1. Awokado + jajka z grilla [śniadanie]
Jeżeli ciężko trenujesz, śniadanie z płatkami kukurydzianymi nie będzie wystarczająco pożywne. Spróbuj tego.
1. Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę i nieco miąższu z obu połówek. Szykuj się na wielką dawkę wit. E i żelaza, które wspomogą produkcję czerwonych krwinek.
2. Wbij jaja i połóż na grillu na 5 min. Miąższ z pestką przełóż do pudełka i wykorzystaj jutro jako pastę do tosta.
3. Gotowe jaja dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać trochę salsy z pomidorów – da jeszcze więcej smaku i jeszcze więcej witamin.
Składniki: Awokado, 2 jajka, salsa (opcjonalnie)
- 370 kcal
- 15,5 g białko
- 5 g węglowodany
- 28 g tłuszcze
- Czas: 7 minut
2. Dorsz z jajkiem i warzywami [obiad]
Bez ziemniaków i nawet bez ryżu to danie daje energetycznego i białkowego kopa.
Kalafior
Warzywa krzyżowe zawierają organiczny związek, indolo-3-karbinol, który hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej.
1. Ugotuj na parze różyczki kalafiora i brokuła przez 5-7 minut. W innym garnku ugotuj jaja na twardo.
2. Filety zalej wodą lub odtłuszczonym mlekiem i gotuj na małym ogniu ok. 7 min. Odsącz i podziel na mniejsze kawałki.
3. Rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni i wrzuć kalafior, brokuły, groszek, rybę i przyprawy. Podsmażaj, delikatnie mieszając. Rozdziel na 2 porcje, dodaj połówki jajek i skrop cytryną.
Składniki: Kalafior, brokuł ½ główki, Dorsz, 3 filety 3 jajka, Groszek, 4 łyżki Curry w proszku, Pieprz, czosnek
- Czas: 12 minut
- 410 kcal
- 46 g białko
- 14 g węglowodany
- 16 g tłuszcze