Dania z kurczaka - 4 przepisy pełne białka

Zabawę z mieszanką 11 ziół i przypraw zostawmy wujaszkowi z Kentucky. My proponujemy cztery proste przepisy, które gwarantują, że obliżesz palce po jedzeniu. Gratis do każdego dania dorzucamy porcję zdrowych wartości odżywczych. Łap i nie dziękuj.

kurczak shutterstock.com

1. Długo pieczony kurczak z marchewką

2 porcje

  • piersi z kurczaka, 2

Na marynatę:

  • ząbki czosnku, 2, posiekane oliwa, 100 ml
  • skórka cytrynowa, 5 g
  • sól i pieprz, 2 g

Na purée:

  • marchewki, 8
  • masło, 2 łyżki
  • mielony kumin, 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Wymieszaj w naczyniu żaroodpornym składniki marynaty, wrzuć do niej piersi, przykryj i odstaw na godzinę. Po tym czasie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 90 °C na 90 minut. Po wyjęciu daj mięsu odpocząć przez 20 minut, a następnie grilluj do uzyskania chrupiącej skórki (około 15 min). Zblenduj na purée pieczone przez 20 min w 230 °C marchewki z masłem i kuminem. Podawaj z zieleniną.

PRZECZYTAJ TEŻ: Jak działa białko?

2. Skrzydełka po azjatycku

4 porcje

  • skrzydełka, 1 kg
  • oliwa, 140 ml
  • ocet ryżowy, 140 ml
  • sos sojowy, 3½ łyżeczki
  • sól, 1 łyżeczka
  • olej z prażonych nasion sezamu, 1 łyżeczka
  • syrop z agawy, 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy, 1 l
  • mąka ziemniaczana i pszenna, po 40 g

Przygotowanie

Wymieszaj w misce oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy, sól, olej sezamowy oraz syrop z agawy – dorzuć skrzydełka i odłóż na 30 minut do lodówki. W głębokim garnku podgrzej olej do 180 °C. W międzyczasie opanieruj skrzydełka w mącznej mieszance. Smaż po 5 skrzydełek naraz, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wytrzymaj 3 minuty, a później polej ostrym sosem sriracha i jedz.

ZOBACZ: Co jeść oprócz kurczaka? [Najlepszy drób]

3. Udka ze śródziemnomorską sałatką

4 porcje

  • udka z kurczaka, 8
  • marchewki, 2, krojone
  • cebula, siekana
  • ząbki czosnku, 5
  • woda, 150 ml
  • zielone oliwki, 500 g

Na sałatkę:

  • quinoa, 170 g
  • czerwona papryka, krojona
  • ogórek, ½, krojony
  • pomidorki, 150 g, krojone

Przygotowanie

Przez 3 minuty podsmażaj na oleju marchewkę z cebulą. Dorzuć czosnek, wodę i oliwki (świetne źródło obniżającego ciśnienie kwasu oleinowego). Na koniec dodaj udka i smaż na wolnym ogniu przez 45 min. W międzyczasie ugotuj quinoę, wymieszaj z warzywami i polej mieszanką octu balsamicznego oraz oliwy. Wyłóż na talerz, a następnie posyp pokruszoną fetą. Obok umieść danie z patelni.

4. Makaron z kurczakiem w morelach

4 porcje

  • podudzia, 8
  • bulion drobiowy, 1½ l
  • suszone morele, 45 g
  • skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
  • masło, 2 łyżeczki
  • cebula, krojona
  • ząbki czosnku, 2
  • whisky, 70 ml
  • śmietana 18%, 140 ml
  • musztarda, 2 łyżeczki
  • tagliatelle, 250 g

Przygotowanie

W małym rondelku podgrzej bulion i – po odstawieniu z ognia – wrzuć do niego na 30 min morele. Następnie, mieszając, dodaj skrobię. Na patelni podsmażaj przez 4 min podudzia z masłem, cebulą i czosnkiem. Podlej bulionem, whisky, śmietaną oraz musztardą – gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, obracając kurczaka 15 min przed końcem czasu. Wystarczy dorzucić ugotowany makaron i jeść.

REKLAMA