[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dieta na dobry humor: łosoś w razowej panierce

Twój mózg składa się z dużej ilości tłuszczu, w większości z DHA – czyli jednego z kwasów tłuszczowych omega-3. Doskonałym źródłem kwasów omega-3 jest łosoś, którego porcja zagwarantuje Ci świetny nastrój i wspomoże funkcjonowanie Twojego mózgu.

łosoś w razowej panierce fot. Johanna Parkin
Bułka tarta z ciemnego chleba użyta do panierowania łososia, ma niższy indeks glikemiczny niż białe, rafinowane węglowodany. Unikniesz dzięki temu wahań poziomu cukru, a co za tym idzie - wahań nastrojów.

Składniki na 4 porcje:

REKLAMA

• 4 filety z łososia ze skórką

• 4 czerwone papryczki chili

• 4 zielone papryczki chili

• 1 szklanka bułki tartej z razowego chleba

• 2 łyżeczki musztardy Dijon

• 20 ml oliwy

• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

• 1 łyżka posiekanego koperku

• 1 łyżka trybuli ogrodowej

• 1 łyżka posiekanego szczypiorku

• 2 łyżki kaparów

• 150 ml oliwy extra vergine

Sposób przygotowania:

1. Podgrzej piekarnik do 200 st. C (180 st. C w termoobiegu). Rozgrzej 10 ml oliwy na patelni, na średnim ogniu. Dopraw łososia solą i pieprzem po obu stronach i połóż na patelni skórą do dołu.

Obsmażaj przez 4 minuty, a następnie część bez skórki smaż przez 2 minuty. Odstaw łososia skórką do dołu na tacce pokrytej papierem do pieczenia.

2. Przekrój papryczki, usuń ziarenka i drobno posiekaj. Zmiksuj z bułką tartą i 20 ml oliwy z oliwek. Posmaruj każdy filet odrobino musztardą Dijon, by bułka się do niej przykleiła. Obtocz rybę w bułce i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut.

3. Aby przygotować salsa verde, wrzuć do blendera wszystkie zioła, kapary oraz 150 ml oliwy i zmiksuj. Aby uzyskać delikatniejszą konsystencję, dolej więcej oliwy.

4. Podgrzej kolejną patelnię i wrzuć na nią szpinak. Zdejmij z ognia, gdy wszystkie liście się pokurczą, dobrze odsącz i lekko osól. Rozprowadź szpinak na środku talerza, połóż na nim łososia i polej salsą.

Otrzymasz danie typu trzy w jednym: serotonina, białko i supersmak.

MH 12/11

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij