[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.8

Dieta na więcej energii - 5 produktów

Budzisz się rano zmęczony? W pracy nie możesz się skoncentrować? Wszystko Cię wkurza? Twój mózg może być głodny. Jedz częściej te produkty, a wszystko się zmieni.

więcej energii, dieta

1. Kapusta

Kapusta, kalafior, brukselka, jarmuż zawierają sulforafan – związek, który według koreańskich naukowców może oczyścić mózg z patologicznych białek (beta-amyloidu i tau), które odkładając się, mogą prowadzić do choroby Alzheimera.

Jak jeść? Kapustę można jeść na surowo. Posiekaj, dopraw sokiem z cytryny i solą i chrup sobie na zdrowie, oglądając Netflixa.

REKLAMA

ZOBACZ: 3 przepisy na obiady z kapustą w roli głównej

2. Tempeh

Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! 100 gramów tego sfermentowanego ciasta sojowego zawiera 20 g białka, a także bakterie, które poprawią sposób, w jaki radzisz sobie z niepokojem, co wykazały chińskie badania z 2017 roku.

Jak jeść? Dorzuć pokrojony w kostkę tempeh do pikantnego curry albo leczo. Nieźle też smakuje po prostu w sałatce.

3. Cieciorka

Wiesz, to jest to, z czego robi się hummus. Zawiera tryptofan – aminokwas, który pomoże Ci szybciej zasnąć, a także przeciwdziała powstawaniu groźnych dla mózgu procesów zapalnych – wynika z badań opisanych w „Nature Medicine” w 2016 r.

Jak jeść? Oczywiście w postaci hummusu, w połączeniu z pieczywem. Węgle pomogą łatwiej przyswoić ten cenny tryptofan.

PRZECZYTAJ: 8 przepisów, które pomogą Ci schudnąć

4. Dorsz

Ta rybka zawiera białko zwane parwalbuminą, które według badań z 2018 roku zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona. Dorsz zawiera również kwasy omega-3 i witaminę D, które wspólnie pomagają w syntezie serotoniny poprawiającej nastrój.

Jak jeść? Na filet nałóż odrobinę masła, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i upiecz w folii w piekarniku na 200 °C przez 15-20 minut.

5. Owoce morza

Wszyscy wiemy, że omega-3 z ryb to jest superfood na mózg, ale czy wiecie, że owoce morza to prawdziwe bogactwo witaminy B12? Badanie z 2016 r. wykazało, że osoby o niższym poziomie witaminy B12 w organizmie dużo gorzej zapamiętują nowe informacje.

Jak jeść? Mrożonkę z miksem owoców morza smażymy przez 3 minuty i dodajemy do spaghetti.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij