Światek dietetyków nie bez powodu dostał świra na punkcie kokosów. Olej z ich owoców (przypominający konsystencją smalec) składa się „w 65% z trójglicerydów średniołańcuchowych, co sprawia, że trafi a prosto do wątroby, dostarczając natychmiastowego zastrzyku energii” – mówi prof. Robert Lustig, autor książki „Fat Chance”.
Jeśli chcesz skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw oleju kokosowego, kupuj tylko ten tłoczony na zimno.
Innymi słowy, jest od razu zużywany jako paliwo, a nie odkładany w postaci opony. Nasze cudownie, zawiesiste rybne curry wspomaga także pracę mózgu. Badacze z Byrd Alzheimer’s Institute uznali, że olej kokosowy może powstrzymywać demencję. Wrzuć wszystko na patelnię i ciesz się idealnie tłustym, pikantnym, indyjskim żarciem – bez konsekwencji dla żołądka.
Rybne curry
Skład:
- 2 filety ze strzępiela
- 1½ łyżeczki kurkumy
- 15 ml oleju kokosowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 zielone papryczki chili, przecięte wzdłuż
- 3 ząbki czosnku, pokrojone
- 15 listków curry
- 200 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Natrzyj rybę kurkumą i odrobiną soli.
2. Rozgrzej na patelni olej kokosowy, dodaj cebulę, papryczki, czosnek i 10 listków curry. Smaż chwilę. Przypraw, dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu.
3. Smaż filety na maśle około 6 minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami ubitymi z masalą i polanymi sosem curry. Udekoruj pozostałymi listkami.
Bonus: Olej kokosowy prawie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych - jest stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach.
II. Kaczy smalec: wytop tłusz
Trzeba przyznać: tłuszcz z kaczki ma tyle kalorii, że nawet facet może się przejąć – 135 kcal na łyżkę. Z drugiej strony ma też sporo zalet, które pozwalają patrzeć przez palce na kaloryczność. W końcu mistrzowie medycyny naturalnej, Chińczycy, stosują go jako lekarstwo.
Ma dużo choliny, która pozytywnie wpływa na pracę wątroby i nerek. Natomiast zawarty w pieczeni wołowej kwas tłuszczowy pobudza jelito cienkie do wytwarzania hormonu zwanego oleoiltanolamida, który wg naukowców z University of California zmniejsza apetyt. Zawartość tłuszczów nasyconych podnosi zaś tempo metabolizmu, więc jesz mniej, spalając więcej.
Żeberka z ziemniakami na kaczym smalcu
Skład:
- 1½ kg żeberek wołowych
- 3 łyżki kaczego smalcu
- wybrane warzywa
- 1 kg ziemniaków
- 100 g szalotki, posiekanej
- 100 g bułki tartej
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Obsmaż żeberka na łyżce smalcu i ułóż na warzywach . Piecz przez 35 minut, wyciągnij.
2. Gotuj ziemniaki przez 10 min, następnie pokrój je i wrzuć do reszty smalcu rozgrzanego w piekarniku. Piecz do zezłocenia (45 min) w 200 °C.
3. Skarmelizuj szalotkę, dodaj bułkę tartą i chrzan. Posmaruj żeberka i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Bonus: Żeberka wołowe MH (200 g) zawierają 78% zalecanej dziennej dawki (GDA) tłuszczów nasyconych.
Komentarze