1. Czerwone mięso na energię: kanapki z wieprzowiną
Chrupiąca, dymna i niemal niewybaczalna przyjemność – rwana wieprzowina nie jest raczej priorytetowo polecanym przez dietetyków źródłem białka, bo zawiera sporo tłuszczu i soli. Ale choć to potrawa lepiej znana z grzesznego obżarstwa niż dostarczania zdrowej energii, okazuje się, że może pomóc pokonać popołudniowe zmęczenie.
Badacze z Penn State University odkryli, że papryka oraz czosnek wpływają na unormowanie poziomu trójglicerydów – cząsteczek stanowiących główny materiał energetyczny organizmu. Dla spokoju sumienia warto odciąć od mięsa jak najwięcej tłuszczu. Użyj tabelki, żeby osądzić, czy warto opierać się pokusie.
Składniki:
• 2-3 kg łopatki wieprzowej (na 18 kanapek)
Marynata:
• 1 łyżeczka ziaren pieprzu
• 1 łyżeczka ziaren kminku
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 75 g brązowego cukru
• 30 g mielonego czosnku
• 20 g mielonej papryki
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1. Upraż trzy pierwsze składniki marynaty, następnie ostudź, zmiel na puder i zmieszaj z resztą.
2. Rozgrzej piekarnik do 110 °C. Natrzyj mięso marynatą. Piecz przez 12 h, następnie owiń mięso folią i daj mu odpocząć przez 30 min.
3. Oderwij mięso od kości i podziel na strzępy. Podawaj w bułeczkach, z surówką z białej kapusty, ogórkiem kiszonym oraz odrobiną sosu.
Minusy:
Łopatka wieprzowa zawiera około 19 g tłuszczu na 100 g – to niestety sporo.
Jedzenie czerwonego mięsa w zbyt dużych ilościach jest związane z podwyższonym ryzykiem nowotworu.
Gotowe sosy barbeque zawierają masę sody oraz cukru.
Plusy:
Dodane do przepisu nasiona kolendry pomagają stabilizować poziom glukozy we krwi.
Pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i tłumi zapotrzebowanie na kalorie.
Badania PLOS ONE uznały oregano za składnik hamujący rozwój komórek nowotworowych.
2. Uczta nie do zapomnienia
Awansuj w Jej oczach od zera do bohatera - pomoże Ci w tym wykwintna kolacja z homarem w roli głównej. Trochę się za nim nabiegasz i wydasz kupę kasy, ale efekt będzie tego wart - potwierdzają to nawet naukowcy. Mała rozpusta od czasu do czasu nie tylko zrobi wrażenie na ukochanej, ale może też dodać punkt do Twojej inteligencji.
Skorupiaki są bowiem jednym z najlepszych naturalnych źródeł choliny. „American Journal of Clinical Noutrition” dowodzi, że poprawia ona pamięć, a nawet chroni przed demencją. To ekstrawaganckie danie jest więc warte grzechu, tym bardziej, że przygotowanie go zajmie Ci tyle, co ugotowanie homara - czyli około 10 minut.
Składniki:
• 1 głęboko mrożony homar
• 1 ząbek czosnku
• 55g masła
• kilka łodyżek natki pietruszki
• 1 limonka pokrojona na ćwiartki
Przygotowanie:
1. Rozmroź homara - na opakowaniu powinna być informacja, jak długo będzie to trwało. Najlepiej przełóż go z zamrażarki do lodowki 24h przed gotowaniem.
2. Rozmrożonego homara gotuj przez około 10 min.
3. W rozdelku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty czosnek i pietruszkę .
4. Mięso skrop sokiem z limonki, zamocz w maśle i wcinaj. Na bogato...
Minusy:
Dieta bogata w wysoko przetworzone węglowodany podwaja ryzyko chorób serca.
Homar zawiera dużo soli, więc jeśli masz problemy z ciśnieniem, odpuść go sobie.
W 100 g masła możesz znaleźć aż 240mg cholesterolu.
Plusy:
Bogata w magnez musztarda pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Antyoksydanty w maśle(CLA, Q10, wit.A i D3, fosfolipidy) działają antymiażdżycowo.
Homar jest też źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla zdrowia serca.