1. Ryba z kakao po karaibsku
3 porcje
- Pomidory, 3
- Cebula, posiekana
- Czosnek, 2 ząbki, starty
- Świeży imbir, 3 cm
- Curry, 4 łyżeczki
- Prażone ziarna kakaowca, 5 łyżek
- Mleko kokosowe, 750 ml
- Woda, 350 ml
- Dorsz, 500 g, pokrojony na 6 równych części
- Ryż, ugotowany
Przygotowanie
Obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój na ćwiartki pomidory – Twoje źródło antyoksydantów. Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę, czosnek i drobno posiekany imbir, a następnie dodaj na patelnię curry, rozgniecione ziarna kakao i pomidory. Gotuj przez 2 minuty. Dolej mleko kokosowe z wodą i zamieszaj – gotuj, aż płyn zredukuje się o jedną trzecią. Wtedy dorzuć rybę i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z ryżem.
PRZECZYTAJ TEŻ: 25 najlepszych produktów dla Twojej formy
2. Czekoladowe ragoût
2 porcje
- Cebula, ½, posiekana
- Czosnek, 2 ząbki, starty
- Pancetta, 40 g
- Mielona wołowina, 250 g
- Krojone pomidory z puszki, 100 g
- Purée z pomidorów, 100 g
- Czerwone wino, 125 ml
- Gorzka czekolada, 50 g, posiekana
- Tagliatelle, 150 g
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 140 °C. W dużym naczyniu żaroodpornym podsmaż cebulę ze wzmacniającym odporność czosnkiem. Dorzuć pokrojoną w 1-centymetrowe paseczki pancettę i mieloną wołowinę – smaż około 10 min (do zbrązowienia). Dodaj pomidory z puszki, purée i wino, zagotuj. Teraz przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 4 godziny. Na koniec rozpuść w ragoût gorzką czekoladę, wmieszaj w sos ugotowany makaron i podawaj jako wykwintną kolację.
3. Sałatka owocowa z białą czekoladą
4 porcje
- Pomarańcze, 5
- Grejpfruty, 2
- Cukier kokosowy, 55 g
- Woda, 2 łyżki
- Rukola, 80-100 g
- Liście bazylii, garść
- Orzechy nerkowca, 15 g
Dressing
- Biała czekolada, 125 g
- Olej słonecznikowy, 150 ml
- Sok z ½ cytryny
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
Przygotowanie
W rondelku rozpuść czekoladę. Dodaj do niej olej, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy – wymieszaj dressing. Obierz i pokrój wszystkie kipiące witaminą C cytrusy. Na patelni podgrzewaj wodę z cukrem, aż się skarmelizuje, tworząc gęsty syrop do polania owoców. Zanurz zieleninę w dressingu, ułóż na talerzach, przykryj owocami polanymi syropem i podawaj z orzechową posypką oraz dodatkową porcją czekoladowego dressingu.
4. Orzechowe brownie z mleczną czekoladą
4 porcje
- Masło, 200 g + do wysmarowania formy
- Mleczna czekolada, 370 g
- Cukier puder, 200 g
- Duże jaja, 3, rozmącone
- Mąka pszenna, 150 g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Orzechy pekan, 75 g
- Orzechy laskowe, 75 g
- Wiórki kokosowe, 3 łyżki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę o boku 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą, roztop masło z 220 g czekolady. Zdejmij miskę i wmieszaj do masy cukier oraz jaja. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dorzuć orzechy pecan i laskowe w kawałkach, wiórki kokosowe i resztę czekolady (posiekanej). Przelej masę do blachy i piecz przez 30 minut. Ostudź i częstuj gości.