Dania z grilla: wołowina, curry, szczupak... [Przepisy]

Każdy facet myśli, że jest królem grilla, tymczasem bywa, jak wiadomo, różnie. Z grzeczności chwalimy często coś, co przypomina bardziej zwęglone szczątki gawrona niż średnio wysmażony stek i zmuszamy się do jedzenia. Taka jest smutna prawda o naszych grillowych biesiadach – więcej na nich pretendentów do królewskiego tronu niż rzeczywistych władców ognia. I właśnie to zmieniamy tym artykułem. Tron jest Twój!

grill, mięso shutterstock.com
Grill to nie tylko kiełbaski. Zobacz, jak zmienić dania z rusztu w prawdziwą mięsną ucztę.

1. Kotlety jagnięce

Baranina i jagnięcina to jedne z najzdrowszych czerwonych mięs dostępnych na rynku. Właśnie „dostępnych”, bo jej nowozelandzką lub irlandzką odmianę znajdziesz nawet w większości dyskontów. Cena wprawdzie nadal chwyta za gardło, ale, od czasu do czasu, można zaszaleć. Ze względu na obecność kwasów linolowych i orotowych baraninie i jagnięcinie naukowcy przypisują działanie antynowotworowe, a dietetycy pieją nad małą ilością nasyconych tłuszczów i dużą witamin z grupy B, regulujących nasz układ nerwowy. Tak czy owak, zapomnisz o tych zaletach, bo po pierwszym kęsie zapomnisz o wszystkim. Zostanie tylko fantastyczny smak.

REKLAMA

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 12 kotletów jagnięcych
  • ½ szkl. oliwy
  • ½ szkl. soku z cytryny
  • ½ łyżki mielonego kuminu
  • ½ łyżki mielonej papryki
  • ½ łyżki mielonej kolendry
  • ½ łyżki mielonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób

  1. Ze wszystkich składników zrób marynatę i wlej ją do dużej miski.
  2. Osuszone papierowym ręcznikiem kotlety wrzuć do miski i zamieszaj, by pokryły się w całości marynatą.
  3. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Dobrze rozgrzej grilla, połóż kotlety i grilluj ok. 10 minut. W połowie obróć łopatką na drugą stronę.
  5. Podawaj od razu.

ZOBACZ TEŻ: Krótki poradnik grillowania

2. Szczupak

Sorry, drapieżniku, ale napotkałeś na swojej drodze jeszcze większych drapieżników niż ty, dlatego – z pełnym szacunkiem – zostaniesz pożarty. Zapewniamy cię jednak, że pamięć o tobie będzie długo przenoszona przez wszystkich biesiadników i wspominana przy każdej grillowej nasiadówce. „A pamiętasz tamtego grillowanego szczupola...?”. Tak właśnie będzie.

Potrzebujesz na 4-6 porcji:

Ryba

  • 1 szczupak ze skórą (sprawiony)
  • oliwa
  • sól
  • czarny pieprz

Sos

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 ząbków czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Przybranie

  • natka pietruszki (posiekana)
  • cytryna (ćwiartki)

Sposób

  1. W małym garnku lub na patelni podgrzej wymieszane składniki sosu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw z ognia, gdy sos zacznie wrzeć.
  2. Natrzyj skórę szczupaka oliwą, następnie rozpłaszcz go i dopraw wnętrze solą i pieprzem.
  3. Specjalną podwójną kratkę do grillowania ryb (masz taką, prawda?) też lekko natrzyj oliwą, włóż rybę i zamknij, tak by z jednej strony było mięso, a z drugiej skóra. 4. Zamknij kratkę i połóż ją mięsem do dołu na dobrze rozgrzanym grillu. Grilluj ok. 3 minut, aż mięso zmieni kolor z różowego na biały.
  4. Teraz obróć kratkę skórą do spodu i grilluj 10 minut. Otwórz kratkę i pędzlem wysmaruj mięso przygotowanym sosem. Gdy mięso zacznie pękać i rozwarstwiać się, to sygnał, by przerwać grillowanie. I tak zrób.
  5. Przenieś rybę z pomocą łopatki (lub dwóch) na deskę kuchenną i podziel na porcje. Nie zrób zbyt małych kawałków, bo trudniej będzie usuwać ości podczas jedzenia.
  6. Skrop szczupaka sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zostały Ci resztki sosu, zużyj go do końca.

PRZECZYTAJ: Podstawowe zasady grillowania

3. Stek wołowy

Tu tajemnica sukcesu nie tkwi w wyborze mięsa (choć i o to warto zawsze zadbać), ale w marynacie. A dokładniej w mieszance przypraw, zwanej biltong. Mamy tam kardamon, koper włoski, kumin, kolendrę, czarny pieprz, chili, gorczycę, ocet balsamiczny i sos Worcestershire (czyli wszystko, co kupisz bez problemu w supermarkecie), a efekt wybije Cię z butów. I Twoich gości także.

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 4 steki z polędwicy (po 250 g)
  • 2 łyżki przyprawy biltong (patrz poniżej)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób

  1. Dzień przed grillem przygotuj marynatę. Zblenduj: 30 g ziaren pieprzu, 1 łyżeczkę nasion kardamonu, 50 g ziaren kolendry, 50 g ziaren kuminu, 50 g ziaren kopru włoskiego, 3 łyżeczki ziaren gorczycy i 2 łyżeczki płatków chili. Do mieszanki dodaj wodę, ocet, sos Worcestershire i dobrze wymieszaj.
  2. Przelej marynatę do miski, wrzuć steki i dłońmi pougniataj je lekko. Sprawdź, czy pokryły się całe przyprawami, przykryj folią i do lodówki na 24 godziny. Zaglądaj tam raz czy dwa razy i obracaj steki.
  3. W dniu grilla wyjmij mięso z lodówki dużo wcześniej, żeby nabrało temperatury otoczenia.
  4. Rozgrzej mocno grilla i wyłóż na nim steki. Grilluj ok. 4 minut z każdej strony – będą średnio wysmażone. Nie nakłuwaj ich widelcem podczas obracania, tylko użyj szczypiec.
  5. Odstaw steki na kilka minut, żeby odpoczęły i soki zaczęły znowu krążyć, i podawaj.

REKLAMA

REKLAMA

4. Curry z fasolą i soczewicą

Nawet w najlepszym grillowym towarzystwie może znaleźć się czarna owca, która zapuści mendę o zabijaniu zwierząt i wszelkich tego konsekwencjach dla naszego zdrowia. Ponieważ ciężko jest osobnika/czkę związać i zakneblować (w końcu gość, jakby nie patrzeć), idziemy do kuchni i wracamy z garnkiem gorącego wegeteriańskiego curry. „Masz, jedz, tylko przestań ględzić, bo nie dostaniesz piwa” – wydaje się, że te słowa będą najbardziej na miejscu. A skądinąd, to naprawdę całkiem dobre jest.

REKLAMA

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 puszka soczewicy
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka kolendry w proszku
  • 1 łyżka kuminu w proszku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g dyni (z puszki lub mrożonej)
  • 300 g batatów (obranych i pokrojonych)
  • 1 puszka pomidorów (kostka)
  • 50 g koncentratu pomidowego
  • 400-ml puszka mleczka kokosowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • Przybranie
  • świeża kolendra
  • śmietana lub jogurt naturalny

Sposób

  1. W garnku rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
  2. Dodaj czosnek i odsączoną, opłukaną soczewicę. Wrzuć wszystkie przyprawy, zamieszaj i podsmażaj około minuty.
  3. Teraz dorzuć dynię i bataty, podsmażaj chwilę i dodaj pomidory, koncentrat oraz mleczko kokosowe. Wlej bulion i przykryj.
  4. Duś 15 minut, a następnie dodaj odsączone i opłukane czerwoną fasolę i ciecierzycę. Znowu przykryj.
  5. Na małym ogniu duś kolejne 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką, żeby Twoje curry nie przywarło do dna.
  6. Spróbuj i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeżeli curry jest zbyt gęste lub suche, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
  7. Podawaj posypane posiekaną świeżą kolendrą i łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.

5. Kurczak peri-peri

Ten przepis pochodzi (jak zresztą i pozostałe) od kucharza celebryty z RPA, Jana Braai, ale doskonale sprawdzi się i u nas. Tym bardziej że wszystkie użyte przyprawy i dodatki są powszechnie dostępne. Jedyne, co trzeba zrobić, to znaleźć dobrego kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu) i nieco go przed grillowaniem zmaltretować.

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 1 cały kurczak
  • 8 ząbków czosnku (posiekane)
  • ½ szkl. oliwy
  • ½ szkl. octu winnego (czerwonego)
  • ½ szkl. soku z cytryny
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka soli
  • świeże czerwone chili (posiekane)

Sposób

  1. Połóż kuraka na desce do krojenia (piersiami w dół) i ostrym nożem lub tasakiem, nie masakrując całego ptaka, pozbądź się kręgosłupa.
  2. Teraz obróć ptaka piersiami do góry, połóż na nich kciuki, za pomocą innych palców chwyć kurczaka i przełam go. Użyj trochę siły, żeby go rozpłaszczyć na desce (chodzi o to, byś mógł go zamknąć w kratce do grillowania – masz taką, prawda?).
  3. Za pomocą noża lub tasaka poluzuj trochę piersi i uda, żeby marynata mogła się lepiej dostać do wnętrza.
  4. Przygotuj marynatę i zalej nią kurczaka w misce. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. 5. Grilluj na średnim ogniu przez 40 minut, często obracając i smarując resztą zalewy.
Zobacz również:
Na pierwszy rzut oka pytanie jest absurdalne. Przecież wszyscy wiedzą, że pomaga. Skąd wiedzą? Jak to skąd, z reklam przecież. Taka ładna pani magister w eleganckim kitlu polecała. Szkoda tylko, że wyniki badań nie są dla magnezu równie łaskawe co sympatyczna farmaceutka. Bo według nich wcale nie jest on lekarstwem na skurcze mięśni. 
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA