Pomarańczowa rewolucja - Dorsz pieczony z orzechami i ryżem
Składniki:
Dorsz:
- ryba, 4 filety po 150 g
- płatki owsiane, 100 g
- orzechy włoskie, 50 g
- skórka z pomarańczy
- jajko, rozbełtane
- mleko, 100 ml
- mąka pszenna, 2 łyżki
- oliwa, 1 łyżeczka
Ryż:
- długoziarnisty ryż brązowy, 450 g
- pomarańcze, 2 szt., podzielone na cząstki
- marchew, 3 duże, starte
- mała czerwona cebula, drobno posiekana
- świeży rozmaryn, 2 gałązki
Przepis:
1. Przepłucz ryż pod zimną wodą, a potem odstaw go do namoczenia (30-60 minut powinno wystarczyć) – dzięki temu stanie się bardziej sypki i puszysty. Podgrzej piekarnik do 200 ºC.
2. Wrzuć płatki owsiane, orzechy, skórkę pomarańczową i sól do blendera. Działaj jak ABS – pulsacyjnie. Włączaj i wyłączej blender: chcesz pokruszyć orzechy, a nie zemleć je w pył. Ubij w misce jajko z mlekiem, a potem wrzuć na taśmę produkcyjną filety z dorsza: najpierw obtocz je w mące, potem w jajecznej kąpieli, a na koniec w orzechowej mieszance. Wstaw do lodówki na około 20 minut.
3. Odlej ryż i wrzuć go razem z solidną szczyptą soli do dużej patelni z gotującą się wodą. Przykryj dokładnie i ustaw gaz na najmniejszy z możliwych. Gotuj przez 28 minut, zdejmij z gazu i odstaw na kolejne 8.
4. Czas powrócić do ryby. Podgrzej oliwę na teflonowej patelni na średnim gazie. Wrzuć fi lety i lekko podsmaż po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Potem na kolejne 3 minuty przełóż do piekarnika.
5. Już prawie gotowe, jeszcze tylko cebula. Posiekaj ją drobno i zalej na 3 minuty zimną wodą - dzięki temu złagodzisz jej ostry smak. Teraz wymieszaj ją w misce z pomarańczami, marchwią i ryżem. Na wierzchu ułóż filety z dorsza, posyp rozmarynem. I już jesteś w ogródku, już witasz się z daniem, które pomoże Ci zbudować sześciopak.
- 63 g białka
- 2 g tłuszcz
- 605 kcal
- 45 minut
Komentarze