Dania z czekoladą - 4 efektowne przepisy

Wypróbuj cztery oryginalne przepisy i zrób dobrze nie tylko swojemu podniebieniu, ale też sercu, odporności i nastrojowi.

czekolada, przepisy shutterstock.com

1. Ryba z kakao po karaibsku

3 porcje

  • Pomidory, 3
  • Cebula, posiekana
  • Czosnek, 2 ząbki, starty
  • Świeży imbir, 3 cm
  • Curry, 4 łyżeczki
  • Prażone ziarna kakaowca, 5 łyżek
  • Mleko kokosowe, 750 ml
  • Woda, 350 ml
  • Dorsz, 500 g, pokrojony na 6 równych części
  • Ryż, ugotowany

Przygotowanie

Obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój na ćwiartki pomidory – Twoje źródło antyoksydantów. Na oleju słonecznikowym podsmaż cebulę, czosnek i drobno posiekany imbir, a następnie dodaj na patelnię curry, rozgniecione ziarna kakao i pomidory. Gotuj przez 2 minuty. Dolej mleko kokosowe z wodą i zamieszaj – gotuj, aż płyn zredukuje się o jedną trzecią. Wtedy dorzuć rybę i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z ryżem.

PRZECZYTAJ TEŻ: 25 najlepszych produktów dla Twojej formy

2. Czekoladowe ragoût

2 porcje

  • Cebula, ½, posiekana
  • Czosnek, 2 ząbki, starty
  • Pancetta, 40 g
  • Mielona wołowina, 250 g
  • Krojone pomidory z puszki, 100 g
  • Purée z pomidorów, 100 g
  • Czerwone wino, 125 ml
  • Gorzka czekolada, 50 g, posiekana
  • Tagliatelle, 150 g

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 140 °C. W dużym naczyniu żaroodpornym podsmaż cebulę ze wzmacniającym odporność czosnkiem. Dorzuć pokrojoną w 1-centymetrowe paseczki pancettę i mieloną wołowinę – smaż około 10 min (do zbrązowienia). Dodaj pomidory z puszki, purée i wino, zagotuj. Teraz przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 4 godziny. Na koniec rozpuść w ragoût gorzką czekoladę, wmieszaj w sos ugotowany makaron i podawaj jako wykwintną kolację.

3. Sałatka owocowa z białą czekoladą

4 porcje

  • Pomarańcze, 5
  • Grejpfruty, 2
  • Cukier kokosowy, 55 g
  • Woda, 2 łyżki
  • Rukola, 80-100 g
  • Liście bazylii, garść
  • Orzechy nerkowca, 15 g

Dressing

  • Biała czekolada, 125 g
  • Olej słonecznikowy, 150 ml
  • Sok z ½ cytryny
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka

Przygotowanie

W rondelku rozpuść czekoladę. Dodaj do niej olej, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy – wymieszaj dressing. Obierz i pokrój wszystkie kipiące witaminą C cytrusy. Na patelni podgrzewaj wodę z cukrem, aż się skarmelizuje, tworząc gęsty syrop do polania owoców. Zanurz zieleninę w dressingu, ułóż na talerzach, przykryj owocami polanymi syropem i podawaj z orzechową posypką oraz dodatkową porcją czekoladowego dressingu.

4. Orzechowe brownie z mleczną czekoladą

4 porcje

  • Masło, 200 g + do wysmarowania formy
  • Mleczna czekolada, 370 g
  • Cukier puder, 200 g
  • Duże jaja, 3, rozmącone
  • Mąka pszenna, 150 g
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Orzechy pekan, 75 g
  • Orzechy laskowe, 75 g
  • Wiórki kokosowe, 3 łyżki

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Formę o boku 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą, roztop masło z 220 g czekolady. Zdejmij miskę i wmieszaj do masy cukier oraz jaja. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dorzuć orzechy pecan i laskowe w kawałkach, wiórki kokosowe i resztę czekolady (posiekanej). Przelej masę do blachy i piecz przez 30 minut. Ostudź i częstuj gości.

Zobacz również:
REKLAMA