[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.3

Dieta treningowa: 3 przepisy na tuńczyka po tuningu

Jeśli zależy Ci na budowaniu masy mięśniowej i imponującej sylwetce, tuńczyk powinien stale gościć na Twoim stole. To świetny zastrzyk białek i minerałów. By nie było nudno, warto jednak urozmaicać swoje menu. Oto trzy kombinacje dań z tuńczykiem. Wybierz swoją.

Dieta: 4 przepisy na tuńczyka po tuningu fot. Sam Armstrong
Baza

REKLAMA
 

Składniki (na 4 porcje):

  • 450 g świeżych filetów z tuńczyka (lub 4 puszki dużych kawałków w sosie własnym)
  • 2 garści zielonej fasoli
  • 2 jajka
  • sól i biały pieprz

Sposób:

Fileta z tuńczyka pokrój w kawałki i podsmaż ze wszystkich stron przez 20 s. Ugotuj fasolkę (7 min) i jajka (9 min) – to składniki podstawowe do Twojego regeneracyjnego posiłku. Teraz wybierz jedną z tuńczykowych wariacji, w zależności od potrzeby.

Teraz wybierz jedną z tuńczykowych wariacji, w zależności od potrzeby.

Po joggingu

  • 3 średnie cukinie seler naciowy  
  • 1 mała główka brokułów  45 g komosy ryżowej  
  • garść rukoli
  • garść rzeżuchy  

Sos:

  • 4 łyżki soku z selera (np. Biofood)
  • szczypta soli czosnkowej
  • biały pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób:

Przygotuj sos. Gotuj komosę ryżową przez 15 min. Odstaw do schłodzenia. Pokrój w plastry seler (korzeń i łodygę), cukinię i brokuły na mniejsze części.

Dlaczego?  

Jeśli masz za sobą 10 km biegu, to danie pozwoli Twojemu organizmowi szybko się zregenerować. Wysiłek fizyczny może zachwiać równowagą sodowo-potasową, co może prowadzić do kłopotów z nerkami i ciśnieniem tętniczym. Seler, rukola i rzeżucha są bogate w te minerały.  

Po siłowni

  • 6 szparagów
  • garść łuskanego bobu
  • 1/2 małej cebulki pokrojonej w plastry
  • 3 duże łyżki białej fasoli z puszki

Sos:

  • 1 łyżka oleju z awokado
  • pół sprasowanego ząbka czosnku  
  • sól, pieprz  
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób:

Wymieszaj wszystko, co potrzebujesz do sosu. Bób wrzuć do wrzątku na 2 min. Szparagi ugotuj na parze przez 5 min (będą chrupiące), a białą fasolę podgrzej w mikrofali.

Dlaczego?

Lepiej zjeść to danie na ciepło, bo szybciej poczujesz się syty. Ale nie gotuj warzyw razem, bo zrobi się mamałyga. Cebula, czosnek i biała fasola mają sporo siarki. Ten mikroelement znany jest z doskonałego wpływu na stawy i chrząstki stawowe. Po treningu jak znalazł!  

Na restart

  • 5 ziemniaków
  • 1/2 kopru włoskiego
  • 2 dymki
  • 1 duży burak
  • 1 główka żółtej cykorii

Sos:  

  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1½łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól + pieprz

Sposób:

Najpierw zrób sos i odstaw. Ziemniaki gotuj w wodzie z odrobiną soli przez 15 min. Potem pokrój w kostkę, cebulę i buraka również. Posiekaj cykorię i pół bulwy kopru.

Dlaczego?  

Jeśli chcesz się oczyścić po całym tygodniu, to danie zadziała jak najlepszy detoks. Połączenie antyoksydantów, których jest mnóstwo w burakach, i siarki, którą dostarczysz z cebulą i czosnkiem, zadziała jak wewnętrzna odnowa. Dowiedziono też, że siarka poprawia nastrój, a koper włoski metabolizm. 

Chcesz nabrać masy mięśniowej i móc pochwalić się proporcjonalną sylwetką w kształcie litery V, ale należysz do chudzielców? Da się zrobić! Pamiętaj jednak, że dieta będzie skuteczna tylko wówczas, gdy połączysz ją z odpowiednim treningiem. Oto kompleksowy plan treningowy dla ektomorfików, wzbogacony poradami dietetycznymi. 

MH 12/2012

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij