[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Dieta na dobry humor: eskalopki z indyka z kaszą jęczmienną

Indyk będący kopalnią najchudszego białka zwierzęcego, jest również świetnym źródłem tryptofanu – aminokwasu, z którego składa się serotonina nazywana hormonem szczęścia. Oto weekendowa pieczeń, po której prawie nie będzie zmywania. A to także poprawia humor.

eskalopki z indyka fot. Johanna Parkin
Szałwia, która również jest jednym ze składników tego dania, zmniejsza poczucie niepokoju i poprawia nastrój dzięki temu, że zapobiega spadkowi acetylocholiny – ważnego neuroprzekaźnika związanego z występowaniem depresji.

Składniki na 4 porcje:

• 4 eskalopki z indyka - każda po 125 g

• skórka z 1 cytryny

• 50 ml oliwy

• 10 listków szałwii

• 750 ml bulionu warzywnego

• 125 g kaszy jęczmiennej

• 1 mała cebula

• 1 marchewka

• 1 łodyga selera naciowego

• 4 ząbki czosnku

• płatki chili

• 250 g liści szpinaku baby

• posiekany szczypiorek

• prażone pestki dyni lub migdały

• sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Zamarynuj piersi indyka w zalewie ze skórki cytrynowej, posiekanego czosnku, liści szałwii, oliwy i płatków chili. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Ten czas przyda Ci się do przygotowania kaszy. Krojąc marchewkę, cebulę i seler, podgrzej w garnku oliwę. Podduś na niej pokrojone warzywa – 5 minut wystarczy, żeby stały się miękkie i szkliste.

2. Dodaj czosnek, a po 3 minutach kaszę. Po kolejnej minucie dolej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż bulion prawie do końca wyparuje (około 15-20 minut).

Przykryj folią spożywczą i odstaw na 45 minut.

3. Masz już wszystkie składniki. Czas włączyć grillownicę, a następnie lekko nasmarować indyka oliwą i doprawić solą. Grilluj piersi po 3-4 minuty z każdej strony, a następnie zdejmij z grilla i odstaw na 5 minut.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Na małym ogniu podgrzej kaszę, a szpinak wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczypiorkiem. Dodaj do ciepłej kaszy.

4. Ponacinaj wierzch indyka i połóż koło sporej porcji sałatki posypanej pestkami dyni lub migdałami. Nadszedł czas niedzielnej uczty.

MH 12/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij