REKLAMA

Dieta pijącego faceta [Przepisy]

Nie czarujmy się: karnawał to nie jest najlepszy czas na struganie dietetycznej „Dziewicy Orleańskiej” ani rekonstrukcji legendy o św. Aleksym. Nie, tu się gra ostro i jeńców się nie bierze. Właśnie z tego powodu przedstawiamy strategię przetrwania – 5 dań, które pomogą w tym trudnym okresie rządów Piwa i Sytości.

dieta na kaca

19:30 Odnowa z rybą i zimową sałatką

2 porcje

  • 250 g łososia bez skóry
  • ½ średniego batata
  • 1 pomarańcza w cząstkach
  • ½ awokado, plasterki

Marynata

  • ½ łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki liści kaffiru, posiekane
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy

Pora wziąć się za regenerację organizmu, bo ostatnich kilka dni (i nocy) wycieńczyłyby samego Szymona Słupnika. A Ty przecież nie byłeś ascetą, prawda?

  1. Padającemu na twarz osobnikowi należy się solidna dawka kwasów omega-3, które łagodzą stany zapalne i objawy zmęczenia. I tu, voilà, łosoś będzie jak znalazł. Pokrój filet na mniejsze kawałki, a batata obierz i pokrój w plasterki.
  2. W średniej misce wymieszaj składniki marynaty, dodaj rybę, plasterki batata, raz jeszcze wymieszaj, przykryj i do lodówki na godzinę – niech się przeżera.
  3. Przełóż zawartość miski na blachę i piecz 10-12 min w 180 °C. W tym czasie wymieszaj awokado i cząstki pomarańczy – dobre tłuszcze i witamina C ucieszą Twoje wnętrze.

21:00 Detoks na domówce: pulpet

10 porcji

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 4 kulki mozzarelli, starte

Pulpety

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 600 g kiełbasy metki
  • 2 jaja, rozbełtane
  • 120 g bułki tartej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryczki chili
  • 60 g startego parmezanu
  • 2 łyżeczki kminu

Tym razem impreza u Ciebie i wataha już stoi gotowa w blokach, śpiewając: „Będzie się działo!”. Przygotuj koło ratunkowe, które zwolni tempo wieczornego upadku, a i rano pomoże przetrwać.

REKLAMA
  1. Część roboty wykonaj wcześniej: wymieszaj dobrze wszystkie składniki do pulpetów, uformuj ok. 20 kulek i wstaw je do lodówki. Kombinacja tłuszczów i białka spowolni później wchłanianie alkoholu, więc nie będzie ofiar w ludziach.
  2. Z nadejściem gości obsmaż na brązowo pulpety na patelni i dorzuć zmiażdżony czosnek z posiekaną cebulą. Gdy zmiękną, dodaj pomidory i dopraw.
  3. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia, posyp mozzarellą, przykryj folią i wstaw do piekarnika 180 °C na 30 min. Teraz napij się piwa i spokojnie czekaj.
STRONA 2 z 2

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA