Dieta jaskiniowca – zwana dietą paleo – polega na jedzeniu tego, co jadali nasi łowiecko- zbieraccy przodkowie. Praktycy uważają, że podpowiada ona, jak powinniśmy jeść, a to przekłada się na to, jak wyglądamy i jak się czujemy.
"Przede wszystkim, paleo stawia nacisk na zdrowie – mówi Robb Wolf, autor książki "The Paleo Solution: The Original Human Diet". – Jedzenie ma wpływ na Twoje osiągi: jeśli jesteś zdrowy, możesz szybciej budować mięśnie, biegać dalej, ciężej trenować i szybciej się regenerować".
PRZECZYTAJ TEŻ: Jakub Mauricz o diecie paleo
To nie są żadne filozoficzne bzdury – pomysł, by jadać jak nasi najstarsi przodkowie, ma swoje podwaliny w badaniach naukowych. "Jadaliśmy tak przez miliony lat – mówi profesor Mark Thomas, genetyk ewolucyjny z University College London. – Większość dzisiejszych chorób jest powiązanych z tym, co dziś jadamy".
"Jakieś 10 tysięcy lat temu radykalnie zmieniliśmy sposób odżywiania, przechodząc z mięsa i warzyw na zboża i mleko" – tak twierdzi Loren Cordain, autor książki "The Paleo Diet". – "Około 70% kalorii, jakie przyswajamy każdego dnia, pochodzi ze źródeł, na które nasi przodkowie nawet by nie spojrzeli – mówi Cordain. – Dieta paleo eliminuje problemy, które wynikają z obecnych standardów odżywiania".
Ostatnie badania opisane w "European Journal of Clinical Nutrition" potwierdzają, że "pójście w paleo" może pomóc w utrzymaniu na odpowiednim poziomie cukru we krwi i cholesterolu, a ponadto wpływa na kondycję całego organizmu. Brian Sharp, trener z londyńskiego klubu fitness Cross-Fit Central, potwierdza, że klienci korzystający z tej diety konsekwentnie tracą na wadze i wyróżniają się sprawnością fizyczną: paleo zmienia ludzi w sportowców.
Paleo przyda się, nawet jeśli nie ćwiczysz. Według Steve'a Hinesa, żywieniowca Fulham FC: "Jest świetne dla zdrowia i podnosi wydajność, a nawet poprawia koncentrację". Niekoniecznie więc musisz zachowywać się jak niektórzy Neandertale z Premiership, ale nie zaszkodzi, jeśli będziesz jadał jak oni. Jak więc obudzić w sobie łowczo-zbierackie instynkty?
"Wyrzuć z diety wszystkie wysoko przetworzone produkty zbożowe i mleko – radzi Wolf. – Jedz zamiast nich wysokiej jakości mięso i włókniste warzywa, z niewielką ilością owoców i orzechów". Na najlepsze posiłki będziesz musiał zapolować. "Wchodząc do hipermarketu, kieruj się od razu na koniec sklepu – mówi Cordain. – To tam najpewniej znajdziesz mięso, ryby i warzywa. Bliżej wejścia rozkłada się zwykle przetworzone produkty, które wcale nie są Ci potrzebne do szczęścia".
Dobrze planuj posiłki. Przynoś do pracy przygotowane w domu sałatki, wygospodaruj sobie w firmie półkę na świeże owoce i orzechy. Tylko nie przesadzaj – Twoje miejsce pracy nie musi wyglądać jak jaskinia naszego przodka.
Dzień 1
Przed i potreningowe śniadanie
- 8 białek z kurzych jaj
- mały banan
- odrobina mleka kokosowego (Dunn’s River, Tesco)
"Mleczko kokosowe jest świetnym źródłem kalorii, a przy okazji podnosi odporność, podczas gdy białka jajek są wysokiej jakości źródłem białka, z którego często korzystają sportowcy" – mówi Cordain. Wymieszaj te składniki z wodą i dodaj kilka kostek lodu do smaku. Jeśli ostro trenujesz, chcesz przybrać na masie – dorzuć banana, jeśli raczej chcesz zrzucić kilogramy – wypij bez.
Przedpołudniowa przekąska
- Kilka plastrów wołowiny
- Garść różnych nasion Lunch
- Sałatka nicejska z tuńczykiem (bez fasolki szparagowej i ziemniaków)
Popołudniowa przekąska
- Seler z masłem migdałowym
Kolacja
- Smażony kurczak (z warzywami, bez ryżu)
Dzień 2
Śniadanie
- Mieszanka orzechów i nasion z owocami
Przedpołudniowa przekąska
- Kiełbaski z pomidorami i chili
Lunch
- Wołowina na ostro z guacamole i warzywami
Popołudniowa przekąska
- 2 gotowane jajka, jabłko
Kolacja
Pulpety w sosie arrabiata ze "spaghetti" z dyni:
- 180 g kuleczek z chudej wołowiny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chili w płatkach
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1 dynia, bez pestek
Zapiekaj klopsiki przez 20 minut w temperaturze 180° C. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim przez minutę czosnek i chili. Dodaj pomidory i smaż przez 15 minut, po 10 dorzucając klopsiki. Obierz dynię, pokrój w cienkie paski i gotuj przez minutę. Dynia to bogate w składniki odżywcze źródło węglowodanów.