[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ

Dieta pijącego faceta [Przepisy]

Nie czarujmy się: karnawał to nie jest najlepszy czas na struganie dietetycznej „Dziewicy Orleańskiej” ani rekonstrukcji legendy o św. Aleksym. Nie, tu się gra ostro i jeńców się nie bierze. Właśnie z tego powodu przedstawiamy strategię przetrwania – 5 dań, które pomogą w tym trudnym okresie rządów Piwa i Sytości.

dieta na kaca

16:30 Stawiająca na nogi frittata

3 porcje

  • ½ cukinii, plasterki
  • 1 bakłażan, plasterki
  • 1 czerwona papryka, paski
  • 6 jajek, rozbełtanych
  • 150 g koziego sera
  • sól, czarny pieprz
  • szczypiorek, posiekany

Są takie dni, gdy zmulają nas jedno, dwa piwa i trzeba stanąć po południu na nogi, bo przecież dzień jeszcze długi i pełen atrakcji. Prawda?

ZOBACZ TEŻ: Jak pić, żeby nie paść?

REKLAMA
  1. Przewidujący rozwój wypadków zawodowiec pokroiłby wcześniej warzywa i trzymał je w lodówce. Tak czy owak, wrzuć je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż z obu stron na brązowo. Czerwone i purpurowe warzywa zawierają związki zapobiegające stanom zapalnym wątroby. Tak.
  2. Na drugą patelnię wlej masę jajeczną i dopraw. Wprowadzenie dobrych tłuszczów do organizmu spowolni przenikanie alkoholu do krwi i sprawi, że będziesz groźnym zawodnikiem do późnego wieczoru.
  3. Kiedy frittata zacznie się ścinać, wrzuć do niej warzywa i dodaj ser. Przykryj na chwilę, żeby stopić ser, odkryj, dopraw i posyp szczypiorkiem. Jest daleko do tego, by Twoja wątroba pokochała alkohol, ale zrobiłeś teraz wielki krok w dobrym kierunku.

2:00 Tost na ostatnia wieczerzę

1 porcja

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 plaster cheddara
  • 1 plaster ementalera i trochę startego parmezanu
  • sos Worcestershire
  • Smarowidło
  • 1 łyżeczka Marmite
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

Pójście spać na głodniaka na lekkiej bani jest błędem debiutanta. Podobnie jak pożarcie pity wielkości Stambułu w drodze do domu. Proponujemy złoty środek.

  1. Powiedzieć, że Marmite smakuje dziwnie, to nic nie powiedzieć. Kupisz ją w Kuchniach Świata, choć ta pasta, wynalazek kuchni brytyjskiej, to samo zło w czystej postaci. Zawiera jednak tiaminę, niacynę i witaminę B12, czyli wszystko to, co wypłukał Ci alkohol. Wymieszaj z masłem, sokiem z cytryny i wysmaruj kromki od wewnątrz.
  2. Włóż plastry sera między kromki, skrop je sosem Worcestershire (tu znowu kłaniają się witaminy grupy B) i podsmaż na złoto z obu stron na patelni. Zdejmij.
  3. Wysyp na patelnię parmezan i gdy zacznie się roztapiać, włóż z powrotem tosta. Smaż jeszcze chwilę i gotowe. Szczypta morskiej soli zadba o elektrolity, a 2 szklanki wody o nawodnienie. Ty sobie będziesz kimał, a w tym czasie wątroba z nerkami będą zasuwać, aż miło.

11: 30 Skośnooki sposób na kaca

2 porcje

  • 350 g brązowego ryżu, ugotowanego
  • olej sezamowy
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 180 g startej marchewki i cukinii
  • 50 g kimchi (lub kiszonej kapusty)
  • 80 g mięsa z ud kurczaka
  • 50 ml keczupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 jaja rozbełtane
  • z odrobiną wody

Co Koreańczycy mogą wiedzieć o kacu? A mogą, mogą. Azjaci słabiej produkują enzym ALDH, który rozkłada alkohol w organizmie, więc nawet mała jego ilość powoduje bóle głowy, drżenie rąk i mdłości. Oto propozycja fachowców.

  1. Ugotowany ryż podsmaż na patelni z olejem przez 3 minuty i zdejmij. Wrzuć teraz warzywa, kimchi lub kiszoną i kawałki mięsa z udek. Podsmażaj, aż zbrązowieją.
  2. Wymieszaj łyżkę wody z keczupem, sosem Worcestershire i sosem sojowym. Wrzuć z ryżem na patelnię, wymieszaj z pozostałymi składnikami i 1/2 sosu keczupowego. Przełóż całość do dwóch miseczek.
  3. Rozgrzej troche oleju na patelni i wylej na nią połowę masy jajecznej. Smaż z obu stron, jakbyś smażył omlet. Przełóż na talerz i powtórz czynność z resztą jajek. Na wyłożone na talerzach omlety wysyp zawartość miseczek i zawiń brzegi, tworząc naleśniki. Skrop oba resztą sosu keczupowego i wracaj do żywych.
STRONA 1 z 2

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij