Szukanie nieśmiertelności jest bardziej domeną artystów niż naukowców, ale ci ostatni są coraz bardziej przekonani, że nasze ciało i umysł mogą być całkowicie sprawne do 90. roku życia. I wcale nie zależy to, jak do niedawna sądzono, od naszego genetycznego spadku, a przynajmniej nie w jakimś znaczącym stopniu.
Posługując się danymi zebranymi przez duńskich uczonych, potwierdzono, że kod genetyczny determinuje tylko 10% naszego życiowego potencjału. Cała reszta, czyli 90%, zależy od naszego stylu życia, od wyborów, jakie podejmujemy codziennie (często mimochodem, bez refl eksji), i od tego, co w ten nasz organizm pakujemy i jakim paliwem go zasilamy.
Naukowcy udokumentowali istnienie na świecie przynajmniej pięciu wspólnot, w których 90. rok życia nie jest niczym szczególnym – przeciwnie, jest normą. Co więcej, nie tylko wiek budzi zdumienie statystyków i lekarzy.
Także zapadalność na choroby serca i wieńcowe, nowotwory czy osteoporoza są tam zdecydowanie poniżej średniej światowej, więc trudno się dziwić, że naukowcy szukają przyczyn. Wszystkie tropy prowadzą do diety, ale udało się ustalić także kilka innych wspólnych faktorów: nieprzesadny wysiłek fizyczny, bliskie kontakty z przyjaciółmi i zero papierosów.
Jeżeli dodasz te zasady do ich menu, masz szansę obejrzeć olimpiadę w 2062 roku ze wszystkimi naturalnymi organami na swoim miejscu. Czego życzymy!
1. Odchudzające śniadanie: Kostaryka
Doładuj się tak jak mieszkańcy Peninsula de Nicoya. Błyskawicznie wyrównasz poziom cukru we krwi, a przy okazji zmniejszysz ryzyko otyłości, która skróci Ci życie o kilka ładnych lat.
Dieta prosto z Kostaryki jest, zdaniem specjalistów od żywienia, najlepszą drogą do tego, by w zdrowiu dożyć osiemdziesiątki. Dużo zbóż, fasoli, warzyw i owocówjedzonych cały rok i popijanych wysoko mineralizowaną lokalną wodą dają na to gwarancję sukcesu.
Do tego oczywiście trzeba dodać naświetlanie słoneczne witaminą D, które szczęśliwcy mają przez cały rok, i efekt w postaci mocnych kości murowany. Miejscowi traktują śniadanie jako najważniejszy i największy posiłek w ciągu dnia – kolejne posiłki są już mniejsze i mniej kaloryczne.
Pozwala to uniknąć otyłości, a zapewnienie dużej ilości przeciwutleniaczy w produktach pomaga chronić organizm przed nowotworami.
Gallo Pinto
Składniki:
• olej arachidowy
• 1 cebula
• 200 g brązowego ryżu
• 1 czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 2 jajka
To klasyczne kostarykańskie śniadanie dostarcza nie tylko wolno uwalniających się węglowodanów, ale też solidną porcję białka z jajek i fasoli.
1. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 15 minut). Na rozgrzany na średnim ogniu na patelni olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kawałki paski papryki i posiekany czosnek. Smaż 2-3 minuty.
2. Odsącz fasolę, zostawiając odrobinę zalewy. Dorzuć ją na patelnię z podsmażonymi warzywami. Wlej zalewę i gotuj około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż całość zrobi się bardzo gorąca. Dodaj ugotowany i odsączony ryż, wymieszaj go z warzywami.
3. Na inną patelnię z tłuszczem wbij dwa jajka i zrób sadzone. Wyłóż mieszankę ryżowo-warzywną na talerz, dopraw, połóż jajko na wierzchu i powiedz „adios” porannemu lenistwu.
2. Energetyczny snack: Kalifornia
Ta zdrowa przegryzka – bogata w podstawowe, dobre tłuszcze – doda Ci energii na resztę dnia.
Mieszkańcy Loma Linda w Kalifornii żywią się głównie warzywami i owocami – tak wynika z szerokich badań dietetyków. Ich dieta zawiera mało zwierzęcych tłuszczów, ale za to pełna jest minerałów, witamin, dobrych tłuszczów i przeciwutleniaczy.
Za tym zdrowym stylem życia idą też inne konsekwencje – mieszkańcy mniej palą, piją mniej alkoholu, używają mniej kofeiny i oczywiście rzadziej dotykają narkotyków niż statystyczny obywatel USA.
Efektem tego rozsądnego podejścia do życia jest spokojna, bezstresowa długowieczność – mieszkańcy Loma Linda żyją o 11 lat dłużej niż mieszkańcy położonego po sąsiedzku Los Angeles.
Trail mix
Duża ilość wymieszanych orzechów z dodatkiem miodu to świetny sposób na energetycznego kopa. A oprócz tego znacznie zmniejsza stres.
Składniki:
• 125 g ziaren owsa
• 40 g kiełków pszenicy
• 60 g orzechów włoskich, nerkowca i ziemnych
• 20 g ziaren sezamu
• 20 g migdałów
• 35 g rodzynek
• 25 g wiórków kokosa
• 35 ml oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
• 3 łyżki miodu
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Do jednej miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Do drugiej wlej olej, aromat waniliowy i miód i także wymieszaj, aż składniki połączą się.
2. Przelej zalewę do suchych produktów i dobrze wymieszaj. Rozłóż masę na natłuszczonym papierze na blasze i piecz 30 minut.
3. Podczas pieczenia możesz wyciągnąć blachę i drewnianą szpatułką raz jeszcze wymieszać masę. Gdy po pieczeniu masa ostygnie, podziel ją na mniejsze, łatwe do chwycenia ręką kawałki. Przechowuj w pudełku z ograniczonym dostępem powietrza.
Lokalne produkty
Pełne zboża, koszerne mięso, orzechy, fasola, warzywa, owoce i nieskończona ilość religijnych stowarzyszeń. Do wyboru.
Miejscowa specyfika
Dieta z bardzo niską zawartością nasyconych, zwierzęcych tłuszczów (z mięsa i mleka), ale pełna przeciwutleniaczy.
Pamiątka z podróży
Żeby cieszyć się efektami Loma Linda, nie musisz być religijny. By przedłużyć życie, wystarczy 0,5 h medytacji dziennie.