ZOBACZ: Przepisy na grilla z całego świata
Spragnieni tej prostoty dobrze trafi li, bo co może być łatwiejszego niż nadzianie na grillową szpadę kawałka dobrego mięsa i opieczenie go z każdej strony na żywym ogniu? Tym jednak, co wyrwie tę prostą czynność ze świata neandertalskich spotkań plemiennych przy ognisku, są własnoręcznie wykonane marynaty i sosy.
To właśnie one sprawiają, że mamy do czynienia z prawdziwą kuchnią, a nie z gromadnym pożeraniem mięsiwa. Trzymając się poetyki szpad i fechtunku, masz szansę – dzięki tym prostym połączeniom – dołączyć do królewskiej gwardii muszkieterów i na każdym grillu podbijać serca dam dworu.
PRZECZYTAJ: Krótki podręcznik grillowania
Sięgnij po białko
Na cztery osoby powinieneś przygotować ok. 1,5 kg mięsa lub krewetek i pokroić je w 2,5-centymetrowe kawałki. Czas opiekania jest krótki, więc grill musi być dobrze rozgrzany.
1. Kurczak z grilla
Najlepiej się nadaje mięso oczyszczone z kości i skóry, a więc piersi i udka. Te ostatnie, z ciemnym mięsem, są nawet bardziej aromatyczne.
Czas na ruszcie: około 5 minut
2. Wołowina z grilla
Polędwica, antrykot, rostbef nadają się najlepiej – będą kruche, ale zachowają konsystencję, smak i aromat.
Czas na ruszcie: od 2 do 4 minut do stanu średnio krwistego (medium rare)
3. Tuńczyk z grilla
tylko polędwica wołowa może się równać jakością z tym mięsem – tak twierdzą znawcy tematu. Najlepiej smakuje krwisty.
Czas na ruszcie: krwisty to ok. 2 minut
4. Jagnięcina z grilla
Specyficzny aromat tego mięsa prosi się o wyrazistą i ostrą marynatę. Czas na ruszcie: od 2 do 4 minut do stanu średnio krwistego ( medium rare)
5. Krewetki z grilla
Najlepiej wyglądają na ruszcie i talerzu, gdy są grillowane w całości. Zdejmij je z grilla, gdy są jędrne, różowe i lekko podpieczone.
Czas na ruszcie: od 3 do 4 minut
Bonus: cytrynowe aioli
Ten francuski dodatek urozmaici każdy stół. Weź słoik majonezu, wymieszaj w miseczce z 150 ml oliwy z oliwek, bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dwiema łyżeczkami soku z cytryny i 1 łyżeczką starej skórki cytrynowej (ze sparzonej wrzątkiem cytryny). Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
~Ej facet ! Facecie !, 2017-07-18 09:22:45
~Edytaostrowska, 2016-01-12 20:47:19
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?