Dieta na dobry humor: łosoś w curry z ciecierzycą

Pomarańczowe mięso to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które to mają kolosalny wpływ na Twój nastrój i na codzienne funkcjonowanie Twojego mózgu. A hinduska przyprawa curry, co tu dużo ukrywać, to też samo zdrowie! Sprawdź nasz przepis na łososia.

łosoś z curry Johanna Parkin
fot. Johanna Parkin

Co sprawia, że curry jest tak zdrowe? Sprawdź: Curry: dlaczego tak dobrze wpływa na Twoje zdrowie?

Składniki na 4 porcje:

• 1 łyżka masła

• 1/2 cebuli pokrojonej w krążki

• 1 posiekany ząbek czosnku

• 1 papryczka chili

• 1 łyżka curry w proszku

• 4 filety z łososia - po 150 g każdy

• 250 g liści szpinaku baby

• 200 g gotowanej ciecierzycy

• 100 ml jogurtu naturalnego

• skórka z 1 cytryny

• 2 łyżki posiekanej mięty

• 300 g ryżu basmati

Sposób przygotowania:

1. Przepłucz ryż na sitku, aby usunąć skrobię, która powoduje sklejanie się ziaren. Gdy woda po płukaniu jest już czysta, wrzuć ryż do garnka z gotującą się osoloną wodą na 5 minut, a następnie odsącz na sitku.

2. Umieść ryż w garnku z kilkoma centymetrami świeżej, gotującej się wody, przykryj przykrywką i zostaw na małym ogniu około 10 minut, aby ryż zrobił się puszysty. Gdy ryż się gotuje, roztop masło na patelni i dodaj cebulę, czosnek, curry w proszku i chili, a następnie smaż, mieszając, przez 10 minut.

3. Podczas gdy ryż i warzywa dochodzą, zmieszaj odrobinę curry z łyżką soli i dopraw tym łososia. Podgrzej oliwę na patelni i podsmażaj rybę na średnim ogniu przez 5 minut z obu stron, a potem odstaw na chwilę.

4. Na koniec dodaj szpinak do reszty warzyw i duś przez minutę, zanim dosypiesz ciecierzycę, otartą skórkę z cytryny, jogurt i miętę. Dopraw i połóż na to łososia. Ryż możesz podawać w osobnych miseczkach. Pikantne i łatwe.

MH 12/11

Zobacz również:
REKLAMA