Każdy promień ma jednak dwa końce: kąpiele słoneczne przyspieszają starzenie skóry oraz zwiększają ryzyko rozwoju jej nowotworów. Jak znaleźć złoty środek? Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym „Nutrients” sugeruje, że w jego osiągnięciu może pomóc dieta śródziemnomorska.
ZOBACZ: Oliwa z oliwek - jak często i ile jej pić?
Według badaczy ryzyko zachorowania na czerniaka zmniejsza bowiem jadłospis bogaty w jej filary: oliwę, cebulę, czosnek oraz fasolę. Specjaliści tłumaczą, że taki sposób żywienia dostarcza mnóstwa przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed rozwojem rumienia, będącego początkiem procesu uszkodzenia DNA, mogącego prowadzić do zmian nowotworowych.
Tegoroczne wakacje są wyjątkowe i raczej nie będziemy spędzać ich na Costa del Sol, tylko na Costa del Pomorze. Ale i tam słońce potrafi nawywijać. Dlatego pamiętaj, że dieta śródziemnomorska to nie wino i ouzo, a w każdym razie nie tylko. Sednem są warzywa i owoce oraz zdrowe tłuszcze.
Efekty uboczne diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska to najlepiej przebadany sposób żywienia, dający liczne korzyści.
- Feta = zdrowe kości
- Oliwki = mocne serce
- Makaron = zastrzyk energii
- Jogurt grecki = zdrowe jelita
- Tuńczyk = mocne mięśnie
- Pistacje = sprawne myślenie
- Słonecznik = wysoki testosteron
Komentarze