Jogurt probiotyczny
Jogurt owocowy
Jogurty bio zawierają bakterie fermentacji kwasu mlekowego, które mają zdolność kolonizowania przewodu pokarmowego. Ułatwia to proces trawienia, usuwania złogów pokarmowych i poprawia perystaltykę jelit. Szybsze trawienie usuwa uczucie ciężkości. Zwykły jogurt nie zawiera tych bakterii.
Mięso wołowe
Mięso wieprzowe
Dla biegacza lepsza jest wołowina, ponieważ dostarcza znacznie więcej żelaza. Większa ilość tego składnika to wyższy poziom hemoglobiny w organizmie, odpowiedzialnej za transportowanie tlenu do komórek, a to zwiększa wydolność organizmu. Wieprzowina zawiera od 4 do 7 razy mniej tego składnika.
Baton zbożowy
Baton czekoladowy
Owsiany baton z miodem to połączenie cukrów prostych z cukrami złożonymi. Jeśli zawiera orzechy, to dodatkowo jest bogaty w magnez. Baton czekoladowy to niemal sam cukier. Nawet jeśli powoduje szybki przyrost energii, jednocześnie wzmaga wydzielanie insuliny, która odpowiada za wyczerpanie zapasów paliwa, przez co możesz poczuć się słabo.
Makaron pełnoziarnisty
Makaron pszenny
Makaron z pełnego przemiału ma dużo węglowodanów złożonych, których trawienie trwa znacznie dłużej niż zwyczajnej skrobi, zawartej w jasnych makaronach. Przy dłuższym wysiłku fizycznym, typowo tlenowym, jest to korzystne, gdyż stopniowo uwalniana energia dostarcza niezbędnego paliwa.
Banany
Jabłka
Banany zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, które dostarczą Ci potrzebnej przy wysiłku aerobowym energii. Jeśli energia potrzebna jest natychmiast, sięgnij po banana mocno dojrzałego – zawiera praktycznie same cukry proste, które szybko się wchłoną. Jeśli chcesz dostarczać energii stopniowo, wybieraj banany mniej dojrzałe. Jabłka dostarczają mniej energii i wzmagają łaknienie.
Napój izotoniczny
Oranżada z cukrem
Odpowiednia ilość płynów w organizmie to podstawa każdej diety. Zwłaszcza w czasie wysiłku fizycznego, w którym Twój organizm się odwadnia i traci elektrolity. To mit, że każdy napój jest dobry. Oranżada zawiera jedynie cukier i nie ma w swoim składzie minerałów. Napój izotoniczny pomaga ćwiczyć dłużej i intensywniej.
Gorzka czekolada
Mleczna czekolada
Ciemna czekolada, która zawiera około 70% czystego kakao, ma około 140 mg magnezu w 100 g. Czekolada mleczna ma zaledwie 30 mg. Magnez jest równie ważny jak wapń i ma zasadniczy wpływ na gęstość kości. Ponadto, ten pierwiastek aktywizuje ponad 300 enzymów, współpracując z witaminami B1 i B6, co jest istotne w procesie pozyskiwania energii.
Łosoś
Smalec
Zamiast używać smalcu, wykorzystuj tłuste ryby, takie jak łosoś, który oprócz białka dostarcza wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. EPA i DHA. Pozytywnie wpływają one na gospodarkę lipidową. Ponadto uruchamiają w organizmie syntezę prostaglandyn – substancji odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Smalec natomiast może powodować problemy z cholesterolem.
Ziemniaki
Brązowy ryż
Ziemniaki są niedoceniane! A tymczasem okazuje się, że są cennym źródłem witaminy C. Brązowy ryż nie ma jej w ogóle. Witamina C jest głównie kojarzona z odpornością i leczeniem przeziębienia. A tymczasem jest ona równie niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę i poprawia stan tkanki łącznej. Kolagen w dużej mierze odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.
MH 04/2012
Komentarze