1. Długo pieczony kurczak z marchewką
2 porcje
- piersi z kurczaka, 2
Na marynatę:
- ząbki czosnku, 2, posiekane oliwa, 100 ml
- skórka cytrynowa, 5 g
- sól i pieprz, 2 g
Na purée:
- marchewki, 8
- masło, 2 łyżki
- mielony kumin, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Wymieszaj w naczyniu żaroodpornym składniki marynaty, wrzuć do niej piersi, przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 90 °C na 90 minut. Po wyjęciu daj mięsu odpocząć przez 20 minut, a następnie grilluj do uzyskania chrupiącej skórki (około 15 min). Zblenduj na purée pieczone przez 20 min w 230 °C marchewki z masłem i kuminem. Podawaj z zieleniną.
PRZECZYTAJ TEŻ: Jak działa białko?
2. Skrzydełka po azjatycku
4 porcje
- skrzydełka, 1 kg
- oliwa, 140 ml
- ocet ryżowy, 140 ml
- sos sojowy, 3½ łyżeczki
- sól, 1 łyżeczka
- olej z prażonych nasion sezamu, 1 łyżeczka
- syrop z agawy, 1 łyżeczka
- olej rzepakowy, 1 l
- mąka ziemniaczana i pszenna, po 40 g
Przygotowanie
Wymieszaj w misce oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, sól, olej sezamowy oraz syrop z agawy – dorzuć skrzydełka i odłóż na 30 minut do lodówki. W głębokim garnku podgrzej olej do 180 °C. W międzyczasie opanieruj skrzydełka w mącznej mieszance. Smaż po 5 skrzydełek naraz, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wytrzymaj 3 minuty, a później polej ostrym sosem sriracha i jedz.
ZOBACZ: Co jeść oprócz kurczaka? [Najlepszy drób]
3. Udka ze śródziemnomorską sałatką
4 porcje
- udka z kurczaka, 8
- marchewki, 2, krojone
- cebula, siekana
- ząbki czosnku, 5
- woda, 150 ml
- zielone oliwki, 500 g
Na sałatkę:
- quinoa, 170 g
- czerwona papryka, krojona
- ogórek, ½, krojony
- pomidorki, 150 g, krojone
Przygotowanie
Przez 3 minuty podsmażaj na oleju marchewkę z cebulą. Dorzuć czosnek, wodę i oliwki (świetne źródło obniżającego ciśnienie kwasu oleinowego). Na koniec dodaj udka i smaż na wolnym ogniu przez 45 min. W międzyczasie ugotuj quinoę, wymieszaj z warzywami i polej mieszanką octu balsamicznego oraz oliwy. Wyłóż na talerz, a następnie posyp pokruszoną fetą. Obok umieść danie z patelni.
4. Makaron z kurczakiem w morelach
4 porcje
- podudzia, 8
- bulion drobiowy, 1½ l
- suszone morele, 45 g
- skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
- masło, 2 łyżeczki
- cebula, krojona
- ząbki czosnku, 2
- whisky, 70 ml
- śmietana 18%, 140 ml
- musztarda, 2 łyżeczki
- tagliatelle, 250 g
Przygotowanie
W małym rondelku podgrzej bulion i – po odstawieniu z ognia – wrzuć do niego na 30 min morele. Następnie, mieszając, dodaj skrobię. Na patelni podsmażaj przez 4 min podudzia z masłem, cebulą i czosnkiem. Podlej bulionem, whisky, śmietaną oraz musztardą – gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, obracając kurczaka 15 min przed końcem czasu. Wystarczy dorzucić ugotowany makaron i jeść.