Składniki na 4 porcje:
• 4 filety z łososia ze skórką
• 4 czerwone papryczki chili
• 4 zielone papryczki chili
• 1 szklanka bułki tartej z razowego chleba
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• 20 ml oliwy
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 1 łyżka trybuli ogrodowej
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 2 łyżki kaparów
• 150 ml oliwy extra vergine
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C w termoobiegu). Rozgrzej 10 ml oliwy na patelni, na średnim ogniu. Dopraw łososia solą i pieprzem po obu stronach i połóż na patelni skórą do dołu.
Obsmażaj przez 4 minuty, a następnie część bez skórki smaż przez 2 minuty. Odstaw łososia skórką do dołu na tacce pokrytej papierem do pieczenia.
2. Przekrój papryczki, usuń ziarenka i drobno posiekaj. Zmiksuj z bułką tartą i 20 ml oliwy z oliwek. Posmaruj każdy filet odrobino musztardą Dijon, by bułka się do niej przykleiła. Obtocz rybę w bułce i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut.
3. Aby przygotować salsa verde, wrzuć do blendera wszystkie zioła, kapary oraz 150 ml oliwy i zmiksuj. Aby uzyskać delikatniejszą konsystencję, dolej więcej oliwy.
4. Podgrzej kolejną patelnię i wrzuć na nią szpinak. Zdejmij z ognia, gdy wszystkie liście się pokurczą, dobrze odsącz i lekko osól. Rozprowadź szpinak na środku talerza, połóż na nim łososia i polej salsą.
Otrzymasz danie typu trzy w jednym: serotonina, białko i supersmak.
MH 12/11
Komentarze
~radec, 2020-12-06 16:08:58
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?