Składniki na 3-4 porcje:
• 300 ml drobiowego bulionu
• 2 piersi z kurczaka
• 10 g masła
• 200 g grzybów
• 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
• 30 g grzybów suszonych
• 350 ml jogurtu naturalnego
• 150 g dzikiego ryżu
Sposób przygotowania:
1. Doprowadź bulion do wrzenia i przez 20 minut gotuj w nim piersi z kurczaka. Gdy będą gotowe, wyjmij je i do wywaru dodaj masło, cebulę oraz grzyby i gotuj przez 10 minut.
2. Odlej połowę zawartości i dokładnie ją zmiksuj, dodaj jogurt, wlej z powrotem i podgrzej. Sosem polej kurczaka i ryż.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
• Energia 389 kcal
• Białko 31 g
• Węgle 23 g
• Tłuszcz 10 g
MH 02/12