Dieta na spalanie tłuszczu: grillowany tuńczyk z ryżem

Ten bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 posiłek obniży poziom insuliny, która przyspiesza proces tworzenia się zapasów tłuszczu jako źródła energii, a dzięki zawartości błonnika, na długo wypełni żołądek dając poczucie sytości. A przy okazji jak smakuje!

tuńczyk z ryżem shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Składniki na 2 porcje:

REKLAMA

• marynata z oliwy z oliwek

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżeczki imbiru

• płatki chili z biały ocet winny

• 2 łyżeczki miodu

• 2 x 250 g steku z tuńczyka

• sok z cytryny

• drobno posiekane liście kolendry

• 2 garście gotowanych warzyw

• 100 g brązowego ryżu

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę, natrzyj nią tuńczyka i odstaw na bok na pół godziny.

2. Grilluj rybę przez 7 minut i podawaj z brązowym ryżem oraz warzywami, odrobiną sosu z cytryny i szczyptą kolendry.

Składniki odżywcze w 1 porcji:  

• Energia 445 kcal

• Białko 36 g

• Węgle 38 g

• Tłuszcz 17 g

MH 02/12

Zobacz również:
Na pierwszy rzut oka pytanie jest absurdalne. Przecież wszyscy wiedzą, że pomaga. Skąd wiedzą? Jak to skąd, z reklam przecież. Taka ładna pani magister w eleganckim kitlu polecała. Szkoda tylko, że wyniki badań nie są dla magnezu równie łaskawe co sympatyczna farmaceutka. Bo według nich wcale nie jest on lekarstwem na skurcze mięśni. 
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA