Dieta Macieja Kota [Jedz jak gwiazdy sportu]

Skoki narciarskie nie są dyscypliną, która gości na łamach MH zbyt często. Przyczyna jest bardzo prozaiczna: aby dźwigać sztangę, potrzebujesz tylko sztangi. Żeby skakać na nartach, potrzebujesz lat treningu. I stalowych cojones.

Maciej Kot, dieta, przepisy Men's Health

Gdy piszę te słowa, nasi skoczkowie prawdopodobnie przechadzają się już po wiosce olimpijskiej w południowokoreańskim Pjongczangu. Gdy ten numer MH wpadnie do kiosków, będzie już jasne, czy któryś z nich przywiezie do kraju olimpijski medal za podium w konkursie na skoczni normalnej. Wychodzi więc na to, że mam niecodzienną możliwość pobawić się w zakłady na łamach największego w Polsce magazynu dla mężczyzn. Się robi.

Uważam, że Polacy zdominują wszystkie konkursy, które odbędą się na kompleksie narciarskim Alpensia Jumping Park. Skąd ta pewność? Są bardzo zmotywowani i doskonale przygotowani. Są, jak to się mówi, w gazie. Aha, no i naprawdę dobrze jedzą. Tym razem o udostępnienie dziennego menu poprosiliśmy reprezentanta kadry w skokach – Macieja Kota. Ze względu na charakter dyscypliny dieta oparta jest w głównej mierze na węglowodanach. W jadłospisie znajdziesz ich trochę ponad 250 gramów, ale zdarza się, że dziennie Maciej dobija nawet do 400 g.

Jako dość zdecydowani zwolennicy systemu high carb, jesteśmy wniebowzięci. Raz jeszcze w menu zawodowego sportowca nie ma miejsca na dania gotowe i półprodukty. Żywność nieprzetworzona rządzi niepodzielnie, koniec i kropka. W gratisie dorzucamy Ci dwie perełki prosto z kuchni Kota: dietetyczny deser i koktajl regenerujący. Przydadzą się, nawet jeśli nie wybijasz się z progu z prędkością 100 km na godzinę.

Maciej Kot

Polski skoczek narciarski, zawodnik klubu AZS Zakopane, członek kadry narodowej. Drużynowy złoty (2017 rok) oraz brązowy (2013 rok) medalista mistrzostw świata. Wielokrotny medalista mistrzostw Polski, w tym dwukrotny mistrz indywidualny (z 2013 i 2016 roku).

Legalny deser według Macieja Kota

Maciej Kot podesłał nam też swój tajny przepis na deser. To jego dietetyczna wariacja na temat popularnego ciasteczka przekładanego białym kremem. Wiesz, o co biega.

Oto składniki na spód: 10 łyżek mąki kokosowej, 6 łyżek kakao, 2-3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżka ksylitolu. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm i odstawiamy do lodówki na 25 min.

Na krem: ¾ szklanki wiórków kokosowych, 1 łyżka mąki kokosowej, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki miodu, odrobina mleka. Składniki blendujemy, wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm i odstawiamy do lodówki na 20-30 min. Gdy obie masy będą gotowe, wykrawamy kółka i łączymy je ze sobą (ciemna na dole i górze, biała w środku). Ciastka przechowujemy w lodówce.

Jedz jak skoczek

Przyszła Ci na myśl bułka z bananem? Wiadomo. Dziś w menu skoczka można znaleźć też takie rzeczy.

Śniadanie

Omlet czekoladowo-bananowy: jajo kurze 3 szt., banan 150 g, mąka owsiana 40 g, kakao 10 g, nerkowce 10 g, olej kokosowy 5 g, borówka 50 g, masło orzechowe 15 g.

Razem: 33,9 g B, 78,7 g W, 38,2 g T = 793,8 kcal

Obiad

Indyk w ziołach z grillowanymi warzywami: indyk 150 g, ryż 70 g, papryka czerwona 100 g, cukinia 200 g, brokuły 100 g, masło klarowane ghee 5 g, cebula 50 g, pieczarki 100 g, marchew 100 g.

Razem: 39,3 g B, 69,6 g W, 17,3 g T = 591,6 kcal

Posiłek III

Loktajl bananowo-orzechowy: banan 120 g, masło orzechowe  30 g, mleko 0,5% 200 g, płatki owsiane 30g.

Razem: 19,5 g B, 60,3 g W, 18,9 g T = 489,5 kcal

Kolacja

Stek z grilla z kaszą kuskus oraz sałatką ze świeżymi warzywami: stek z rostbefu 100 g, kasza kuskus 60 g, miks sałat z rukolą 150 g, pomidor 100 g, ogórek 100 g, oliwa 5 g, olej kokosowy 5 g, ser feta 30 g.

Razem: 38,6 g B, 52,4 g W, 23,1 g T = 571,6 kcal

Całe menu: 131,3 g B, 261 g W, 97,5 g T = 2446,4 kcal

Zobacz również:
REKLAMA