1. Kapusta
Kapusta, kalafior, brukselka, jarmuż zawierają sulforafan – związek, który według koreańskich naukowców może oczyścić mózg z patologicznych białek (beta-amyloidu i tau), które odkładając się, mogą prowadzić do choroby Alzheimera.
Jak jeść? Kapustę można jeść na surowo. Posiekaj, dopraw sokiem z cytryny i solą i chrup sobie na zdrowie, oglądając Netflixa.
ZOBACZ: 3 przepisy na obiady z kapustą w roli głównej
2. Tempeh
Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! 100 gramów tego sfermentowanego ciasta sojowego zawiera 20 g białka, a także bakterie, które poprawią sposób, w jaki radzisz sobie z niepokojem, co wykazały chińskie badania z 2017 roku.
Jak jeść? Dorzuć pokrojony w kostkę tempeh do pikantnego curry albo leczo. Nieźle też smakuje po prostu w sałatce.
3. Cieciorka
ZOBACZ: 3 przepisy na obiady z kapustą w roli głównej
Jak jeść? Oczywiście w postaci hummusu, w połączeniu z pieczywem. Węgle pomogą łatwiej przyswoić ten cenny tryptofan.
PRZECZYTAJ: 8 przepisów, które pomogą Ci schudnąć
4. Dorsz
Ta rybka zawiera białko zwane parwalbuminą, które według badań z 2018 roku zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona. Dorsz zawiera również kwasy omega-3 i witaminę D, które wspólnie pomagają w syntezie serotoniny poprawiającej nastrój.
Jak jeść? Na filet nałóż odrobinę masła, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i upiecz w folii w piekarniku na 200 °C przez 15-20 minut.
5. Owoce morza
Wszyscy wiemy, że omega-3 z ryb to jest superfood na mózg, ale czy wiecie, że owoce morza to prawdziwe bogactwo witaminy B12? Badanie z 2016 r. wykazało, że osoby o niższym poziomie witaminy B12 w organizmie dużo gorzej zapamiętują nowe informacje.
Jak jeść? Mrożonkę z miksem owoców morza smażymy przez 3 minuty i dodajemy do spaghetti.
Komentarze