[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.0

Dania z grilla: wołowina, curry, szczupak... [Przepisy]

Każdy facet myśli, że jest królem grilla, tymczasem bywa, jak wiadomo, różnie. Z grzeczności chwalimy często coś, co przypomina bardziej zwęglone szczątki gawrona niż średnio wysmażony stek i zmuszamy się do jedzenia. Taka jest smutna prawda o naszych grillowych biesiadach – więcej na nich pretendentów do królewskiego tronu niż rzeczywistych władców ognia. I właśnie to zmieniamy tym artykułem. Tron jest Twój!

grill, mięso Grill to nie tylko kiełbaski. Zobacz, jak zmienić dania z rusztu w prawdziwą mięsną ucztę.

1. Kotlety jagnięce

Baranina i jagnięcina to jedne z najzdrowszych czerwonych mięs dostępnych na rynku. Właśnie „dostępnych”, bo jej nowozelandzką lub irlandzką odmianę znajdziesz nawet w większości dyskontów. Cena wprawdzie nadal chwyta za gardło, ale, od czasu do czasu, można zaszaleć. Ze względu na obecność kwasów linolowych i orotowych baraninie i jagnięcinie naukowcy przypisują działanie antynowotworowe, a dietetycy pieją nad małą ilością nasyconych tłuszczów i dużą witamin z grupy B, regulujących nasz układ nerwowy. Tak czy owak, zapomnisz o tych zaletach, bo po pierwszym kęsie zapomnisz o wszystkim. Zostanie tylko fantastyczny smak.

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 12 kotletów jagnięcych
  • ½ szkl. oliwy
  • ½ szkl. soku z cytryny
  • ½ łyżki mielonego kuminu
  • ½ łyżki mielonej papryki
  • ½ łyżki mielonej kolendry
  • ½ łyżki mielonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób

  1. Ze wszystkich składników zrób marynatę i wlej ją do dużej miski.
  2. Osuszone papierowym ręcznikiem kotlety wrzuć do miski i zamieszaj, by pokryły się w całości marynatą.
  3. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Dobrze rozgrzej grilla, połóż kotlety i grilluj ok. 10 minut. W połowie obróć łopatką na drugą stronę.
  5. Podawaj od razu.

ZOBACZ TEŻ: Krótki poradnik grillowania

2. Szczupak

Sorry, drapieżniku, ale napotkałeś na swojej drodze jeszcze większych drapieżników niż ty, dlatego – z pełnym szacunkiem – zostaniesz pożarty. Zapewniamy cię jednak, że pamięć o tobie będzie długo przenoszona przez wszystkich biesiadników i wspominana przy każdej grillowej nasiadówce. „A pamiętasz tamtego grillowanego szczupola...?”. Tak właśnie będzie.

Potrzebujesz na 4-6 porcji:

Ryba

  • 1 szczupak ze skórą (sprawiony)
  • oliwa
  • sól
  • czarny pieprz

Sos

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 ząbków czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Przybranie

  • natka pietruszki (posiekana)
  • cytryna (ćwiartki)

Sposób

  1. W małym garnku lub na patelni podgrzej wymieszane składniki sosu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Odstaw z ognia, gdy sos zacznie wrzeć.
  2. Natrzyj skórę szczupaka oliwą, następnie rozpłaszcz go i dopraw wnętrze solą i pieprzem.
  3. Specjalną podwójną kratkę do grillowania ryb (masz taką, prawda?) też lekko natrzyj oliwą, włóż rybę i zamknij, tak by z jednej strony było mięso, a z drugiej skóra. 4. Zamknij kratkę i połóż ją mięsem do dołu na dobrze rozgrzanym grillu. Grilluj ok. 3 minut, aż mięso zmieni kolor z różowego na biały.
  4. Teraz obróć kratkę skórą do spodu i grilluj 10 minut. Otwórz kratkę i pędzlem wysmaruj mięso przygotowanym sosem. Gdy mięso zacznie pękać i rozwarstwiać się, to sygnał, by przerwać grillowanie. I tak zrób.
  5. Przenieś rybę z pomocą łopatki (lub dwóch) na deskę kuchenną i podziel na porcje. Nie zrób zbyt małych kawałków, bo trudniej będzie usuwać ości podczas jedzenia.
  6. Skrop szczupaka sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zostały Ci resztki sosu, zużyj go do końca.

PRZECZYTAJ: Podstawowe zasady grillowania

3. Stek wołowy

Tu tajemnica sukcesu nie tkwi w wyborze mięsa (choć i o to warto zawsze zadbać), ale w marynacie. A dokładniej w mieszance przypraw, zwanej biltong. Mamy tam kardamon, koper włoski, kumin, kolendrę, czarny pieprz, chili, gorczycę, ocet balsamiczny i sos Worcestershire (czyli wszystko, co kupisz bez problemu w supermarkecie), a efekt wybije Cię z butów. I Twoich gości także.

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 4 steki z polędwicy (po 250 g)
  • 2 łyżki przyprawy biltong (patrz poniżej)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób

  1. Dzień przed grillem przygotuj marynatę. Zblenduj: 30 g ziaren pieprzu, 1 łyżeczkę nasion kardamonu, 50 g ziaren kolendry, 50 g ziaren kuminu, 50 g ziaren kopru włoskiego, 3 łyżeczki ziaren gorczycy i 2 łyżeczki płatków chili. Do mieszanki dodaj wodę, ocet, sos Worcestershire i dobrze wymieszaj.
  2. Przelej marynatę do miski, wrzuć steki i dłońmi pougniataj je lekko. Sprawdź, czy pokryły się całe przyprawami, przykryj folią i do lodówki na 24 godziny. Zaglądaj tam raz czy dwa razy i obracaj steki.
  3. W dniu grilla wyjmij mięso z lodówki dużo wcześniej, żeby nabrało temperatury otoczenia.
  4. Rozgrzej mocno grilla i wyłóż na nim steki. Grilluj ok. 4 minut z każdej strony – będą średnio wysmażone. Nie nakłuwaj ich widelcem podczas obracania, tylko użyj szczypiec.
  5. Odstaw steki na kilka minut, żeby odpoczęły i soki zaczęły znowu krążyć, i podawaj.

REKLAMA

REKLAMA

4. Curry z fasolą i soczewicą

Nawet w najlepszym grillowym towarzystwie może znaleźć się czarna owca, która zapuści mendę o zabijaniu zwierząt i wszelkich tego konsekwencjach dla naszego zdrowia. Ponieważ ciężko jest osobnika/czkę związać i zakneblować (w końcu gość, jakby nie patrzeć), idziemy do kuchni i wracamy z garnkiem gorącego wegeteriańskiego curry. „Masz, jedz, tylko przestań ględzić, bo nie dostaniesz piwa” – wydaje się, że te słowa będą najbardziej na miejscu. A skądinąd, to naprawdę całkiem dobre jest.

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 puszka soczewicy
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka kolendry w proszku
  • 1 łyżka kuminu w proszku
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g dyni (z puszki lub mrożonej)
  • 300 g batatów (obranych i pokrojonych)
  • 1 puszka pomidorów (kostka)
  • 50 g koncentratu pomidowego
  • 400-ml puszka mleczka kokosowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • Przybranie
  • świeża kolendra
  • śmietana lub jogurt naturalny

Sposób

  1. W garnku rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
  2. Dodaj czosnek i odsączoną, opłukaną soczewicę. Wrzuć wszystkie przyprawy, zamieszaj i podsmażaj około minuty.
  3. Teraz dorzuć dynię i bataty, podsmażaj chwilę i dodaj pomidory, koncentrat oraz mleczko kokosowe. Wlej bulion i przykryj.
  4. Duś 15 minut, a następnie dodaj odsączone i opłukane czerwoną fasolę i ciecierzycę. Znowu przykryj.
  5. Na małym ogniu duś kolejne 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką, żeby Twoje curry nie przywarło do dna.
  6. Spróbuj i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeżeli curry jest zbyt gęste lub suche, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
  7. Podawaj posypane posiekaną świeżą kolendrą i łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.

5. Kurczak peri-peri

Ten przepis pochodzi (jak zresztą i pozostałe) od kucharza celebryty z RPA, Jana Braai, ale doskonale sprawdzi się i u nas. Tym bardziej że wszystkie użyte przyprawy i dodatki są powszechnie dostępne. Jedyne, co trzeba zrobić, to znaleźć dobrego kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu) i nieco go przed grillowaniem zmaltretować.

Potrzebujesz na 4 porcje:

  • 1 cały kurczak
  • 8 ząbków czosnku (posiekane)
  • ½ szkl. oliwy
  • ½ szkl. octu winnego (czerwonego)
  • ½ szkl. soku z cytryny
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka soli
  • świeże czerwone chili (posiekane)

Sposób

  1. Połóż kuraka na desce do krojenia (piersiami w dół) i ostrym nożem lub tasakiem, nie masakrując całego ptaka, pozbądź się kręgosłupa.
  2. Teraz obróć ptaka piersiami do góry, połóż na nich kciuki, za pomocą innych palców chwyć kurczaka i przełam go. Użyj trochę siły, żeby go rozpłaszczyć na desce (chodzi o to, byś mógł go zamknąć w kratce do grillowania – masz taką, prawda?).
  3. Za pomocą noża lub tasaka poluzuj trochę piersi i uda, żeby marynata mogła się lepiej dostać do wnętrza.
  4. Przygotuj marynatę i zalej nią kurczaka w misce. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. 5. Grilluj na średnim ogniu przez 40 minut, często obracając i smarując resztą zalewy.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij