[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.1

Dieta i suplementacja w 2018 roku: co na plus, co na minus?

Stan badań nad tym, co pomaga Ci poprawić wyniki, a co niekoniecznie, nieustannie się zmienia. Bartłomiej Pomorski, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej, śledzi najnowsze badania i wie, gdzie pojawiają się nowe dowody na tak, a gdzie na nie.

suplementy i dieta fot. Shutterstock

Omega-3  minus 

Kwasy tłuszczowe z tłustych ryb morskich mogą pomóc sportowcom, którzy narażeni są na urazy głowy (np. sporty walki, rugby). Będący ich składnikiem kwas DHA może działać ochronnie na komórki nerwowe w mózgu, które cierpią w trakcie wstrząsów, na jakie narażenie są zawodnicy. 

Probiotyki  minus 

Ich suplementacja może przynieść korzyści, np. zmniejszyć ryzyko przeziębienia. Trzeba jednak, w zależności od wybranego celu, zdecydować się na konkretny przebadany szczep (np. nazwa Bifidobacterium określa rodzaj, lactis wskazuje gatunek bakterii, a W51 konkretny szczep), a nie na ogólny preparat łączący kilka szczepów. W niektórych sytuacjach mogą one wręcz wykluczać swoje właściwości, zamiast potęgować działanie.

Dieta bezglutenowa  minus 

Wiele osób doszukuje się rozwiązania dolegliwości zdrowotnych w diecie pozbawionej glutenu. Wydaje się jednak, że poza pewnymi sytuacjami klinicznymi (celiakia czy też nieceliakalna wrażliwość na gluten), które dotyczą niewielkiego odsetka ludzi, wprowadzenie diety bezglutenowej jest pozbawione większego sensu.

BCAA  minus 

Komplet trzech aminokwasów (leucyny, izoleucyny i waliny), które mają chronić organizm przed katabolizmem, jest bardzo popularny wśród amatorów i zawodowców. Dowody naukowe są jednak nieubłagane: jest on mniej skuteczny od zwykłej odżywki białkowej czy też kompletu aminokwasów egzogennych, które są sprzedawane pod nazwą EAA (z ang. essential amino acids).

Olej kokosowy  minus 

To źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, dużej ilości energii i marginalnej zawartości składników bioaktywnych. Do krótkiego smażenia możesz użyć oliwy z oliwek, a kuloodporną kawę zastąp espresso i garścią orzechów włoskich.

REKLAMA

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij