Zasady
Dieta ketogeniczna opiera się na tłuszczu, który uzupełniają śladowa ilość węglowodanów (przeważnie kilkadziesiąt gramów dziennie) oraz białko (do 2 g na 1 kg masy ciała). Przy takim makro organizm, nie dysponując glukozą, musi szukać innego źródła zasilania i znajduje je, utleniając kwasy tłuszczowe. W wątrobie zaczynają się wtedy wytwarzać ciała ketonowe i stają się one źródłem energii.
ZOBACZ TEŻ: 6 istotnych faktów o diecie ketogenicznej
Efekty
Badania porównujące keto do diet niskowęglowodanowych nie wykazały przewagi żadnego z tych rozwiązań – wszystko zależy od ilości kalorii. Dietę w kontekście redukcji można wyróżnić jednak za to, że wielu przynosi wysoki poziom sytości, co często pozwala jeść do syta bez liczenia kalorii w posiłku. Dieta ketogeniczna wymusza wykluczenie wielu pokarmów bogatych w składniki odżywcze. Da się ją tak skomponować, żeby zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu, ale wymaga to doświadczenia, uwagi i rodzi ryzyko niedoborów.
PRZECZYTAJ: Keto a spalanie tłuszczu
Brakuje niestety badań, które oceniałyby jej wpływ na zdrowie w długim okresie, nie wydaje się jednak zagrożeniem dla nerek i wątroby, o czym często się wspomina. „Dotychczas nie udokumentowano jakiejkolwiek przewagi diety ketogenicznej nad węglowodanową w sporcie. Powoduje ona za to spore komplikacje związane z komponowaniem jadłospisu, może też być przyczyną zaburzeń żołądkowo-jelitowych” – ostrzega dietetyk sportowy Paweł Szewczyk.
Ocena MH:
- Odchudzanie 7/10
- Zdrowie 5/10
- Trening 4/10