• 1 puszka sardynek w sosie własnym
• 1 mała cebula
• 350 g soczewicy o małych ziarnach
• 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
• 1 marchewka
• 2 ząbki czosnku
• 1 łodyga selera naciowego
• szczypta suszonych płatków chili
• 4 garście liści szpinaku baby
• pełnoziarnisty chleb
Sposób przygotowania:
1. Wsyp soczewicę do garnka z dużą ilością zimnej wody (bez soli) i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, usuń z powierzchni wody szumowinę i zmniejsz ogień.
2. Drobno pokrój marchewkę, cebulę i seler. Podduś na patelni o grubym dnie z płatkami chili, odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zaczną przywierać do dna, dodaj ugotowaną soczewicę i większą część bulionu.
3. Doprowadź całość do wrzenia, sprawdź, czy nie trzeba doprawić, a następnie dodaj szpinak. Ugotuje się w 30 sekund, więc szybko przygotuj blender lub mikser, który przyda się do zmiany konsystencji zupy. Przygotuj tosty.
4. Miksując zupę, dodaj przyprawy, chili i sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada (możesz ją rozrzedzić, dodając bulion). Rozsmaruj na tostach sardynki wraz z oliwą. Podawaj z zupą, jako dodatkowe źródło białka.
MH 12/11
Komentarze