REKLAMA

Dieta na masę: przepisy na każdy dzień tygodnia

W budowaniu masy mięśniowej to nie dźwiganie żelaza jest trudne. Prawdziwą trudnością jest takie skomponowanie diety, by przerzucanie ciężarów miało sens. My ułatwimy Ci nieco zadanie - oto kompleksowy plan żywieniowy na cały tydzień. Trenuj, licz makro i rośnij.

Dieta na masę fot. shutterstock.com
Śniadanie - muesli z mikrofali

Składniki: 1 jajko, 100 ml chudego mleka, 50 g drobnych płatków owsianych, 50 g mieszanki owoców leśnych, 1 łyżka posiekanych migdałów, 1 łyżeczka białka serwatkowego, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1⁄2 pokrojonego banana, 1 łyżka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie: zmieszaj jajko, mleko, płatki owsiane, owoce, mig- dały, odżywkę białkową i siemię lniane. Podgrzewaj przez 2 minuty w mikrofalówce. Schładzaj przez minutę, dodaj banana i jogurt.

484 kcal • 57 g węglowodanów • 18 g tłuszczów • 23 g białka

Obiad - łosoś z jajkiem i spaghetti

Składniki (2 porcje): 200 g filetu z łososia, 120 g makaronu spaghetti, 4 jajka, 200 g cukinii, 1 żółtko, 50 g masła, 2 cebule, 1 łyżka mąki,
125 ml mleka, musztarda, sok z cytryny, koperek, cukier, 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Przygotowanie: podsmaż na oleju posiekaną cebulę i cukinię w plastrach. Rozłóż na 2 talerzach. Na to wyłóż ugotowany al. dente makaron spaghetti. Podsmaż filety z łososia na oleju i połóż na spaghetti. Równocześnie na drugiej patelni smaż jajka na maśle. Dopraw i połóż na wierzchu dania. Dodaj mąkę do masła pozostałego na patelni, dolej mleka i podgrzej. Wbij do tego żółtko i dopraw koperkiem, musztardą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Polej tym rybę.

785 kcal • 55 g węglowodanów • 46 g tłuszczów • 38 g białka

Kolacja - minutowy stek z fasolką

fot. shutterstock.com

Składniki (2 porcje): 500 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej), 2-minutowe steki po 200 g każdy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy z Dijon, 4 łyżki białego octu balsamicznego, 2 łyżeczki masła ziołowego.

Przygotowanie: gotuj fasolkę przez 15 minut w osolonej wodzie, odcedź i odstaw, żeby ostygła. Podgrzej piekarnik do 80 st. C. Podgrzej olej rzepakowy na patelni, obsmaż każdą stronę steków przez minutę, zawiń w folię i włóż do ciepłego piekarnika. Ubijaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę i sól, aż uzyskasz kremową konsystencję. Zmieszaj z fasolką. Teraz możesz wyjąć steki. Podawaj je z masłem ziołowym i fasolką.


575 kcal • 13 g węglowodanów • 36 g tłuszczów • 51 g białka

REKLAMA

1 2 3 ... 7
STRONA 2 z 7

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA