Dlaczego niektóre ogórki są gorzkie?

Dlatego, że miały ciężkie dzieciństwo i trudny okres dojrzewania. Serio. Warto być dobrym dla ogórka.

Dlaczego niektóre ogórki są gorzkie? fot. shutterstock.com
Im trudniej ogórkom było rosnąć – na przykład przez chłód, niewystarczającą ilość wody lub atakujące je szkodniki – tym więcej wyprodukowały gorzkawej substancji zwanej kukurbitacyną. To związek z grupy steroidów wytwarzany przez wiele roślin, by bronić się przed zewnętrznym zagrożeniem. Zwłaszcza te dyniowate zrobiły sobie z niej ulubiony oręż obronny i zaskakują nas na talerzu gorzkimi jak piołun plackami z cukinii lub gorzkim bakłażanem. W przypadku ogórków gorzka niespodzianka dotyczy zazwyczaj ogórków gruntowych/polowych, czyli tych dziko rosnących i walczących o przetrwanie, a nie szklarniowych, rozpieszczanych systemami nawadniania, lampami i niestety chemicznymi środkami owadobójczymi. Dla nas, ogórkowych amatorów, nie jest to dobra wiadomość, bo właśnie te gruntowe są najlepsze i nic jak one tak świetnie nie smakuje na kanapce – szklarniowe mogą się schować. Druga zła wiadomość jest taka, że za chińskiego boga nie da się rozpoznać wzrokowo, czy ten ogórek jest gorzki czy nie. Te dobre i te gorzkie niczym się od siebie nie różnią – oprócz niestety smaku na talerzu. Taka ogórkowa ruletka.

REKLAMA

Nie ma tego złego

Żeby było jasne, ta ogórkowa zemsta nie jest dla nas groźna. Kukurbitacyna nie jest toksyczna, ba, ma furę właściwości leczniczych. Powstrzymuje np. namnażanie się komórek nowotworowych przy raku jelita grubego i płuc, działa antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo i przeciwzapalnie, pobudza trawienie i hamuje rozrost prostaty. Jest zresztą wykorzystywana w farmakologii i w medycynie naturalnej. Nie namawiamy jednak do jadania gorzkich ogórków, bo tego nie da się przełknąć, ale mówimy: nie zrażaj się do ogórków, bo trafiłeś na jeden gorzki – sięgnij po następnego.

Teoria jasnej strony

Kuchenna praktyka podpowiada, że ogórki należy obierać zaczynając od jaśniejszej strony w kierunku ciemniejszej. Faktem jest, że ciemna końcówka ogórka – ta z ogonkiem, którym wisiała na łodydze – bywa gorzka, ale najnowsze badania dowodzą, że za syntezę kukurbitacyny odpowiedzialne są trzy geny dominujące:gen Bi determinuje występowanie kukurbitacyny zarówno w liściach, łodydze jak i owocach; gen Bt warunkuje jej obecność tylko w owocach i gen Blpowoduje występowanie kukurbitacyny tylko w liściach.Inaczej mówiąc, jeżeli trafił ci się egzemplarz z dominującymi genami Bi lub Bt, to możesz sobie obierać od jaśniejszej strony nawet stojąc na głowie, a i tak ogórek będzie gorzki. Ustalmy więc, że najlepiej będzie odcinać profilaktycznie i wyrzucać ciemną końcówkę, skórkę obierać od jaśniejszej strony i modlić się do ogórkowego Boga, żeby ten ogórek nie był gorzki.

Zobacz również:
National Fitness Games to bardzo ciekawa brytyjska inicjatywa serii zawodów dla atletów wielu dyscyplin, która testuje formę w sposób równie bezwzględny i wszechstronny, co CrossFit, tworząc przy tym środowisko dużo bardziej inkluzywne. Przyglądamy się temu z bliska.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA