas tłuszczowy poprawia zdolność białych krwinek do zwalczania wirusów i bakterii.

Cukier puder

Słodki news – naukowcy z Cambridge zaczynają podważać prawdę objawioną na temat szkodliwości cukru. Faktycznie, uzależnia, jednak w miły sposób: uruchamia w mózgu ośrodek nagrody, który odpowiada za poczucie szczęścia.

Mleko w proszku

Trudno powiedzieć o nim coś dobrego, ale spróbujemy. Odtłuszczone mleko w proszku ma mnóstwo wapnia, które przyspiesza metabolizm. Co więcej, fińscy naukowcy łączą je również z obniżeniem ryzyka zapadnięcia na raka odbytu. Cóż...

Przepis na czekoladę – sztuka proporcji

Nieważne, jaką czekoladę chcesz zrobić – proces wygląda tak samo, a zmieniają się tylko proporcje składników. Całe ziarna kakao rozgnieć lekko w moździerzu, zaś masło kakaowe umieść w osobnej misce. Włóż obie miseczki do piekarnika (ustawionego na średnią temperaturę) i wyciągnij, kiedy masło się roztopi. Teraz szybko ucieraj ziarna aż do uzyskania gęstej pasty – musisz cały czas trzeć, by utrzymać temperaturę masy. Dodaj cukru i ucieraj przez kolejnych 5 minut. Następnie kolej na masło kakowe i mleko w proszku (jeżeli używasz) – ucieraj dalej, aż połączą się w jednolitą masę. Ostudź czekoladę na sitku.

Przepisy z czekoladą w roli głównej

Kusi, żeby zjeść od razu? Wiadomo. Ale zaczekaj. Istnieją dużo ciekawsze i smaczniejsze sposoby na kulinarne spożytkowanie czekolady niż pochłonięcie jej prosto z papierka. Wypróbuj cztery oryginalne przepisy i zrób dobrze nie tylko swojemu podniebieniu, ale też sercu, odporności i nastrojowi.

1. Ryba z kakao po karaibsku

Składniki na 3 porcje

  • Pomidory, 3
  • Cebula, posiekana
  • Czosnek, 2 ząbki, starty
  • Świeży imbir, 3 cm
  • Curry, 4 łyżeczki
  • Prażone ziarna kakaowca, 5 łyżek
  • Mleko kokosowe, 750 ml
  • Woda, 350 ml
  • Dorsz, 500 g, pokrojony na 6 równych części
  • Ryż, ugotowany

Przygotowanie

Obierz ze skórki, oczyść z nasion  i pokrój na ćwiartki pomidory  – Twoje źródło antyoksydantów. Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę, czosnek i drobno posiekany imbir, a następnie dodaj na patelnię curry, rozgniecione ziarna kakao  i pomidory. Gotuj przez 2 minuty. Dolej mleko kokosowe z wodą i zamieszaj – gotuj, aż płyn zredukuje się o jedną trzecią. Wtedy dorzuć rybę i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z ryżem.

czekolada, przepisyMen's Health

2. Czekoladowe ragoût

Składniki na 2 porcje

  • Cebula, ½, posiekana
  • Czosnek, 2 ząbki, starty
  • Pancetta, 40 g
  • Mielona wołowina, 250 g
  • Krojone pomidory z puszki, 100 g
  • Purée z pomidorów, 100 g
  • Czerwone wino, 125 ml
  • Gorzka czekolada, 50 g, posiekana
  • Tagliatelle, 150 g

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 140 °C. W dużym naczyniu żaroodpornym podsmaż cebulę ze wzmacniającym odporność czosnkiem. Dorzuć pokrojoną w 1-centymetrowe paseczki pancettę i mieloną wołowinę – smaż około 10 min (do zbrązowienia). Dodaj pomidory z puszki, purée i wino, zagotuj. Teraz przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 4 godziny. Na koniec rozpuść w ragoût gorzką czekoladę, wmieszaj w sos ugotowany makaron  i podawaj jako wykwintną kolację.

czekolada, przepisyMen's Health

3. Sałatka owocowa z białą czekoladą

Składniki na 4 porcje

  • Pomarańcze, 5
  • Grejpfruty, 2
  • Cukier kokosowy, 55 g
  • Woda, 2 łyżki
  • Rukola, 80-100 g
  • Liście bazylii, garść
  • Orzechy nerkowca, 15 g

Dressing

  • Biała czekolada, 125 g
  • Olej słonecznikowy, 150 ml
  • Sok z ½ cytryny
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka

Przygotowanie

W rondelku rozpuść czekoladę. Dodaj do niej olej, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy – wymieszaj dressing. Obierz i pokrój wszystkie kipiące witaminą C cytrusy. Na patelni podgrzewaj wodę z cukrem, aż się skarmelizuje, tworząc gęsty syrop do polania owoców. Zanurz zieleninę  w dressingu, ułóż na talerzach, przykryj owocami polanymi syropem i podawaj z orzechową posypką oraz dodatkową porcją czekoladowego dressingu.

czekolada, przepisyMen's Health

4. Orzechowe brownie z mleczną czekoladą

Składniki na 4 porcje

  • Masło, 200 g + do wysmarowania formy
  • Mleczna czekolada, 370 g
  • Cukier puder, 200 g
  • Duże jaja, 3, rozmącone
  • Mąka pszenna, 150 g
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Orzechy pekan, 75 g
  • Orzechy laskowe, 75 g
  • Wiórki kokosowe, 3 łyżki

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę o boku 20 cm wysmaruj masłem  i wyłóż papierem do pieczenia.  W misce, ustawionej na garnku  z gotującą się wodą, roztop masło  z 220 g czekolady. Zdejmij miskę  i wmieszaj do masy cukier oraz jaja. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dorzuć orzechy pecan i laskowe w kawałkach, wiórki kokosowe i resztę czekolady (posiekanej). Przelej masę do blachy i piecz przez  30 minut. Ostudź i częstuj gości.

czekolada, przepisyMen's Health
Zobacz również:
W trzy dni przepłynąłem kajakiem 160 km. A dokładnie 161 kilometrów i 180 metrów. Na wodzie spędziłem łącznie 23 godziny 41 minut i 38 sekund. Spaliłem w tym czasie 12 tysięcy 619 kcal, płynąc z maksymalną prędkością 14,8 km/h oraz ze średnią z trzech dni 6,9 km/h. Nie wiem, ile razy zanurzyłem wiosło w wodzie. Wiem natomiast, że Wisła jest piękna, jej ujście do morza bywa zdradliwe, fala na Bałtyku to nie przelewki, a wiosłowanie pod prąd... cóż, na niecenzuralne słowa pozwolę sobie później.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA