O, tak! Ileż tam zagęszczaczy, polepszaczy, emulgatorów różnej maści, aromatów identycznych z naturalnymi i barwników równie naturalnych. Szkoda zdrowia na tę skomplikowaną chemię. Wymieszaj ulubioną zieleninę, a my podpowiemy Ci, jak wzbogacić ją o cenne białka, i w 3 minuty zrobić prawdziwy i naturalny sos.
Pleśniowy ser
Wszystkie składniki wrzuć do blendera. I chwilę miksuj.
Zrób to sam:
- 1/4 szklanki zwykłego jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu light
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1/4 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 szklanki pokruszonego
- sera pleśniowego
Najlepsza sałata:
Rzymska lub lodowa.
Najlepsze dodatki:
Pomidory koktajlowe, seler i marchew.
Na końcu dodaj:
Świeżo zmielony pieprz.
Majonez i anchois
Zrób to sam:
- 6 łyżek majonezu light
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 6 filetów anchois zmiksowanych
- na puree
- 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu
Najlepsza zielenina:
Rzymska sałata lub świeży szpinak.
Najlepsze dodatki:
Pokrojone pieczarki i blanszowane szparagi.
Na końcu dodaj:
Świeżo starty parmezan.
Miód i musztarda
Zrób to sam:
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Najlepsza zielenina:
Posiekane w cienkie paski czerwona i biała kapusta.
Najlepsze dodatki:
Marchew w paski, groszek cukrowy i brokuły.
Na końcu dodaj:
Pokruszone migdały.
Pomysły na błyskawiczny zastrzyk proteinowy
Jesienią, chcąc nie chcąc, więcej jesz. Nic dziwnego: potrzebujesz dodatkowej energii, by ogrzać organizm. Łatwo jednak niechcący zyskać dodatkowe kilogramy. Oto niskokaloryczne i bogate w białko dodatki, które pozwolą zachować wagę.
2 parówki drobiowe
- Świeży szpinak i 2 parówki drobiowe
- 200 kcal,
- 10 g białka
- Pożywne i niskokaloryczne. Do tego całkiem spora dawka białka.
Mała Mozzarella
- 3 małe kulki mozzarelli lub jedna duża
- 250 kcal,
- 18 g białka
- Wyrazisty smak otrzymasz z suszonymi pomidorami.
Ryby i owoce morza
- Łosoś wędzony 100 g
- 150 kcal,
- 20 g białka
- Bogaty w białko łosoś jest jedną z najbardziej tłustych ryb. Jeżeli chcesz zmnieszyć ilość kalorii, wybierz pstrąga.
Jajka na twardo
- 2 jajka
- 130 kcal,
- 15 g białka
- Jajka są bogate w proteiny, a ich białka do niedawna uznawane były za wzorzec. Ponadto żółtko zawiera witaminy E, D, B12 i żelazo.
MH 11/2012
Komentarze