Dietetyczny Reuben z indykiem [Fit przepisy]

Tradycyjna żydowska kanapka w wersji dietetycznej.

kanapka, przepisy, śniadanie Men's Health

Składniki:

  • Pierś indyka, 125 g
  • Dressing rosyjski
  • Chleb żytni, 2 kromki
  • Ementaler, plastry
  • Coleslaw
  • Biała kapusta, garść
  • Tarta marchewka, garść
  • Cebula, ¼, plastry
  • Majonez light, 1 łyżeczka

Makroskładniki:

  • Kcal 467
  • Białko 47 g
  • Węgle 23 g
  • Tłuszcz 20 g

Przygotowanie:

1. Zamiana tradycyjnej solonej wołowiny na pierś z indyka ścina kaloryczność tego dania o 60%. Do tego drób zawiera selen, który przyspiesza metabolizm. Pokrój indyka na plasterki, włóż do naczynia żaroodpornego, polej łyżką wody i podgrzewaj w  180 °C przez 5 minut.

REKLAMA

2. Czekając na indyka, wymieszaj posiekane warzywa z majonezem, by zrobić niskotłuszczową, bogatą w błonnik wersję coleslawa.

3. Posmaruj chleb dressingiem rosyjskim. (Wymieszaj 4 łyżki majonezu, 1 łyżkę keczupu, 1 łyżeczkę chrzanu, 1/4 łyżeczki Tabasco, 1 posiekaną zieloną dymkę). Na nim ułóż surówkę, plastry ciepłego indyka i ser. Wrzuć kanapki do rozgrzanego piekarnika, żeby ser się roztopił. Gotowe.

Zobacz również:
W dzisiejszym świecie energia do działania potrzebna jest nam od rana do wieczora. Nie ma zmiłuj. Co zapewni nam jej największą dawkę? Dobry trening czy pilnowanie diety? Zapytaliśmy eksperta. 
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA