Nie chodzi tylko o to, aby jeść mniej. Zwłaszcza że postanowiłeś spalać również na siłowni. Powinieneś wybierać produkty, które przyspieszają metabolizm. Wspólnie z dietetykiem dr. Markiem Szołtysikiem szukaliśmy takich, które jesz i... chudniesz.
Mięso wołowe
Mięso wieprzowe
Tłuszcz zawarty w wołowinie zawiera dieny kwasu linolowego, czyli CLA. To ta sama substancja, która stosowana jest na odchudzanie, i możesz ją kupić w aptece. Ten składnik występuje tylko w mięsie przeżuwaczy. Wieprzowina zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. podnoszą poziom złego cholesterolu.
Ciemne pieczywo
Jasne pieczywo
Najlepsze spalanie osiągasz wówczas, gdy połączysz dietę z wysiłkiem fizycznym. Pamiętaj, że tłuszcze spalane są w ogniu węglowodanów. Wybieraj jednak ciemne pieczywo.
Oprócz złożonych węglowodanów, uzupełnisz również błonnik – 4 kromki to 18 g tej substancji, czyli połowa dziennej dawki. Substancja ta pęcznieje w żołądku, sprawiając, że czujesz się najedzony i nie sięgasz np. po chipsy.
Woda niskomineralizowana
Woda wysokomineralizowana
Podczas odchudzania metabolizm zwalnia. By utrzymać jego optymalne tempo, musisz regularnie uzupełniać wodę. Idealnie nadaje się woda o niskiej zawartości minerałów. Wody wysokomineralizowane mogą obciążać nerki, a zawarty w nich sód dodatkowo przyczyniać się do gromadzenia wody w organizmie.
Kefir naturalny
Jogurt owocowy
100 ml naturalnego kefiru dostarcza 47 kcal, podczas gdy taka sama dawka jogurtu owocowego blisko 2,5 raza więcej, bo zawiera dodatkową porcję cukru. Żeby spalić tkankę tłuszczową, musimy wyczerpać zapasy glikogenu. Będzie trudniej, jeśli na bieżąco będziesz dostarczał organizmowi cukier. Dopóki nie wyczerpiesz zapasów glikogenu z mięśni i wątroby, nie będziesz spalał balastu.
Pomarańcze
Jabłka
Pomarańcze zawierają synefrynę i oktapominę – substancje, które są składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie. Mieszanka działa pozytywnie na organizm poprzez ograniczenie łaknienia oraz wpływu na termogenezę. Jabłka z kolei są dobre na przemianę materii, ale wzmagają apetyt.
Margaryna ze sterolami
Masło śmietankowe
Flora zawiera sterole roślinne – dokładnie te same, jakie w przyrodzie występują w olejach roślinnych, owocach i warzywach. Substancje te ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelitach, przez co obniżają jego stężenie we krwi. 10 g dostarcza tylko 30 kcal. Masło ma 70 kcal i podnosi poziom cholesterolu.
Chipsy owocowe
Chipsy ziemniaczane
Jeśli już musisz coś przegryzać, wybierz chipsy owocowe. Marchewkowe lub jabłkowe są przede wszystkim niskokaloryczne. Ale ważne jest to, że zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę jelit i zmniejsza łaknienie. Chipsy ziemniaczane zawierają dużo tłuszczu, ale i przypraw, które pobudzają apetyt.
MH 04/2012