1. Kotlety jagnięce
Baranina i jagnięcina to jedne z najzdrowszych czerwonych mięs dostępnych na rynku. Właśnie „dostępnych”, bo jej nowozelandzką lub irlandzką odmianę znajdziesz nawet w większości dyskontów. Cena wprawdzie nadal chwyta za gardło, ale, od czasu do czasu, można zaszaleć. Ze względu na obecność kwasów linolowych i orotowych baraninie i jagnięcinie naukowcy przypisują działanie antynowotworowe, a dietetycy pieją nad małą ilością nasyconych tłuszczów i dużą witamin z grupy B, regulujących nasz układ nerwowy. Tak czy owak, zapomnisz o tych zaletach, bo po pierwszym kęsie zapomnisz o wszystkim. Zostanie tylko fantastyczny smak.
Potrzebujesz na 4 porcje:
- 12 kotletów jagnięcych
- ½ szkl. oliwy
- ½ szkl. soku z cytryny
- ½ łyżki mielonego kuminu
- ½ łyżki mielonej papryki
- ½ łyżki mielonej kolendry
- ½ łyżki mielonego oregano
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób
- Ze wszystkich składników zrób marynatę i wlej ją do dużej miski.
- Osuszone papierowym ręcznikiem kotlety wrzuć do miski i zamieszaj, by pokryły się w całości marynatą.
- Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Dobrze rozgrzej grilla, połóż kotlety i grilluj ok. 10 minut. W połowie obróć łopatką na drugą stronę.
- Podawaj od razu.
ZOBACZ TEŻ: Krótki poradnik grillowania
2. Szczupak
Sorry, drapieżniku, ale napotkałeś na swojej drodze jeszcze większych drapieżników niż ty, dlatego – z pełnym szacunkiem – zostaniesz pożarty. Zapewniamy cię jednak, że pamięć o tobie będzie długo przenoszona przez wszystkich biesiadników i wspominana przy każdej grillowej nasiadówce. „A pamiętasz tamtego grillowanego szczupola...?”. Tak właśnie będzie.
Potrzebujesz na 4-6 porcji:
Ryba
- 1 szczupak ze skórą (sprawiony)
- oliwa
- sól
- czarny pieprz
Sos
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 ząbków czosnku (zmiażdżone)
- 1 łyżka sosu Worcestershire
Przybranie
- natka pietruszki (posiekana)
- cytryna (ćwiartki)
Sposób
- W małym garnku lub na patelni podgrzej wymieszane składniki sosu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw z ognia, gdy sos zacznie wrzeć.
- Natrzyj skórę szczupaka oliwą, następnie rozpłaszcz go i dopraw wnętrze solą i pieprzem.
- Specjalną podwójną kratkę do grillowania ryb (masz taką, prawda?) też lekko natrzyj oliwą, włóż rybę i zamknij, tak by z jednej strony było mięso, a z drugiej skóra. 4. Zamknij kratkę i połóż ją mięsem do dołu na dobrze rozgrzanym grillu. Grilluj ok. 3 minut, aż mięso zmieni kolor z różowego na biały.
- Teraz obróć kratkę skórą do spodu i grilluj 10 minut. Otwórz kratkę i pędzlem wysmaruj mięso przygotowanym sosem. Gdy mięso zacznie pękać i rozwarstwiać się, to sygnał, by przerwać grillowanie. I tak zrób.
- Przenieś rybę z pomocą łopatki (lub dwóch) na deskę kuchenną i podziel na porcje. Nie zrób zbyt małych kawałków, bo trudniej będzie usuwać ości podczas jedzenia.
- Skrop szczupaka sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zostały Ci resztki sosu, zużyj go do końca.
PRZECZYTAJ: Podstawowe zasady grillowania
3. Stek wołowy
Tu tajemnica sukcesu nie tkwi w wyborze mięsa (choć i o to warto zawsze zadbać), ale w marynacie. A dokładniej w mieszance przypraw, zwanej biltong. Mamy tam kardamon, koper włoski, kumin, kolendrę, czarny pieprz, chili, gorczycę, ocet balsamiczny i sos Worcestershire (czyli wszystko, co kupisz bez problemu w supermarkecie), a efekt wybije Cię z butów. I Twoich gości także.
Potrzebujesz na 4 porcje:
- 4 steki z polędwicy (po 250 g)
- 2 łyżki przyprawy biltong (patrz poniżej)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób
- Dzień przed grillem przygotuj marynatę. Zblenduj: 30 g ziaren pieprzu, 1 łyżeczkę nasion kardamonu, 50 g ziaren kolendry, 50 g ziaren kuminu, 50 g ziaren kopru włoskiego, 3 łyżeczki ziaren gorczycy i 2 łyżeczki płatków chili. Do mieszanki dodaj wodę, ocet, sos Worcestershire i dobrze wymieszaj.
- Przelej marynatę do miski, wrzuć steki i dłońmi pougniataj je lekko. Sprawdź, czy pokryły się całe przyprawami, przykryj folią i do lodówki na 24 godziny. Zaglądaj tam raz czy dwa razy i obracaj steki.
- W dniu grilla wyjmij mięso z lodówki dużo wcześniej, żeby nabrało temperatury otoczenia.
- Rozgrzej mocno grilla i wyłóż na nim steki. Grilluj ok. 4 minut z każdej strony – będą średnio wysmażone. Nie nakłuwaj ich widelcem podczas obracania, tylko użyj szczypiec.
- Odstaw steki na kilka minut, żeby odpoczęły i soki zaczęły znowu krążyć, i podawaj.