Nabiał
Jogurt naturalny, Zott
Owszem, ma mleko w proszku, ale jeśli nie jesteś uczulony, nie musisz się go bać. Za to zawiera więcej białka i wapnia. 63 kcal, 3,0 g tłuszczu, 4,9 g białka, 4,2 g węglowodanów
Jogurt naturalny milandia z mascarpone, Piątnica
Ten gęsty, śmietankowy jogurt może Ci z powodzeniem zastąpić w kuchni śmietanę. 106 kcal, 7 g tłuszczu, 4,5 g białka, 6,2 g węglowodanów
Gdy robisz zakupy w sklepie, często nie możesz się powstrzymać i do koszyka trafi ają rzeczy zupełnie niepotrzebne. Spróbuj robić zakupy w sieci – nie będziesz poddany pokusom, a jedzenie dostaniesz prosto do domu.
Masło Polskie, Mlekovita
Coraz więcej badań dowodzi, że nie ma powodu bać się masła. 746 kcal, 82 g tłuszczu, 1 g białka, 1 g węglowodanów
Masło klarowane, Mlekovita
Normalne masło nie nadaje się do dłuższego smażenia w wysokiej temperaturze, ale klarowane jest do tego wprost idealne. 882 kcal, 99,8 g tłuszczu, 0 g białka, 0 g węglowodanów
Serek kozi, Food&Joy
Kozie mleko trawi się łatwiej niż krowie, mniej uczula, a do tego dostarcza mnóstwo wapnia i minerałów. 164 kcal, 12 g tłuszczu, 11 g białka, 3 g węglowodanów
Kefir, Bakoma
Jest źródłem bakterii probiotycznych, które m.in. poprawiają odporność. 55 kcal, 3 g tłuszczu, 3 g białka, 4 g węglowodanów
Ser bałkański z mleka owczego, Temar
Alternatywa dla serów z mleka krowiego. Wysoka zawartość białka. 280 kcal, 21 g tłuszczu, 16 g białka, 0,8 g węglowodanów
Grand Radamer, Old Poland
Wyśmienity polski ser, który smakiem zawstydziłby francuskich serowarów. 339 kcal, 26 g tłuszczu, 26,2 g białka, 0,1 g węglowodanów
Ser feta Classic, Arla
Świetny dodatek do sałatek, który dostarczy Ci sporej dawki protein. 260 kcal, 21,8 g tłuszczu, 15,3 g białka, 0,2 g węglowodanów
Serek wiejski, Piątnica
W 2009 roku wygrał test fundacji Pro-Test, a nasze doświadczenie wskazuje, że od tego czasu jego jakość się nie pogorszyła. 97 kcal, 5 g tłuszczu, 11 g białka, 2 g węglowodanów
Ser ricotta, Galbani
Zawiera szybko przyswajalne białka serwatkowe – podobnie jak odżywki. 165 kcal, 13,3 g tłuszczu, 7,6 g białka, 3,6 g węglowodanów
Jogurt naturalny, Milko
Jeśli jednak wolisz jogurt bez mleka w proszku albo o rzadszej konsystencji, polecamy Milko. 50 kcal, 2 g tłuszczu, 3,4 g białka, 4,6 g węglowodanów
Zimne mleko, Robico
To mleko mikrofiltrowane, czyli takie, które podczas obróbki straciło najmniej cennych składników. 47 kcal, 2 g tłuszczu, 3 g białka, 4,3 g węglowodanów
Jaja DHA Gold Omega-3 (+ wit. E), Omegadrob
Dostarczą Ci niezbędnych kwasów omega-3. ok. 150 kcal, 11 g tłuszczu, 12,5 g białka, 1 g węglowodanów