1. Melony + jajka = szczupła sylwetka
Melon jest dobrym źródłem witaminy C i potasu, a na dodatek zawiera dużo wody, więc szybko poczujesz po nim sytość. Dostarczy Ci solidnej dawki prostych węglowodanów, które jednak szybko się wchłaniają, powodując przy tym niepożądany skok poziomu cukru i insuliny. Jest na to sposób.
Jeśli połączysz go z jajkiem, jednym z najzdrowszych źródeł białka, spowolnisz przyswajanie węglowodanów z melona. Na dodatek zwolnienie absorpcji węglowodanów oznacza, że Twoje ciało łatwiej odczyta sygnał, że jesteś już pełen, co ochroni Cię przed przejedzeniem.
Nie bój się, że jajka podnoszą poziom cholesterolu – ten pogląd dawno został obalony. Możesz spokojnie zjeść nie 3 w tygodniu, ale nawet 3 dziennie.
2. Owsianka + sok pomarańczowy = oczyszczenie tętnic
Te dwa popularne dania śniadaniowe tworzą dynamiczny duet świetnie zwalczający etatowy czarny charakter – cholesterol. B
adania prowadzone przez Antioxidants Research Lab w Departamencie Rolnictwa USA dowiodły, że wypicie szklanki bogatego w witaminę C soku pomarańczowego i zjedzenie miski owsianki jest dwa razy bardziej efektywne w oczyszczaniu tętnic z blaszki miażdżycowej i przeciwdziałaniu atakowi serca, niż gdybyś jadł je osobno.
„Zawierają składniki organiczne zwane polifenolami, które kiedy się łączą, stabilizują poziom złego cholesterolu LDL” – mówi prof. Sanders.