Składniki:
• 50 g masła
• 3 duże łyżki oliwy
• 1 posiekany ząbek czosnku
• 1 pokrojona w kostkę cebula
• 300 g (1,5 woreczka) kaszy jęczmiennej
• 1 litr warzywnego bulionu
• 1/2 puszki zielonej fasolki
• 1/2 puszki zielonego groszku
• pęczek świeżych, pokrojonych szparagów
• 1 torebka świeżego szpinaku
• 75 ml białego wina
• sól i pieprz
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• 2 garści rukoli
• 100 g parmezanu starego w plastry
Przepis:
1. Masło roztop w rondlu i dodaj oliwy z oliwek (jedną łyżeczkę masła zostaw na koniec). Następnie wrzuć czosnek i cebulę. Podsmażaj na wolnym ogniu około 5 min, tak by cebula i czosnek nabrały rumianego koloru. To zabrało 8 min
2. Dodaj kaszę jęczmienną i dobrze wszystko wymieszaj, tak by ziarenka pokrył tłuszcz. Następnie dolej tyle bulionu, by przykrył dokładnie kaszę. Duś w niskiej temperaturze. Stoisz przy kuchence 15 min
3. Gdy kasza wchłonie większość bulionu, dodawaj resztę po troszę, tak by ziarna zrobiły się w końcu miękkie. Nie musisz wykorzystać całego bulionu. Risotto przygotowujesz od 40 min
4. Dodaj wszystkie warzywa, białe wino i mieszaj około 2 min. Od początku minęły 43 min
5. Zdejmij rondel z kuchenki. Dodaj łyżeczkę masła i pietruszkę, wymieszkaj, przykryj i odstaw na minutę. Potem przełóż porcje na talerze, posyp rukolą i parmezanem. Czas przygotowania: 45 min
Szparagi: chronią wątrobę
Twoja wątroba wymaga szczególnej troski. Spokojnie, nie musisz szukać świętego ostu; wystarczy, że kupisz szparagi. Badania opublikowane w „Journal of Food Science” wykazały, że mogą one równie dobrze chronić wątrobę przed toksynami.
Parmezan: syci natychmiast
Musisz się nawadniać przez okrągły rok. Brak odpowiedniej ilości wody nie tylko spowalnia metabolizm, ale - niestety - sprzyja utracie minerałów. Parmezan, bogaty w sód, pomoże uzupełnić utracone sole. Tłuszcz z kolei da uczucie sytości do późnego popołudnia.
Zielona fasolka: poprawia wzrok
Zielona fasola zawiera zeaksantynę, która znajduje się również w siatkówce oka. O wzrok powinieneś dbać nawet wówczas, gdy okulary przeciwsłoneczne nie są konieczne. Zeaksantyna chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Szpinak: buduje mięśnie
Czy szpinak wciąż jest Twoją traumą z dzieciństwa? Może przekona Cię fakt, że oprócz skutecznego usuwania toksyn z Twojego organizmu jest dodatkowym wsparciem w procesie budowania mięśni. Składniki w jego liściach przyspieszają proces przekształcania białek w tkankę mięśniową.
Kasza jęczmienna: dostarcza protein
Kasza jęczmienna zawiera trzy razy więcej błonnika niż np. rafi nowany biały ryż, którego zwykle używa się do risotto. Dodatkowo kasza ma dwa razy więcej żelaza i protein, które przyspieszają metabolizm.
Jesteś fanem risotto? Z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na banalnie proste w przygotowaniu risotto z wołowiną. Wolisz coś konkretniejszego? Polecamy nasz wypróbowany sposób na idealny stek wołowy.
MH 10/2014