Dieta bez tajemnic - eksperci MH wyjaśniają

Twoja dieta ma wpływ nie tylko na to, ile wyciskasz na ławeczce, lecz również na to, w jaki sposób funkcjonuje Twój mózg. Ciekawy, jak to działa? Służymy pomocą! Zebraliśmy Wasze najbardziej podchwytliwe pytania i z pomocą ekspertów przygotowaliśmy proste odpowiedzi.

białko, odchudzanie, kawa, kofeina
Nie pozwólmy dietetycznym mitom rządzić w naszym codziennym menu. 

Czy brązowy ryż jest dużo zdrowszy od białego?  

Bezwzględnie – zawarty w nim błonnik zajmuje dużo więcej miejsca w żołądku, więc będziesz po nim czuł się bardziej syty. Jeśli zostanie usunięty (jak w białej odmianie), rosnące stężenie cukru we krwi wywoła powódź insuliny, co zachęca ciało do gromadzenia tłuszczu.

Na Uniwersytecie Stanu Pensylwania prowadzono badania sprawdzające, czy otyli jedzący pełnoziarniste posiłki mogą schudnąć szybciej. Rezultaty? Chudli 2,4 razy szybciej niż ci, którzy nie mieli ich w swojej diecie.

Czy szklanka soku może stanowić zamiennik owocu?  

Nie. Większość soków zawiera cukier. Przykładowo w jabłku jest ok. 13 g cukru, a w szklance jabłkowego soku – 24 g. A poza tym sok nie zawiera zdrowego błonnika.

Mając do wyboru cheeseburgera, hot doga lub pizzę, jaka opcja jest najlepsza?  

Im więcej warzyw, tym lepiej. Wybierz pizzę z papryką, pieczarkami i szpinakiem. Unikaj rafi nowanych węglowodanów – jeśli to możliwe, wybierz tę zrobioną z pełnoziarnistej mąki.

Czy mięso drobiowe jest zdrowsze niż wołowina?  

Kurczak z wolnego chowu jest superzdrowy, ale jego krewniak z chowu przemysłowego ma dziś 266% więcej tłuszczu (i 33% mniej białka) niż 30 lat temu.

Podobnie wołowina z krowy wypasanej na łące jest lepsza niż ta ze zwierząt karmionych paszami – ma 16% mniej kalorii, 27% mniej tłuszczu i 10% więcej białka. Wszystko zależy więc od chowu, a nie od tego, czy zwierzę miało dziób. 

Czy wędlina z indyka jest tak samo zdrowa, jak mięso indyka?  

Nie. Wędliny zawierają mnóstwo dodatków smakowych i konserwantów. W niektórych wędlinach jest zaledwie 15% mięsa. Lepiej nie myśleć, co stanowi pozostałe 85%.

Co lepiej pobudza: kawa czy napój energetyczny?  

Kawa. Kofeina w kubku kawy powinna utrzymać Cię „przy życiu” przez pięć godzin. Wyniki badań pokazują, że dodatkowo zawarte w niej antyoksydanty poprawiają pamięć krótkotrwałą i chronią przed demencją.

Czy wszystkie źródła białka są dobre?  

Nie. Najlepszym źródłem białka są jajka, chude mięso i ryby. W przeciwieństwie do białka roślinnego, białko zwierzęce zawiera właściwe proporcje aminokwasów, których Twoje ciało samo nie wytworzy.

Czy biały ser jest zdrowszy niż żółty?  

To zależy, jaki masz cel. Jeżeli chcesz schudnąć, to tak. Żółty ser ma więcej kalorii ze względu na wyższe stężenie tłuszczu. Cheddar na przykład ma 113 kalorii i 9 gramów tłuszczu na 100 gramów, a brie tylko 94 kalorie i 8 gramów tłuszczu.

Ale za to żółty ser zawiera 8-10 razy więcej wapnia niż ser biały. Już 4 plasterki sera żółtego pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu. Jeżeli więc budujesz mięśnie, to wybierz raczej ser żółty. 

MH 07/2011

Zobacz również:
REKLAMA