Co sprawia, że curry jest tak zdrowe? Sprawdź: Curry: dlaczego tak dobrze wpływa na Twoje zdrowie?
Składniki na 4 porcje:
• 1 łyżka masła
• 1/2 cebuli pokrojonej w krążki
• 1 posiekany ząbek czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 łyżka curry w proszku
• 4 filety z łososia - po 150 g każdy
• 250 g liści szpinaku baby
• 200 g gotowanej ciecierzycy
• 100 ml jogurtu naturalnego
• skórka z 1 cytryny
• 2 łyżki posiekanej mięty
• 300 g ryżu basmati
Sposób przygotowania:
1. Przepłucz ryż na sitku, aby usunąć skrobię, która powoduje sklejanie się ziaren. Gdy woda po płukaniu jest już czysta, wrzuć ryż do garnka z gotującą się osoloną wodą na 5 minut, a następnie odsącz na sitku.
2. Umieść ryż w garnku z kilkoma centymetrami świeżej, gotującej się wody, przykryj przykrywką i zostaw na małym ogniu około 10 minut, aby ryż zrobił się puszysty. Gdy ryż się gotuje, roztop masło na patelni i dodaj cebulę, czosnek, curry w proszku i chili, a następnie smaż, mieszając, przez 10 minut.
3. Podczas gdy ryż i warzywa dochodzą, zmieszaj odrobinę curry z łyżką soli i dopraw tym łososia. Podgrzej oliwę na patelni i podsmażaj rybę na średnim ogniu przez 5 minut z obu stron, a potem odstaw na chwilę.
4. Na koniec dodaj szpinak do reszty warzyw i duś przez minutę, zanim dosypiesz ciecierzycę, otartą skórkę z cytryny, jogurt i miętę. Dopraw i połóż na to łososia. Ryż możesz podawać w osobnych miseczkach. Pikantne i łatwe.
MH 12/11