[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dieta na dobry humor: makaron shirataki z indykiem

Makaron shirataki produkowany jest z yam i nie zawiera węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują wahania poziomu energii i cukru. Składa się głównie z błonnika, ale wygląda i smakuje jak makaron ryżowy. Brzmi zachęcająco, prawda? 

makaron shirataki fot. Johanna Parkin
Indyk będący także składnikiem tego dania, jest kopalnią najchudszego białka zwierzęcego oraz świetnym źródłem tryptofanu – aminokwasu, z którego składa się serotonina nazywana hormonem szczęścia. Tryptofan wpływa również pozytywnie na zachowania społeczne i jakość snu.

Składniki na 4 porcje:

• 1 pierś z indyka

• 110 ml bulionu rybnego (dashi)

• 10 ml sosu sojowego

• 30 ml sake

• 5 ml słodkiego octu ryżowego (mirin)

• 100 g ugotowanego makaronu shirataki lub ryżowego

• 1 szczypta chili w proszku

• 2 grzyby shiitake

• 50 g szpinaku baby

• 10 g posiekanego szczypiorku

• pokrojone, suszone wodorosty (kizame nori)

Sposób przygotowania:

1. Może nie jest to tak szybkie danie, jak niezdrowe przekąski, ale jego przygotowanie zabiera niewiele więcej czasu. Nie zawracaj sobie głowy garnkiem i zamiast tego podgrzej piekarnik do 180 ºC.

Dopraw pierś indyczą solą i chili, a następnie piecz przez 8 minut.

2. Podgrzej dashi (bulion rybny) w garnku, dodaj pokrojone grzyby shiitake i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj szpinak, sos sojowy, mirin i sake.

3. Makaron shirataki przełóż do głębokiej wazy na zupę. Wyjmij indyka z piekarnika, pokrój na plastry i umieść na makaronie.

Na koniec zalej gorącą zupą z grzybami i szpinakiem, przystrój szczypiorkiem i posiekanymi wodorostami nori. Dopraw jeszcze odrobiną sproszkowanego chili.

4. Jeżeli chcesz, możesz przykryć wazę i odczekać minutę – potrawa będzie bardziej aromatyczna – ale to wyzwanie dla cierpliwych i nie bardzo głodnych. Bez tego też jest świetna.

MH 12/11

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij