[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dieta na dobry humor: bulion z soczewicy z sardynkowymi tostami

Bulion z soczewicy z dodatkiem szpinaku to istna kopalnia kwasu foliowego, który powoduje zwiększoną produkcję serotoniny przeciwdziałającej przygnębieniu i zapobiegającej huśtawce nastrojów. Dobre samopoczucie gwarantowane!

bulion z soczewicy fot. Johanna Parkin
Składniki na 4 porcje:

• 1 puszka sardynek w sosie własnym

• 1 mała cebula

• 350 g soczewicy o małych ziarnach

• 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

• 1 marchewka

• 2 ząbki czosnku

• 1 łodyga selera naciowego

• szczypta suszonych płatków chili

• 4 garście liści szpinaku baby

• pełnoziarnisty chleb

Sposób przygotowania:

1. Wsyp soczewicę do garnka z dużą ilością zimnej wody (bez soli) i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, usuń z powierzchni wody szumowinę i zmniejsz ogień.

2. Drobno pokrój marchewkę, cebulę i seler. Podduś na patelni o grubym dnie z płatkami chili, odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zaczną przywierać do dna, dodaj ugotowaną soczewicę i większą część bulionu.

3. Doprowadź całość do wrzenia, sprawdź, czy nie trzeba doprawić, a następnie dodaj szpinak. Ugotuje się w 30 sekund, więc szybko przygotuj blender lub mikser, który przyda się do zmiany konsystencji zupy. Przygotuj tosty.

4. Miksując zupę, dodaj przyprawy, chili i sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada (możesz ją rozrzedzić, dodając bulion). Rozsmaruj na tostach sardynki wraz z oliwą. Podawaj z zupą, jako dodatkowe źródło białka.

MH 12/11

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij