Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Dobre połączenia: orzechy i piwo, czosnek i koper włoski

Dwa superduety, które warto włączyć do Twojej diety. Do pierwszego chyba nie będzie trzeba Cię długo przekonywać...

orzechy i piwo fot. Shutterstock

Orzechy + piwo

Bonus: To nie tylko idealni towarzysze faceta oglądającego transmisję meczu – ten superduet to też znakomita ochrona serca przed zawałem.

Mechanizm: Niezliczone badania dowodzą, że orzechy podnoszą poziom HDL, czyli „dobrej” frakcji cholesterolu, obniżając jednocześnie poziom „złej” frakcji LDL. Alkohol z kolei działa jak „rozcieńczalnik” krwi, przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, które mogą prowadzić do zawału serca.

Co więcej, Szwedzi odkryli, że tłuszcz i błonnik z orzechów spowalniają proces absorbcji alkoholu do krwi, łagodząc nieprzyjemne skutki picia. Aby zmaksymalizować korzyści, zacznij jeść orzeszki co najmniej 15 minut przed tym, zanim sięgniesz po szklankę złotego płynu z pianką.

Twoja strategia: Umiarkowanie – to klucz do sukcesu: 100 g orzeszków i 1-2 szklanki piwa lub 1-2 lampki wina dziennie pozwolą Ci zredukować ryzyko chorób serca bez przybierania na wadze i syndromu dnia następnego.

Czosnek + koper włoski

Bonus: Skuteczniej stawisz czoła chorobom bez konieczności sięgania po miętową gumę do żucia.

Mechanizm: Zarówno czosnek , jak i koper włoski zawierają składniki, które pomagają w walce z rakiem – twierdzą naukowcy z University of Texas. Ale każdy z nich stosuje inną antynowotworową strategię, przynoszącą znacznie wyraźniejsze efekty, gdy są stosowane jednocześnie.

Oprócz tego koper włoski ma inną ważną cechę – obecny w nim anetol neutralizuje zapach czosnku. Japońscy badacze ustalili, że ta substancja zwiększa produkcję śliny. Ślina zaś czyści jamę ustną z allicyny, której czosnek zawdzięcza swój aromat.

Twoja strategia: Aby uczynić swoje posiłki zdrowszymi, zmieszaj posiekany lub rozgnieciony czosnek z nasionami kopru (mają więcej anetolu niż liście tej rośliny) i użyj ich jako przyprawy do wołowiny, wieprzowiny i drobiu.

  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Na desce do krojenia rozgnieć nasiona kopru ciężkim garnkiem z płaskim dnem. Zmieszaj je z pozostałymi składnikami i posmaruj pastą mięso przed pieczeniem lub grillowaniem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij