Dieta na masę: pikantne fajitas z kurczakiem

Klasyczna tortilla z kurczakiem i warzywami, dzięki zawartości solidnej dawki łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów, jest jednym z najlepszych i najsmaczniejszych sprzymierzeńców w walce o nową masę mięśniową. Sprawdź, jak dodać jej pikanterii.

fajitas z kurczakiem Brent Hofacker, shutterstock.com
fot. Brent Hofacker, 2015, shutterstock.com
Składniki na 2 porcje:

REKLAMA

• 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski

• ½ cebuli, posiekanej w kostkę

• 2 tortille

• 3 łyżeczki oliwy z oliwek

• ½ czerwonej papryki pokrojonej w paski

• 1 garść kukurydzy

• 1 posiekana papryczka chili

• 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób przygotowania:  

1. Smaż cebulę oraz czosnek na oliwie, aż ściemnieją, a potem dodaj czerwoną paprykę, kukurydzę i kurczaka.

2. Smaż dalej, aż mięso będzie gotowe, a potem zawartość patelni przełóż do tortilli. Zrób dwie porcje. Jedna będzie na później.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

• Energia 401 kcal

• Białko 33 g

• Węgle 22 g

• Tłuszcz 19 g

MH 02/12

Zobacz również:
W dzisiejszym świecie energia do działania potrzebna jest nam od rana do wieczora. Nie ma zmiłuj. Co zapewni nam jej największą dawkę? Dobry trening czy pilnowanie diety? Zapytaliśmy eksperta. 
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA