Dieta MH: te produkty łącz na zdrowie

Nowe badania pokazują, że nie chodzi tylko o to co jesz, ale z czym to jesz. Odpowiednia kombinacja może sprawić, że nawet najlepsze jedzenie zyska dodatkową moc. Sprawdź m.in. jak obniżyć cholesterol, zmniejszyć ryzyko nowotworu czy zachować szczupłą sylwetkę.

Charles Masters
fot. Charles Masters

1. Melony + jajka = szczupła sylwetka

Melon jest dobrym źródłem witaminy C i potasu, a na dodatek zawiera dużo wody, więc szybko poczujesz po nim sytość. Dostarczy Ci solidnej dawki prostych węglowodanów, które jednak szybko się wchłaniają, powodując przy tym niepożądany skok poziomu cukru i insuliny. Jest na to sposób.

Jeśli połączysz go z jajkiem, jednym z najzdrowszych źródeł białka, spowolnisz przyswajanie węglowodanów z melona. Na dodatek zwolnienie absorpcji węglowodanów oznacza, że Twoje ciało łatwiej odczyta sygnał, że jesteś już pełen, co ochroni Cię przed przejedzeniem.

Nie bój się, że jajka podnoszą poziom cholesterolu – ten pogląd dawno został obalony. Możesz spokojnie zjeść nie 3 w tygodniu, ale nawet 3 dziennie.

2. Owsianka + sok pomarańczowy = oczyszczenie tętnic

Te dwa popularne dania śniadaniowe tworzą dynamiczny duet świetnie zwalczający etatowy czarny charakter – cholesterol. B

adania prowadzone przez Antioxidants Research Lab w Departamencie Rolnictwa USA dowiodły, że wypicie szklanki bogatego w witaminę C soku pomarańczowego i zjedzenie miski owsianki jest dwa razy bardziej efektywne w oczyszczaniu tętnic z blaszki miażdżycowej i przeciwdziałaniu atakowi serca, niż gdybyś jadł je osobno.

„Zawierają składniki organiczne zwane polifenolami, które kiedy się łączą, stabilizują poziom złego cholesterolu LDL” – mówi prof. Sanders.

Charles Masters
fot. Charles Masters

3. Jagody + winogrona = zmniejszenie ryzyka choroby nowotworowej i poziomu cholesterolu

„Jedzenie kombinacji owoców daje więcej korzyści niż spożywanie ich osobno, ponieważ antyrakowe działanie zawartych w nich przeciwutleniaczy nakłada się na siebie” – mówi Cath Collins, główny dietetyk z St. George Hospital w Londynie.

Jagody i winogrona zawierają duże dawki witaminy C oraz pterostiliben – związek o działaniu antyrakowym. Kiedy spożywa się je razem, ich działanie zwiększa się ponaddwukrotnie. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu, chroniąc Cię przed chorobami serca.

4. Jabłka + czekolada = ochrona serca i walka z alergią

Jabłka, zwłaszcza Golden Delicious, zawierają dużo kwercetyny, koncentrującej się w skórce substancji o przeciwzapalnym działaniu. „Redukuje ona ryzyko wystąpienia alergii, zawału serca, choroby Alzheimera i Parkinsona oraz różnych rodzajów raka” – mówi prof. Tom Sanders, dietetyk z King’s College w Londynie.

Czekolada zawiera katechinę – antyoksydant przeciwdziałający arteriosklerozie i rakowi. Dietetycy z National University w Singapurze twierdzą, że te dwie substancje razem wywołują efekt potężniejszy niż suma osobnych skutków.

Dodatkowo poprawiają stan układu krążenia i zmniejszają ogólne ryzyko wystąpienia ataku serca czy udaru nawet o 25%.

Charles Masters
fot. Charles Masters

5. Cytryna + kapusta pak hoi = siła i wytrzymałość dla mięśni

Żelazo jest kluczowe dla dostarczania tlenu do czerwonych krwinek, które potem transportują je do mięśni, powstrzymując zmęczenie. „Witamina C z cytryny sprawia, że żelazo z chińskiej kapusty pak choi jest dużo łatwiej przyswajane przez organizm” – mówi Sanders.

Najlepszymi źródłami witaminy C są: cytryny, limonki, truskawki, pomidory, papryka i brokuły, a w żelazo bogate są zielone warzywa, np. jarmuż, brokuły, szpinak czy natka pietruszki.

6. Pomidory + awokado = zwalczanie uszkodzeń DNA i chorób serca

Pomidory zawierają dużo likopenu – jaskrawoczerwonego karotenoidu, przeciwutleniacza o działaniu 100 razy mocniejszym od witaminy E. Likopen, niszcząc wolne rodniki, zapobiega uszkodzeniom DNA, które mogą prowadzić np. do zmian nowotworowych.

„Tłuszcze pomagają organizmowi przyswajać karotenoidy, dając ważny powód, aby łączyć bogate w likopen pomidory z wypełnionymi tłuszczami owocami avocado” – mówi Sanders.

Dzięki tłuszczom organizm lepiej przyswaja likopen, dlatego dobrze jest np. podgrzać sos do pizzy z oliwą z oliwek.

MH 05/10 

Zobacz również:
REKLAMA